• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

mazia  napisała: 

> Mam fajny przepis z Wyborczej, bardzo prosty:
> ****************
> 3 łyżki smalcu lub masła i 2 łyżki oliwy, 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka
> , 1 posiekana szalotka, 1 kg piersi kurczaka, 1/2 puszki pokrojonych pomidorów 
> w zalewie, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka ma
> jeranku, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz
> 
> Roztapiamy w rondlu smalec i oliwę, szklimy cebulę (10 minut). Dodajemy szalotk
> ę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut, aż cebula się przyrumieni. Łyżką
>  cedzakową przekładamy cebulę i szalotki do miseczki. Mięso kroimy w paseczki, 
> oprószamy solą i pieprzem, smażymy porcjami na pozostałym na patelni tłuszczu. 
> Całe mięso wyjmujemy z rondla, a w jego miejsce ponownie wkładamy podsmażoną ce
> bulę i szalotki. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, słodką i ostrą paprykę oraz m
> ajeranek. Dusimy 5 minut, stale mieszając. Do sosu wkładamy usmażone mięso i du
> simy, mieszając od czasu do czasu, aż będzie zupełnie miękkie. Dodajemy śmietan
> ę, mieszamy, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku. Możemy podawać z ryżem. Uwaga
> : paprykarz będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli podsmażymy razem z cebulą 1-2 oc
> zyszczone i pokrojone w paski czerwone papryki.
> ******************
> 
> Ja nie uzywam smalcu tylko planty, olewam szalotki, bo sa nie do dostania niema
> l. Zawsze dodaje swiezej czerwonej papryki, chociazby pol straczka, mniej smiet
> any albo wcale bez snietany i duuuuuzo zielonej pietruszki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się