Gazeta.pl   Forum   Kultura

Labirynt Fauna

Reżyseria: Guillermo del Toro
Występują: Ivana Baquero, Doug Jones
Meksyk, Hiszpania, USA 2006 więcej»
Średnia ocen: (3.62)

• plawski2007-03-29Skasujcie ten post - zgłoszenie do moderacji Właściwie JANNASZEWSKI powiedział wszystko co trzeba.
  • jonnes2007-03-27Skasujcie ten post - zgłoszenie do moderacji Osobiście film mi się podobał. Wyreżyserowany jest wyśmienicie. Sama historia jest dość kontrowersyjna. Jest to baśń, tylko, że jak najbardziej nie dla dzieci. Odbieram ja jako historię dziewczynki, która pod wpływem brutalnych doświadczeń wojny domowej i nieszczęść rodzinnych ucieka w świat bajek o wróżkach i faunach. Można mieć zastrzeżenia co do tego dziwnego misz-maszu dziecinnej fantastyki(choć ciężko powiedzieć, że stwory, które Ofelia spotyka są "słodkie") i krwawych scen tortur. Film ma jedna swój urok i zmusza do pewnej refleksji.
  • jannaszewski2007-03-23Skasujcie ten post - zgłoszenie do moderacji Zdobywca trzech Oskarów, hiszpański film ”Labirynt Fauna” wchodzi na polskie ekrany po triumfalnej podróży po świecie. „Labirynt” to baśń z czasów faszystowskiej Hiszpanii. Mała Ofelia przybywa z matką do domu swego przyszłego ojca, okrutnego kapitana Vidala. Dziewczynka, która żyje w świecie swojej wyobraźni, większość czasu spędza na czytaniu bajek i marzy o przeżyciu podobnej przygody z wróżkami i innymi fantastycznymi stworzeniami. Kiedy ta okazja jej jest dana, Ofelia potajemnie wymyka się nocami z domu do pobliskiego posępnego lasu i wypełnia zadania, które stawia przed nią tytułowy faun. Ale film Guillermo del Toro to nie baśń dla dzieci, raczej dla dorosłych, w której baśniowa konwencja przeplata się ze scenami okrucieństwa, tortur, przemocy wobec kobiet. Oglądając te sceny, czułem rosnące zniesmaczenie i zastanawiałem się jakim cudem film ten wzbudził taki zachwyt na świecie. Naładowany gwiazdami i wspomagany przez efektowne komputerowe animacje film robi wrażenie, ale niestety tylko wizualnie. W tej baśni na pierwszy plan wybija się obsesja reżysera na punkcie przemocy i strachu, a równocześnie jego niedojrzałość, która zostawia głębokie rysy na tym filmowym krysztale i pozostawia widza w poczuciu niezrozumiałej irytacji.
« poprzednie 1 nastepne »

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.