• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

thiessa  napisała: 

> mleko sojowe
> 
> 1/2 szklanki suchej soi= ok. 1-1 1/2 szklanki namoczonej soi
> 
> Namoczyc soje przez noc. Odcedzic wode (dobra do podlewania
> kwiatkow). Zamrozic soje lub uzyc do dalszej czesci przepisu bez
> mrozenia. (Niektorzy wola mleko zrobione z soi, ktora byla po
> namoczeniu zamrozona. Mozna namoczyc kilka szklanek soi na raz,
> zamrozic ja, a gdy jest potrzebna rozmrozic w wodzie)
> 1 szklanka wody
> 1 szklanka namoczonej soi
> Miksowac razem przez 3 minuty, nastepnie dopdac 4 szklanki wody.
> Wlac do garnka, ktory trzeba umiescic w wiekszym garnku  z woda. Gotowac w ten
> sposob na parze przez 40 min. Pozostawic do
> ostygniecia, a nastepnie przecedzic przez drobne sito lub gaze.
> 
> Ja uzywam osobiscie bez dodatkow, ale mozna dodac:
> 1 lyzke miodu lub 1/2 banana lub jablko,
> kilka kropel olejku waniliowego,
> 1/2 lyzeczki soli,
> kilka kropel oleju
> I wtedy jeszcze raz zmiksowac.
> W lodowce mozna przechowywac przez ponad 5 dni (bez dodatków)
> 
> To co zostaje po odcedzeniu mleka to okara i mozna z tego zrobic
> pyszna jajecznice weganska, wykorzystujac w ten sposob w pelni produkt.
> Przysmazyc na oleju cebulke na zloto, do tego dodac okare smazyc przez
> chwile,dodac kurkume, posolic.
> Albo inny wariant
> Udusic cebule, dodac pokrojona papryke, zabek czosnku, odrobine
> soli, okare, zostawic na gazie przez 5-10 min. Dodac posiekana
> natke pietruszki.
> 
> Jezeli okara jeszcze zostanie to mozna ja wysuszyc w piekarniku i
> dodawac np. do zupy, lub posypywac desery.

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się