• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Monika  napisał(a): 

> TARTA Z POREM I BOCZKIEM
> 
> Składniki:
> · 200 g mąki
> · 100 g schłodzonego masła
> · 100 g osączonego twarogu
> · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
> · 750 g porów
> · 100 g przerośniętego boczku
> · kiełbasa
> · 1 łyżka oleju
> · 2 łyżki bułki tartej
> · 3 jaja
> · 200 ml śmietany
> · 100 g startego ementalera
> · sól, pieprz, gałka muszkatołowa
> 
> 1. Z mąki, posiekanego masła, rozgniecionego twarogu, 1/2 łyżeczki soli i 
> proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i chłodzić ok. 30 min.
> 2. Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki grubości 50 cm. Boczek 
> pokroić w kostkę i wytopić na rozgrzanym oleju. Dodać kiełbasę i podsmażyć. 
> Dodać por, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Wyłożyć na sito i 
> osączyć.
> 3. Formę do tart (Ø26 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim for
> mę, 
> wyklejając wysoki brzeg. Spód gęsto ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą. 
> Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
> 4. Na ciasto wyłożyć por. Jaja wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić solą, 
> pieprzem, gałką, zalać masę warzywną. Placek piec ok. 35 min. Podawać zaraz po 
> upieczeniu.
> Por można zastąpić taką samą ilością cebuli. 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się