• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

illiterate  napisała: 

> Kurkuma zabarwi ryz na taki sam piekny zloty kolor, co szafran - kilka (-
> nascie) razy taniej, ale bez cudownego szafranowego aromatu.
> 
> Papryka da piekny pomaranczowy kolor, ale musisz ja najpierw rozpuscic w 
> tluszczu (zrobic paste, podsmazajac w oleju - uwazaj, nie przypal! - to jest 
> konieczne, bo barwnik z papryki uaktywnia sie w tluszczu, a nie w wodzie), albo
>  
> smazac suchy ryz wraz z papryka (a potem zalewajac wrzacym rosolem np).
> 
> Rozne odmiany curry barwia na rozne kolory - od zielonego przez zlocisty po 
> burobrazowy.
> 
> Tikka masala (czy jakos tak) kolorkuje wszystko, do czego jej sie doda na ostra
>  
> czerwien.
> 
> Najbardziej efektownie wyglada barwiony ryz z wmieszanym kontrastowym dodatkiem
>  
> (do zlotego dodaj na piec minut pod koniec gotowania zielony mrozony groszek, a
>  
> do czerwonego/pomaranczowego - mrozone ziarna kukurydzy czy cos w tym stylu). 
> Do curry pasuja swietnie rodzynki (w zlotym lub zloto-zielonym pieknie 
> wygladaja czarne i duze rodzynki krolewskie). Itd itd - mozesz eksperymentowac 
> z papryka w roznych kolorach, pokrojona na paseczki/kosteczke i lekko tylko 
> podsmazona, zeby chrupala w tym ryzu. Daj pogalopowac wyobrazni (tylko uwazaj -
>  
> podsmazona fioletowa cebula traci swoja efektowna barwe).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się