Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    • (gość portalu) Zaloguj się
    • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

    • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

    • Podglad

    Odpowiadasz na:

    Gość portalu: rural  napisał(a): 
    
    > 
    > Drodzy Przyjaciele Win Węgierskich i Korkociągu!
    >  
    > Nieuchronnie zbliża się Listopad, sezon pieczonych kaczek i gęsi. Nawet ci z 
    > nas, którzy starają się dbać o linię i przestrzegać na codzień wymyślnych diet,
    >  
    > zapewne dadzą się w tym mrocznym i chłodnym czasie skusić aromatowi chrupiącej 
    > skórki gęsiej pieczeni (nie mówiąc już o kaczej...), podanej z jabłkami, 
    > migdałami lub nadzieniem tradycyjnym, wątróbkowo- rodzynkowym.
    >  
    > Grzeszyć z takim jadłem jakże przyjemnie...
    >  
    > Aby jednak grzech wobec organizmu nie był zbyt ciężki, zaleca się spożywanie do
    >  
    > ciężkich pieczeni dobrze zbudowanych, pełnych czerwonych win. W poprzednim 
    > tygodniu próbowaliśmy znakomitego kupażu Cabernet Franc i Merlota o nazwie 
    > Ranolder Cuvee - kto nie mógł się zjawić, niechaj żałuje... Polecamy też 
    > znakomitego Bikavera 2003 produkcji rodziny Taklerów, który ostatnio otrzymał 
    > od degustatorów dwumiesięcznika "Wino" 88 punktów w skali Parkera i zaszczytne 
    > miejsce wśród "wielkich win" - kto nie wierzy, niechaj sprawdzi, choćby 
    > zakupując to pismo w naszym sklepie.
    >  
    > Tymczasem u nas w najbliższy czwartek coś innego, także znakomicie pasującego 
    > do ciężkich pieczeni:
    > Š        Ikon Red 2004 - kupaż Cabernet Sauvignon i Merlota, wyprodukowany nad 
    > Balatonem przez jednego z naszych czołowych winiarzy, Janosa Konyari - wino 
    > pełne i bujne, jeszcze młode, ale po krótkim napowietrzeniu znakomicie się 
    > uspokajające - taninowe, o długim i przyjemnym posmaku
    >  
    >             I jeszcze jedno wino z rodziny Ikon, niejako do kompletu - białe: 
    > wspomnienie letnich, ciepłych i nasyconych kwiatową wonią miesięcy:
    > Š        Ikon White 2004 - kupaż Chardonnay i aromatycznego szczepu Irsai 
    > Olivier, także autorstwa Janosa Konyari: ciało i gładkość zawdzięcza 
    > Chardonnay, zaś kwiatowy smak i aromat - pikantnemu Irsai Olivier - warto 
    > spróbować
    >  
    >             Serdecznie zapraszamy w najbliższy czwartek między 18.00 a 20.00.
    >  
    >  
    

    Nie pamiętasz hasła lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się