• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

irsila  napisała: 

> Ser kupuje tłusty, nie taki w wiaderku.
> Daję jedno jajko na 10 dkg sera,
> mniej więcej kopiastą łyżkę cukru,(zależy czy kto lubi słodki czy mniej)
> łyżkę płaską mąki, może być krupczatka (zależy czy ser był wilgotny czy nie)
> łyżeczkę maki ziemniaczanej.
> Ser uciera się z cukrem kryształem, dodając po jednym żółtku
> wcześniej zmielony lub nie jak kto potrafi w makutrze dobrze rozetrzeć,
> sok z cytryny lub pomarańczy wcześniej, cukier waniliowy , proszek do pieczenia
> czy budyń śmietankowy zamiast maki ziemniaczanej,
> bakalie ewentualnie 
> a na końcu piana z białek ubita może być z dodatkiem cukru.
> Masło w trakcie jak kto lubi tłusty.
>  Formę grubiej posmarować masłem czy margaryną 
> i dobrze oprószyć krupczatką lub zwykła mąką lub bułka tartą,
> tak na 3 mm nawet...
> 
> Piec w 180 stopniach,
>  czas zależy od wielkości,
> by się od góry nie robił brązowy,
> przykrywam blachą pod koniec
> zazwyczaj piekę w podwójnej blaszce,
> jedna włożona w drugą,
> wówczas dno się nie przypala
> Kupiłam np kostkę sera 67 dkg,
> piekę mały sernik w małej blaszce
> i daję 6- 7 jaj, zależy od ich wielkości itd...
> i będzie się piekł krócej niż ten z 1 kg sera, 40 min góra
> Dużego nie potrzebuję,
> wole upiec częściej niż by się miał zepsuć i zestarzeć.
> Konsystencja ciasta serowego, surowego,
>  powinna  mieć sporą gęstość,
> nie powinna być płynna. 

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się