Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    • (gość portalu) Zaloguj się
    • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

    • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

    • Podglad

    Odpowiadasz na:

    Gość portalu: Marek - Bakili  napisał(a): 
    
    > Produkcja herbaty w Gruzji drastycznie sie zmniejszyla.W czasach Sojuza wladze
    > sowieckie byly zainteresowane w rozszerzaniu uprawy herbaty w Gruzji zeby zao-
    > szczedzic waluty ktora trzeba bylo wykladac na import herbaty.Po 1991 r.wiek-
    > szosc gruzinskich plantacji herbaty przyszla w upadek poniewaz przestaly przy-
    > chodzic pieniadze z centrali,przerwaly sie tradycyjne rynki zbytu na obszarze
    > dawnego ZSRR a inne byly republiki ktore sprowadzaly herbate z Gruzji maja tera
    > z
    > swobodne mozliwosci zeby impotowac herbate z calego swiata.Wiele plantacji her-
    > baty w Gruzji zlikwidowano na ich miejscu sadzac inne rosliny uprawowe.W b.ZSRR
    > byly trzy regiony gdzie uprawiano herbate - kraj krasnodarski na pld-zach Rosji
    > ,
    > Adzaria i Kolchida w Gruzji oraz Talysz i nieduze plantacje w okregu zakatalski
    > m
    > w Azerbejdzanie.Gruzja i herbata to zle wybrany temat poniewaz Gruzini zdecydo-
    > wanie preferuja kawe.Jeszcze w czasach Sojuza w rozmowach ze mna sowieccy agro-
    > nomowie podkreslali ze jakosciowo herbata gruzinska jest gorsza od krasnodar-
    > skiej czy tez od uwazanej wtedy za najlepsza herbaty z plantacji w Astarze w Ta
    > -
    > lyszu.Agronomowie uwazali ze Gruzini nie przykladaja sie do plantacji herbaty
    > jak do produkcji wina.Jesli chodzi o zaparzanie herbaty to zdecydowanie lepsi 
    > sa Azerbejdzanie dla ktorych herbata jest narodowym napojem(jesli chodzi o napo
    > -
    > je bezalkoholowe).Herbate zaparzaja oni w samowarach TYLKO I WYLACZNIE OPALA-
    > NYCH WEGLEM DRZEWNYM - nigdy w zyciu nie uzyskasz takiego smaku herbaty jesli
    > bedziesz uzywal urzadzen elektrycznych.Bardzo duze znaczenie ma tez jakosc wody
    >  
    > dlatego najlepsza herbate robia w gorach gdzie jest wiele zrodel wody doskona-
    > lej jakosci.Czesto do zaparzania herbaty Azerbejdzanie uwazaja roznych dodat-
    > kow - ja osobiscie najbardziej lubie dodatek keklik otu(rodzaj miejscowego su-
    > szonego gorskiego tymianku o niepowtarzalnym zapachu i aromacie).Herbaty nigdy
    > sie nie slodzi tylko "zagryza" roznymi slodyczami.Przede wszystkim sa to konfi-
    > tury ktorych kuchnia Azerbejdzanu oferuje niezliczona ilosc - tu jestem zwole-
    > nnikiem konfitur z orzechow wloskich,fig i bialych czeresni nadziewanych orze-
    > chami.Na koniec podstawowa uwaga - zeby ocenic walory smakowe trzeba tego 
    > wszystkiego koniecznie sprobowac.  
    

    Nie pamiętasz hasła lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się