Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    • (gość portalu) Zaloguj się
    • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

    • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

    • Podglad

    Odpowiadasz na:

    Gość portalu: Marek - Bakili  napisał(a): 
    
    > Chce zmienic troche tory tej dyskusji bo wkroczyla na temat "O wyzszosci Swiat
    > Bozego Narodzenia nad Swietami Wielkiej Nocy".
    > Sowsjem niebojszoj slowarczik winodielija Gruzji :
    > Kwewri - gliniane dzbany dla przechowywania i dojrzewania wina
    > Marani - pomieszczenie dla wyrobu i przechowywania wina
    > Sacnacheli - kadz dla wyciskania soku z winogron
    > Tiki - typ skorzanego burdiuka dla przewozu i przechowywania wina
    > Rumbi - jak wyzej
    > Rtweli - okres zbioru winogron
    > Godori - specjalny kosz dla zbioru winogron zrobiony z galezi derenia
    > Czurczchela(azerbejdzanska nazwa Sudzuk) - popularna w Gruzji i Azerbejdzanie
    > slodycz forma przypominajaca kielbaske robiona z wygotowanego soku winogronoweg
    > o
    > z dodatkiem maki i orzechow lub migdalow
    > Czacza - gruzinski samogon robiony z resztek winogron ktore pozostaly po wycis-
    > nieciu soku.Najlepsza czacze robia Kachetyncy ktorzy destyluja ja dwukrotnie.
    

    Nie pamiętasz hasła lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się