• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Luiza BERTIE, W-wa  napisał(a): 

> [b]INDEKS  GLIKEMICZNY.  INDEKS  ŻYWIENIOWY.  Jaki osąd ?!
> [/b]MOTTO: DIETA RACJONALNA, badania; KREW, Wydzieliny, WYDALINY, Pierwiastki W
> ŁOSA, tak !! 
> 
> 35. TEMAT: 
> __DIETA  RACJONALNA; tzw. dla myślącego człowieka powinna  AKCEPTOWAĆ  wszelkie
>  uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone  REGUŁY.  Stanowi to trudny 
> problem, ale bez badań; 
> KREW, WYDZIELINY, WYDALINY, PIERWIASTKI  WŁOSA,  jest to absolutnie niemożliwe.
>  
> 
> Wtedy można tylko przerzucać się:  
> PSEUDO  regułami;  NA WĘCH   i   CZUCIE, również   PRZYPUSZCZENIA.   
> Kto zada sobie trud i  ZBADA  jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych 
> produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają,
>  jak organizm oddziaływuje na  RODZAJE  białek  itd. to wyniki dla wszystkich l
> udzi są niemal identyczne Ew. drobna skala technicznego błędu. A więc:
> 
> przy zwalczaniu OTYŁOŚCI ważna jest wiedza, klasyfikująca pożywienie na  KATEGO
> RIE  uwzględniające zawartość tłuszczów, WYSOKICH węglowodanów,  NISKICH węglow
> odanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a któr
> e nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z ta
> belami pożywienia wg tzw. 
> 
> __INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.  To wystarcza, aby samemu  DECYDOWAĆ 
>  o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście,  ROZWIĄZANI
> E  trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób.  LEKARZ  rodzinny co wa
> żne, też nam to  POTWIERDZI !!
> 
> ARTYKUŁ: o węglowodanach.
> __WYSOKIE  węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właś
> nie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu). 
> __NISKIE  węglowodany; to, 
> 1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub 
> 2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.
> 
> Ten  POZIOM  WZROSTU  można sobie łatwo samemu sprawdzić, własnym GLUKOMETREM !
> ! 
> Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo. 
> Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie na
> jwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gra
> m winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od 
> rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też p
> oziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, pozio
> m cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest du
> żo __WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego. 
> Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta UWAGA o ok. 74%, czyli
>  jak przy czystej glukozie. 
> 
> To jeden z dramatycznych   U J E M N Y C H,   przyrodniczych rekordów !! 
> I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. nale
> ży tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i j
> est to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE. 
> Badanie zaczynamy  NA CZCZO,  określamy wówczas;  POZIOM CUKRU  np. 100mg/dL (t
> j. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić w
> zrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyżs
> zy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy 
> od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie. 
> 
> Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. __INDEKS G
> LIKEMICZNY, 
> i zobaczyć ile jest tam błędów. 
> 
> Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyci
> u 100 gram piwa nie przekroczy 3% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, 
> wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20
> %, czyli też jest niski. 
> Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki 
> zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób g
> otowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna
> :  BIOLOGICZNA  N I E P R A W D A. 
> 
> Np.  FRYTKI;  zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których
>  to węglowodanów 
> w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom c
> ukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKO
> BY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu. 
> 
> Odpowiedź jest oczywista:  MARKETING  i  TOTALNA  BZDURA.  Takich przykładów je
> st  B. DUŻO. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy to wykonać osobiś
> cie, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba  ZWERYFIKOWAĆ,
>   również  UWIARYGODNIĆ,  w trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe.
> 
> P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na 
> realia przyrodnicze.  
>  IŻ, to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, a; IG, to marketing i bizn
> es. 
> 
> Tabele produktów wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we 
> właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowy
> ch. 
> Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; __INSTYTUT  IRL  KRAKÓW.
> 
> W Y S T A R C Z Y   zapoznać się z treścią książki,
> __Książka; _pt._______:  PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
> Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych
> , tj. __ponad  200 pozycji. 
> Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE  i  DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKA
> ZANE. Zaczynamy wtedy dopiero,   OPANOWYWAĆ  i  ODCHUDZAĆ  nasz organizm !!
> W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Horm
> ony, Testosteron.
> 
> Dostarcza ogrom energii eliminującej GŁÓD, dlatego iż GLUKOZA w nim zawarta sta
> bilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !! 
> tzw. __NISKIE węglowodany. 
> Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUK
> RZYCA typu 2.
> To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarab
> ia, ale samemu upiec WARTO !!
> 
> Przepis wypieku Chleba typu KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej;
> __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
> __ADRES_______:  www.magdalirl.com.pl/
> 
> WAŻNE:
> __GLUKOZA  naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E,   O w o c e,  W A R Z Y W 
> A. Logika myślenia, postęp.
> GLUKOZA  nienaturalna; to MĄKA, Cukier.  IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana
>  nastroju.
> 
> PRZYPOMNIENIE:
> organizm człowieka buduje NOWE komórki w oparciu o składniki i związki pokarmow
> e dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem. 
> Jemy pokarmy tzw. __ŚMIECIOWE, to komórki mamy w złym gatunku; WYNIK: częste do
> legliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie.
> Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następując
> y: 
> realizujemy KOSTRUKTYWNIE, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób
> .
> Wybór należy do naszego __MÓZGU, który gdy jest odżywiony __GLUKOZĄ naturalną, 
> czyli tzw. __NISKIMI węglowodanami, to podejmuje trafne decyzje w tej realnie i
> stniejącej, dla rozumnego człowieka; OCZYWISTOŚCI.
> 
> 
> I N S T Y T U T  naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż
> . Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 359 70 15, telefon/fax:  12 358 77 30,  Info: _
> _INSTYTUT  IRL  KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00
> 
> ARTYKUŁ  jest oczywiście do   W O L N E G O   wykorzystania. 
> Proszę tylko zauważyć, że treś

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się