• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

  • Podglad

Odpowiadasz na:

dziuunia  napisała: 

> Gość portalu: Syn Vinetou  napisał(a): 
> 
> 
> > Czytałem  różne fora na ten temat i nadal mam wątpliwości a wiem 
> że 
> > niektórzy mają duże doświadczenie:) I  do nich się uśmiecham.
> 
> 
> Tzn. co konkretnie czytałeś? Byłeś na Cinie: 
> www.cincin.cc/index.php?showforum=55  albo na stronie 
> Mirabbelki chleb.info.pl/ ?
> 
> 
> > Czy na zakwasie z żytniej mąki wyjdzie chleb pszenny?
> 
> Wyjdzie chleb mieszany, ale można zrobić taki z bardzo małą 
> zawartością mąki żytniej, i uogólniając będzie wtedy pszenny.
> 
> 
> > Czy muszę ten bochenek umieścić  w koszyczku bo zrobi mi się duży 
> > naleśnik?
> 
> 
> Nie musisz stosować koszyczka, możesz wyrastać i piec w foermkach 
> jak już Rose niżej napisała. Gwoli ścisłości koszyczek stosuje się 
> wyłącznie do wyrastania chleba, nie pieczemy w koszyczku.
> A naleśnik robi się od zbyt małej temperatury piekarnika przy 
> chlebie bochenkowym, chleby pieczone w formie lepiej utrzymują 
> kształt przy niższej temperaturze pieczenia.
> 
> 
> > I  jak uzyskać temperaturę 25-29 C żeby to wszystko wyrosło?
> 
> 
> Nijak ;) Chleb wcale nie potrzebuje takiej temperatury żeby 
> wyrosnąć, a najlepiej wstawić go do wyrośnięcia na noc do lodówki, 
> lepiej wtedy smakuje :)
> 
> 

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się