• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Piotr  napisał: 

> Gość portalu: Dzidka  napisał(a): 
> 
> &#62 &#62 Właśnie, pytam jeszcze raz, co to za serek? Dzidka, odpowiedz
> ...
> &#62 
> &#62 Ser smażony jest robiony chyba z sera białego. Ma konsystensję i wyglš
> d... emmm
> &#62 m... takiego żółtego, gęstego kleju do drewna. Jest to chyba wyrób cze
> mpiński, 
> &#62 sprzedaje się go w plastikowych żółtych pudełeczkach, podobnych jak ki
> edy? masł
> &#62 o rpo?linne. Jest bardzo pyszny, czysty lub z kminkiem. Polecam! A pyr
> y z gziki
> &#62 em to zupelnie inny temat...
> 
> Ser smażony robi się jak najbardziej z sera białego, takiego jak do gziku. 
> Kruszymy ser do miski, najlepiej porcelanowej - żadne tam plastikowe, żółte 
> pudełeczka - trochę solimy i zostawiamy w ustronnym miejscu na kilka dni. Zapac
> h 
> wydobywajacy się wtedy z miski nie jest zbyt zachęcający, stąd to ustronne 
> miejsce. Następnie smażymy go w garnku dodając trochę kminku i wylewmy do miski
>  
> (oczywiście nie plastikowej), po zastygnięciu gotowy do spożycia. W naszym 
> regionie znane sa jeszcze serki herceńskie (pochodzenia których należy szukać u
>  
> naszych zachodnich sąsiadów), które mają zbliżoną technologię produkcji. 
> Smacznego Piotr Zubielik z Podolan
> 

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się