wyszukiwanie zaawansowane
7 wyników w czasie 9 505 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: No a jakich ciast NIE lubicie?

O właśnie, beza! Same bezy są całkiem ok, jednak nie w torcie. Ze swojej I Komunii pamiętam stosunkowo niewiele - jednak jedną z rzeczy, która wryła mi się w pamięć, to cytrynowy tort bezowy specjalnie na tę okazję upieczony przez moja babcię. Ohydnie drażniąca podniebienie beza w tym oblepiającym

Re: Co z rabarbaru?

. Zmiksuj składniki, dodaj cukier, jajko, łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrób ciasto. Beza: ubij białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłóż formę grubszą warstwą ciasta, zalej kremem, rabarbar połóż na krem i zalej pianą bezową. Ciasto piecz 40-50 minut w 180°C. Potem

Re: Lemon curd

Gość portalu: rozana napisał(a): > Aaaa > Dzięki. > Obstawiałam, że to jako składnik cytrynowego kremu do przełożenia ciasta. Zmieszany z bitą śmietaną. Bardzo fajny krem, np. do tortu bezowego.

Zdjęcia:

Re: Pavlowa - pilne. Czy białka można ubić na par

Szwajcarska jest gdzieś pomiędzy francuską a włoską :P - czyli pomiędzy czymś, co jest znane jako klasyczna beza, a bezowym kremem (robionym w celu zjedzenia bez pieczenia, najwyżej opiekanym). Szwajcarska beza jest najlepsza jako składnik kremów, 'rusztowanie'do cięższych ciast, świetnie się

Re: A może by tak wątek kulinarny III

JABŁECZNIK Z BEZOWĄ KOŁDERKĄ jabłka, 2 kg mąka, 3 szklanki cukier, 5 łyżek (od zupy) margaryna, kostka Jaja, 5 cukier wanilinowy, 1 proszek do pieczenia, 2 łyżeczki śmietana, 2-3 łyżki krem: cukier, szklanka białko z jajek, 1. z jabłek przygotować marmoladę na patelni ale wystarczy

Re: A może by tak wątek kulinarny III

CIASTO BEZOWE Z OWOCAMI LEŚNYMI białka z 10 (300 g) jajek 600 g cukru 100 g suszonych śliwek 50 ml śliwowicy lub rumu 300 ml 36% śmietany cukier puder i wanilia do smaku, owoce leśne do dekoracji W misce mieszamy białka z cukrem, stawiamy na garnku z gotującą

Re: A może wątek kulinarny IV

TARTA CYTRYNOWA Ciasto: 220 g maki pszennej 110 g masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Krem cytrynowy: 250 ml mleka 30 g cukru 3 żółtka 30 g mąki ziemniaczanej skorka otarta z 2 cytryn sok z 2 cytryn Masa bezowa: 2 białka 120 g