Dyskusja o historii Rzeczypospolitej szlacheckiej 16-18go wieku
Dlaczego RP szlachecka? Sa rozne chronologiczne podzialy historii Polski. Jedna mozliwoscia byloby dyskutowac o historii Rzeczypospolitej Obojga Narodow z chwila jej powstania w 1569 jako konsekwencji unii lubelskiej ktora zespolila Polske i Litwe w jeden organizm panstwowy.
Biorac pod uwage system rzadow mozna wyodrebnic okres krolow elekcyjnych od chwili wyboru Henryka Walezego do rozborow jako ustabilizowany system politycznego panstwa tzw. forma mixta na terenie calej RPON
Ja tutaj chcialbym siegnac jednak dalej w przeszlosc az do konstytucji Nihil Novi w 1505 roku , ktora wedlug mnie w duzej mierze zadecydowala o charakterza RPON jako panstwa obywatelskiego, ale tylko w obrebie tylko stanu szalcheckiego.
Oczywiscie nawet ta chronologia jest dyskusjna i o to mi wlasciwie chodzi poniewaz chcialbym aby dyskusja tu obejmowala zarowno tematy szerokie w zakresie
(Jako przyklad tu moglby na przyklad sluzyc problem ktora nurtuje historykow od dawna a wiec upadek RPON)
jak tez na poziomie szczegolowym i tu jestem otwarty na wszelkie tematy i watki
Jako obszar geograficzny dyskusji widze calosc RPON a wiec Terytoria Korony i Litwy dla okresu od 1505 do 1795 i jej relacje z sasiadami, rola w Europie i swiecie.
Zatem bardzo mile widziane bylyby tez porownania do historii Europy i swiata
Jako autor forum bede tu rozpoczynal, w miare mozliwosci czasowych, watki na tematy ktore interesuja mnie osobiscie ale jestem jak najbardziej otwarty i wrecz prosze aby dyskusanci otwierali swe wlasne watki w celu jak najszerszej dyskusji
Jedna prosba to jest o zachowanie dobrych zwyczajow i brak chamstwa . Prosilbym o rzeczowa i spokojna wymiane pogladow od wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Polecam
Forum Slowianskie
Polska-Rosja