• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Linn  napisał: 

> Taka polewa pokryty jest tort Vianne z filmu "Czekolada".
> 
> Tort czekoladowy Vianne
> 125 g miekkiego masla – 150 g cukru – 2 jajka – 200 g czekola
> dy typu « 
> fondente » - 1 lyzka Cointreau – 1 lyzka drobno startej skorki poma
> ranczowej / 
> bez czesci bialej / – 220 g maki – 2 lyzki gorzkiego kakao– 1
>  proszek do 
> pieczenia – 250 ml mleka
> polewa : 25 g czekolady typu « fondente » - 375 ml smietany
> - piekarnik rozgrzac do 180°C
> - zmiskowac recznym mikserem cukier z maslem az do uzyskania konsystencji kremu
> - miksowac dalej dodajac jajka / po jednym /, stopiona i ochlodzona czekolade, 
> Cointreau i skorke z pomaranczy
> - make przesiac razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do 
> masy raz make, raz mleko
> - wymieszac dokladnie
> - wlac wszystko do tortownicy / 25 cm / i piec przez 40 minut w temperaturze 
> 180°C / sprawdzic patyczkiem /
> - wyjac tort z tortownicy  ustawic na specjalnej metalowej podstawce / 
> umozliwiajacej stygniecie tortu od spodu /, dokladnie ostudzic
> Przygotowac polewe:
> - w tym celu nalezy umiescic czekolade w metalowym pojemniku i wlac do niej 
> uprzednio lekko podgrzana smietane / czekolada powinna sie rozpuscic w ciagu 3 
> minut /, wymieszac wszystko dokladnie, ochlodzic w lodowce przez okolo 20 
> minut / nie za bardzo /
> - wyjac polewe z lodowki i zmiksowac delikatnie recznym mikserem do momentu 
> uzyskania kremu, ktorym nalezy dokladnie pokryc caly tort Vianne

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się