• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

Gość portalu: neon-b  napisał(a): 

> Ostatnio byłem w Holandii i przywiozłem sobie butelkę. Tak z ciekawości, bo nie
> wiedziałem, że przypisuje mu się jakieś halucynogenne właściwości. Kolor lekko
> zielonkawy, 55 procent alkoholu. W smaku czuć głównie anyż i smak ma lekko
> słodkawy, ale raczej nie jest dosładzany. Anyż sam w sobie wywołuje ciekawą
> reakcję kubków smakowych :) Takie wrażenie słodkości. Załączony przepis picia
> sugeruje polanie na łyżeczkę cukru i podpalenie i potem domieszanie tego do
> całego kieliszka i dodanie odrobiny wody. Faktycznie wtedy z przejrzystego
> zielonego trunku robi się mleczny. Nawet bez dodatku cukru, jeśli doleje się
> mniej więcej 1/3 wody to przybiera mleczno-zielony kolor.
> Natoniast jakichś specjalnych własności oszałamiających nie stwierdziłem. O ile
> wiem to fakycznie ten składnik, który miałby wywoływać jakieś specyficzne
> reakcje jest zawarty w bulwach piołunu (tujon o ile się nie mylę), które się
> wykorzystuje do produkcji. Jednak jego zawartość według norm jest dużo niższa,
> niż w absyncie wg jakichś oryginalnych, starych receptur. Tak więc jakiekolwiek
> działanie specyficzne przypisałbym raczej zawartości alkoholu :) 
> Pozdrowionka:)

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.