• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Miszka  napisał: 

> "Kunafa" po arabsku, dla Turkow i Grekow "kadaif" - to to samo ciacho. Robi sie
>  
> je ze specjalnego ciasta, takiego wlasnie "makaroniku" . Nie jest to ciasto 
> francuzkie zdecydowanie, nie mam co do tego watpliwosci, zjadlam takich w swoim
>  
> zyciu pare kilo wiec nie  pomyle :-) Czasem ma w srodku orzeszki, czasem jest 
> przekladane masa zrobiona z maki ziemniaczanej, cukru i mleka, czasem w 
> nowoczesnym wydaniu ma w srodku babany i tak dalej... W domu najczesciej bywa 
> robione w tortownicy (warstwa ciasta, warstwa nadzienia) w restauracjach i 
> cukierniach podawana jest w ksztalcie malych ciasteczek (rura ciasta zwinieta z
>  
> nadzieniem w srodku i pocieta na krazki).
> Do kunafy / kadaif jest specjalne ciasto, a co do ciasta co wyglada jak 
> francuzkie...
> W arabskiej kuchni, pewno tak samo jak i tureckiej i greckiej, to co wyglada 
> jak "ciasto francuzkie" jest jednak troche ciensze i nazywane jest "filo", nikt
>  
> tego raczej sam nie robi, kupuje sie to mrozone i robi sie rozne slodkosci i 
> nie tylko. W Polsce nie spotkalam ale za niektorymi granicami mozna kupic bez 
> problemu.
> Ale sobie narobilam smaku !
> 

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się