• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

margonik  napisała: 

> > Tak, ale do ciasta domowego możesz dodać połowę cukru mniej albo dodać ks
> ylitol
> > /stewię. 
> 
> Z [b]ksylitolem [/b]ostrożnie u dzieci. Ja niedawno zrobiłam lody z ksylitolem 
> i skończyło się biegunką u mojej dwójki - 4 i 7-latki. Ksylitol tak może działa
> ć u dzieci.
> 
> Natomiast ciasto ze [b]stewią [/b]by chyba nie wyszło - chyba, że tylko część c
> ukru zastąpilibyśmy stewią. Natomiast do słodzenia innych rzeczy, to jak najbar
> dziej.
> 
> Zakładajac jednak, że nie walczymy z nadwagą, to dla dzieci chyba najlepszą sub
> stancją słodzącą jest [b]melasa[/b]. Kalorycznie nie różni się od cukru, ale ma
>  całe bogactwo związków mineralnych.
> 
> Alternatywą dla zwykłego cukru jest też cukier trzcinowy nierafinowany (czyli n
> ieoczyszczony z melasy), albo miód (pomijając maluchy).
> 
> > Ja też mam patent na lody: zamrażam truskawki lub maliny z jogurtem, bez 
> cukru,
> > a dzieci z upodobaniem to jedzą, choć dobre to nie jest.
> 
> Ja polecam maszynę do lodów. Kosztuje niewiele (100-260 zł), a lody wychodzą na
> prawdę pyszne - i wystarczy do nich jogurt naturalny, owoce i np. cukier puder 
> trzcinowy (żadnej chemii, a cukru też mniej niż w kupnych). Jeśli misę do lodów
>  mamy zmrożoną (ja cały czas ją trzymam w zamrażalce), a składniki schłodzone, 
> to zrobienie lodów zajmuje 20 min.

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się