• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

fiordilligi  napisała: 

> Moje ulubione :
> 
> selerowa: seler duży i małą marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o 
> grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i dusic na nim starte warzywa do 
> miękkości. W garnku rozpuścić kostkę rosołową. Bo bulionu dodac uduszone 
> warzywa. Zagotowac, Odstawić z ognia i poprzestudzeniu zmiksowac na krem. 
> Posypać usiekaną natka pietruchy. Sól pieprz do smaku.Pycha!
> 
> szczawiowa z jajkiem: szczaw dwa pęczki umyć i posiekać. W garnku ugotować 
> wywar z włoszczyzny :marchewki, kawałka selera i pietruszki plus kostka 
> rosołowa. Dorzucić szczaw. Doprawić śmietaną solą i pieprzem oraz odrobiną soku
>  
> z cytryny. Podawac z ugotowanym jajkiem na twardo.
> Podobnie kalafiorowa , kalafior dodać nieco później niż inne warzywa. 
> 
> a la seczuańska - kwaśna: dwie duże cebule posiekać , namoczone grzyby moon 
> posiekać, wsypać na rozgrzany w głębokim rondlu olej i dusić z dodatkiem sosu 
> sojowego. Dodać niewiele bardzo drobno posiekanej kapusty kwaszonej. Uduszone 
> warzywa zalać wodą i zagotować. Doprawić przyprawą pięciu smaków kamis( 
> odrobina), sokiem z jednej cytryny i chili. Na końcu zagęścić roztorwem mąki 
> zienmniaczanej i wody. Podawać z makaronem ryżowym  - nitki.
> 
> Nie gotuję zup na mięsie, a jeżeli, to na "ekologicznym" wiejskim drobiu 
> od "baby".Polecam.

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się