• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

kluchucha  napisała: 

> oj, nie poddawaj się z tym ciastem, spróbuj zrobić sama. na pewno 
> wyjdzie taniej.
> ja robię tak:
> pół kilo mąki, pół kostki drożdży, woda, olej, sól, cukier.
> z mąki robię kopczyk, rozgniecione drożdże pakuję do dziurki na górze 
> kopca, zalewam ciepłą (nie gorącą!) wodą. (drożdże muszą mieć 
> temperaturę pokojową!) na to szczypta soli i łyżeczka cukru, 
> wymieszać sam płyn, zostawić na kwadrans aż drożdże wystartują 
> (pojawia się taki kożuszek-pianka) po kwadransie wszystko mieszam, 
> dodaję trochę wody i oleju (na oko - ma być rozciągliwa, plastyczna 
> masa), jak rozrobię ciasto, pakuję do miski, zasypuję mąką i 
> zostawiam do wyrośnięcia na jakąś godzinę (w ciepłym miejscu, miska 
> przykryta ręcznikiem). Po wyrośnięciu jeszcze raz rozrabiam ciasto i 
> wałkuję na baaaardzo cieniutkie, wychodzi pycha :)

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się