• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

ingapol  napisała: 

> 1 szkl mąki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 1 szkl cukru, 4 jajka, kostka
> masła lub margaryny, 2 pąłskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat
> 
> Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i zapach. Gdy mamy
> jednolita masę przesiewamy przez sito obie mąki z proszkiem i nadal ucieramy. N
> a
> koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
> Przelewamy do formy. Pieczemy w temp 180 st ok 45-50 min.
> 
> Mozna kombinowac z tą babka na różne sposoby. Dodajemy zapach cytrynowy- mamy
> babkę cytrynowa, pomarańczowy- babkę pomarańczową. Można tez do połowy masy
> dodac dużą łyżkę kakao do drugiej częśći łyżkę mąki- lejemy najpierw ciemną a
> później jasną masę- mamy babkę marmurkową. Można dodać rodzynki, wiórki
> kokosowe, zrobić lukier, czekoladę czy posypać cukrem pudrem.
> Moim zdaniem tajemnicą dobrej babki jest mieszanka dwóch mąk.

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się