FAQ - pomoc Forum Gazeta.pl

2002-01-29, ostatnia aktualizacja 2004-10-07 16:59

Co to za serwis i jak z niego korzystać - odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

FAQ forum Gazeta.pl

Co to jest Forum Gazeta.pl?
To miejsce, w którym tysiące osób dyskutuje na różne tematy - od polityki po seks. Dyskusje odbywają się w działach tematycznych zwanych Forami, w których użytkownicy zakładają wątki, składające się z różnych wiadomości, zwanych też "postami". Użytkownicy mogą tu również zakładać Fora Prywatne, którymi sami administrują (pojedynczo lub w kilka osób).

Czy trzeba się logować, żeby pisać na forum?
Bez logowania się użytkownik może pisać jako "gość portalu". Wtedy jego pseudonim nie jest chroniony hasłem i nie ma gwarancji, że nie użyje go ktoś inny. Wszyscy zobaczą też częściowe IP - adres komputera - osób piszących jako "gość".

Co daje założenie konta i logowanie przy pisaniu na forum?
Umożliwia jednoznaczną identyfikację użytkownika - jego login jest chroniony hasłem, które zna jedynie osoba zakładająca konto. Pozwala także na ukrycie swojego IP. Daje też dostęp do rozlicznych możliwości strony "Moje Forum".

Dlaczego mnie wylogowało?
Prawdopodobnie skończyła się sesja logowania. Jest to czas, w którym pomimo braku aktywności użytkownika na forum pozostaje on zalogowany. System automatycznie wylogowuje użytkownika po 40 minutach bezczynności na forum.

Co to jest sesja logowania i ile czasu trwa?
Sesja logowania to czas, w którym pomimo braku aktywności użytkownika na forum pozostaje on zalogowany. System automatycznie wylogowuje użytkownika po 40 minutach bezczynności na forum.

Jak skontaktować się z administracją forum?
Administracja forum odpowiada na prośby i pytania zamieszczane na Forum o Forum. Pytania można także wysłać na adres forum@agora.pl.

Co to jest "Moje Forum"?
To strona pozwalająca na personalizację forum. Można na niej m.in. ustawiać opcje wyświetlania forum, gromadzić ulubione wątki i fora (wyświetlane są potem zamiast tradycyjnej nawigacji forum). Strona dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników forum.

Jak ustawić sygnaturkę na forum?
Na stronie Moje Forum można wybrać jedną lub kilka sygnaturek (podpisów pojawiających się pod każdym postem). Sygnaturka nie powinna mieć więcej niż 4 linijki tekstu.

Jak wybrać ulubione wątki i fora?
Na forach i wewnątrz wątków znajdują się linki "dodaj do ulubionych forów lub wątków". Po dodaniu ulubione fora widać w lewej kolumnie na każdej stronie forum. Ulubione wątki tworzą listę na stronie Moje Forum, można tam też wybrać usługę polegającą na wysyłaniu zawiadomienia, gdy w ulubionym wątku przybędą nowe posty. Ulubione wątki i fora można usuwać na stronie Moje Forum.

Jak wybrać przyjaciół i nieprzyjaciół?
Przyjaciele i nieprzyjaciele to wybrane osoby, których loginy będą wyróżnione w przypadku przyjaciół i wygaszone w przypadku nieprzyjaciół. Loginy nieprzyjaciół i przyjaciół można wpisywać na stronie Moje Forum, można również wybrać, czy wątki nieprzyjaciół mają być wygaszone (jasnoszare) czy też zupełnie niewidoczne.

Co oznaczają kolory nicków na forum?
Administracja i redakcja oraz moderatorzy społeczni mają loginy w kolorze czerwonym, eksperci - niebieskim, Twoi przyjaciele - zielonym, Twoi nieprzyjaciele - szarym. Loginy nieprzyjaciół i przyjaciół można wpisywać na stronie Moje Forum, można również wybrać, czy wątki nieprzyjaciół mają być wygaszone (jasnoszare) czy też zupełnie niewidoczne. Admini mogą także oznaczyć kolorem niebieskim dobrą odpowiedź udzieloną pytającym przez zalogowanego użytkownika forum.

Co to są opinie i dlaczego pojawiają się na forum?
Opinie (oznaczone kwadracikiem przy nazwie wątku) to wątki powstałe z komentarzy pod artykułami publikowanymi na portalu. Komentarze można czytać bezpośrednio pod artykułami lub w formie wątku na odpowiednim forum.

Na czym polega stronicowanie forów i wątków?
Stronicowanie umożliwia dostosowanie długości stron do szybkości połączenia internetowego: na stronie forum może być 20, 50, 100 lub 200 wątków, a na stronie wątku 100, 200 lub 300 postów. Do kolejnych stron przechodzi sie za pomocą linków na dole stron. Ilość wątków lub postów na stronie wybiera się na stronie Moje Forum.

Co to jest forum eksperckie?
Na takim forum współpracujący z portalem Gazeta.pl eksperci z różnych dziedzin udzielają odpowiedzi na pytania użytkowników.

Czy HTML działa na forum?
Nie.

Jak wstawić aktywny link na forum?
Trzeba wstawic link zawierający "http://", przed dalszą treścią linka (np. http://www.gazeta.pl/forum/. Link będzie aktywny, a kliknięcie go otworzy nowe okno przeglądarki.