• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

zlosliwiec.zlosliwiec  napisał: 

> > A już rzucanie się na Polaków, że jabłka są za mało polskie by zmieścić s
> ię w n
> > aszej tradycji jest naprawdę kuriozalne. 
> 
> Jakie rzucanie? Jakich Polakow? Co to za kuriozalny patriotyzm? Autorka watku p
> odaje tiramisu, jako przyklad deseru, ktorego z nie-wloskim nikt nie pomyli i s
> ie pyta, czy w kuchni polskiej cos takiego bedzie. Rzecz oczywista ogolna idea 
> przechlodzonej masy kastardowej zmontowanej z lekkim ciastem nie jest specjalni
> e wloska. Szarlotka (ta wlasciwa szarlotka, a nie 'jablecznik po polsku'), to t
> a sama rodzina. Tym niemniej, jesli spytac kogokolwiek z grubsza ogarnietego o 
> 'wloski deser', to z pewnoscia czesto wymieniane bedzie wezmnie. 
> 
> A teraz zamknij oczy... pomysl 'Polska'... pomysl 'tradycyjny deser'. Alez to o
> czywiste! Jablka pieczone!! Z reka na sercu, jak czesto na deser je podajesz? C
> zesciej niz budyn, kisiel, albo kawalek ciasta z pobliskiej cukierni? Z reka na
>  sercu.

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się