• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: mala  napisał(a): 

> Eskalopki z indyka
> Ilość porcji: 1
> Kaloryczość 1 porcji: 400 kcal
> Składniki:
>       150 g piersi z indyka
>       2 łyżeczki pesto
>       1 łyżeczka oliwy
>       1/2 łyżeczki mąki
>       1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
>       1 szczypta soli
>       1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
>  
> Z mięsa zrób jeden duży lub dwa małe filety.
> Rozbij je lekko tłuczkiem, posyp solą(nie za dużo bo pesto jest też słone),
> świeżo zmielonym pieprzem i natrzyj pesto.
> Filet zwiń w roladki, zepnij wykałaczką.
> Eskalopki posyp mąką, przyrumień na rozgranej oliwie, a następnie przełóż do
> rondelka i duś pod przykryciem na małym ogniu, skrapiając od czasu do czasu
> białym winem.
> Podawać z ziemniakami.
> 
> Kurczak z młodą marchewką
> Ilość porcji: 1
> Kaloryczość 1 porcji: 300 kcal
> Składniki:
>       100 g piersi z kurczaka
>       3 szt młode marchewki
>       2 szt młodej cebulki
>       1/2 łyżeczki oliwy
>       1 łyżka koperku -- posiekanego
>       1/2 szklanki mleka -- 0,5%
>       1 łyżeczka mąki
>       1 szczypta soli
>       1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
>       
>  
> Mięso posyp solą i pieprzem, potem przyrumień na patelni beztłuszczowej.
> W rondelku na oliwie usmaż plastry cebulki, pod koniec smażenia cebulę posyp
> mąką i smaż jeszcze przez chwilę.
> Do usmażonej cebuli dodaj kurczaka i grube plastry marchewki.
> Zalej mlekiem i powoli mieszając doprowadź do wrzenia.
> Gotuj na małym ogniu 15-20 minut, pod koniec gotowania dodaj koperek.
> Kurczaka podawać z młodymi gotowanymi ziemniakami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się