• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Maria  napisał(a): 

> Może i ja dorzucę coś, co prawda nie będzie to baba wielkanocna, ale ciekawe 
> ciasto pod nazwą ZOLADEK. Przepis nie jest mój, tylko p. Ewy Rybińskiej. 
> Kilkakrotnie go piekłam i zawsze wychodziło bardzo dobrze.
> Składniki: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki maku, kostka masła, 6 jaj, 6 łyżek 
> oleju, 1 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 czubate 
> łyżeczki kakao. 1 łyżka czubata kisielu cytrynowego.
> 
> Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z 
> mąką. Następnie dodać pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić 
> ciasto na połowę, z jednej części odzielić 1/3. Do największej porcji ciasta 
> dodać mak i dokładnie wymieszać. Do drugiej - średniej - wsypać kakao i 
> wymieszać, a najmniejszą wymieszać z łyżka kisielu.
> Formę [30 x 30] posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Najpierw przełożyć 
> do formy ciasto z makiem, na środku rozgarnąć trochę ciasta i włożyć w to 
> miejsce ciasto z kakao. Także w nim na środku zrobić miejsce na ciasto jasne.
> Piec około 50 min. w temperaturze 180-200 st.C.
> 
> PS Autorka przepisu nic nie pisze na temat maku, czy sypać suchy, czy sparzony.
>    Ja zawsze mak parzę i po odcedzeniu i przestudzeniu dodaję do ciasta.

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się