• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

linn_linn  napisała: 

> Kopiuje moje:
> Sos / przecier / pomidorowo-warzywny
> 5 kg pomidorow – 1 kg marchwi – 1 duza cebula – 2 galazki sel
> era naciowego / 1 
> maly korzeniowy / - kilka zabkow czosnku – peczek natki pietruszki / kilk
> a 
> korzeniowych, ale tych we Wloszech nie ma / - listki bazylii – sol –
> ; pieprz - 
> cukier
> Pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda.
> Rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka floscia wody. 
> Przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw, albo przepuscic przez 
> maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska “spremipomodo
> ro” /. 
> Odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego 
> plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu /.
> Przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w 
> malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnke i cebule przekrojona na 
> pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem 
> usunac /.
> Gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie przywarl
>  
> do dna.
> Natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka i
>  
> wrzucic do gotujacego sie przecieru. 
> Doprawic lekko sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe 
> doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw /.
> Gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej /. 
> Wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek.
> Przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po listku 
> bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe oliwy / tak 
> aby dokladnie pokryla przecier /.
> Zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20 
> minut /. 
> Mozna zrobic taki przecier bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa, 
> listki bazylii /.
> 
> Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z “Kobiety i Zycia”, przywie
> ziony do 
> Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania 
> slynnej wloskiej salsy / przewaznie robionej bez dodatku warzyw i tak tez mozna
>  
> to zrobic /, podobno nazywanej w Polsce ciapa.
> 
> Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska 
> maszynke “spremipomodoro”. 
> 
> Sos pomidorowy aromatyczny
> 5 kg dojrzalych pomidorow – 2 cebule – 2 zabki czosnku – pol 
> szklanki oliwy 
> extravergine – sol – pieprz – listki bazylii – szczypta
>  oregano
> Pomidory umyc, przekroic na polowe, usunac pestki i czesc plynu, przetrzec 
> uzywajac przyrzadu do przecierania warzyw.
> Podgrzac oliwe, poddusic w niej siekana cebule wraz z zabkami czosnku, dodac 
> przecier pomidorowy, troche soli i pieprzu, a nastepnie dusic przez 20 minut.
> W polowie duszenia dodac listki bazyli i szczypte oregano.
> Goracy sos wlewac do sloikow pollitrowych / wyjdzie ich 8 / i pasteryzowac 
> przez 20 minut.
> Przechowywac do roku.
> Jesli posiada sie wloska maszynke do oddzelania pestek i skorek od pomidorowego
>  
> miazszu, wystarczy poddusic cale pomidory i przepuscic je przez te maszynke / 
> przypomina maszynke do miesa, ale ma walek pelen malutkich dziurek /. Taka 
> maszynka umozliwia przetworzenie kilkudziesieciu kg pomidorow na raz.
> 
> 

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się