36 wyników w czasie 228 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: ryby-cholesterol

Ryby mają dobry cholesterol, ktory pomaga obniżyć ten zły. Oczywiście, ryby raczej warto grillować, piec bez tłuszczu albo gotować na parze, a nie obtaczać w jajku i bułce, a następnie smażyć na oleju czy maśle. -- "Nawet hienie, która przecież jest hieną i żywi się ścierwem, żołądek

a propos jagnięciny po rzymsku

Czy pisząc "jagnięcina po rzymsku" masz na myśli jagnięcinę z pieca, przyprawianą m.in. czosnkiem, rozmarynem, szałwią i tymiankiem, podawaną z ziemniakami opiekanymi z rozmarynem? Jestem bardzo ciekawa, bo abbacchio, czyli jagniątko mające do 40 dni, jest wielkanocnym specjałem regionalnym

Re: korekta

Ziemniaków też raczej nie ma u mnie w kuchni, jeśli już to albo pieczone i podawane z różnymi sosami, z masłem czosnkowym, albo w formie placków ziemniaczanych, albo jako baza do klusek śląskich. Ale to też rzadko. Ryż wychodzi w wielkich ilościach - niełuskany, basmati, arbioro.

Zdjęcia:

Re: nie umiem robić lasagne

Piekę 40 minut w temperaturze 180 C (bez termoobiegu) i nigdy nie obgotowuję płatów. Przeważnie robię lazanię ze szpinakiem i wtedy na spód naczynia żarodpornego wylewam sos pomidorowy, układam płaty, na nie wykładam uduszony szpinak (taką warstwę, żeby pokryła całkowicie płaty), na to znów

Re: Deser: latwy, pewny?

Prosty i niedrogi deser zimowy - jabłka pieczone nadziewane konfiturą z żurawin lub z wiśni. Jabłka trzeba umyć i wydrążyć, tzn, usunąć z nich tzw. gniazda nasienne, ale nie przekrawać. W wydrążony otwór włożyć konfitury. Piec w temperaturze 180C dopóki nie zmiękną (długość pieczenia zależy

Re: lasagne mięsno-szpinakowa

podsmażona na oliwie, uduszona najpierw w czerwonym winie, a później w sosie pomirodowym z dużą ilością czosnku, oregano, bazlii, pieprzu), na to znów mozarella, płatki lasagne, beszamel, tarty parmezan i do pieca. Wydaje mi się, że tak powinno być smacznie :-)

Jeszcze o cukiniach (początek wątku)

jajeczna, a nastepnie posypac tarat bulka wymieszana z parmezanem. Cukinie umiescic w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem, wstawic do piekarnika i piec 10-15 minut. Przed podaniem przyrumienic pod opiekaczem. Ide gotowac!

Re: szaszłyki...

Gość portalu: gzgzgz napisał(a): > wielkie dzieki, a co myslisz ze najlepiej byloby do tego podac? Możesz np upiec ziemniaki w folii (nie za duże ziemniaki wyszoruj porządnie, osusz i zawiń w folię; piecze się je w temperaturze 200C co najmniej 45 minut - po tym czasie sprawdź czy są

Re: kto da więcej? nt.

. Polać resztą sosu. Posypać pozostałym parmezanem. Piec 25-30 minut. ---------------------- Wielkie conchiglie z ricottą i rokietą (6 porcji) 40 wielkich muszli Nadzienie: 500 g ricotty 1 kubek świeżo utartego parmezanu 150 g rokiety, drobno pokrojonej 1 jajko lekko roztrzepane 180 g

Re: do funany o pomocy w kuchni

A u mnie nie pomógł ani bunt mój, ani mojego rodzeństwa, ani mamy - tata nie daje się przekonać do obiadu typu ryba z patelni grillowej + fura surówki i marudzi, że nie ma ziemniaków, że bez mięsa to nie obiad, a następnie robi myk, myk do lodówki i robi sobie furę kanapek z szynką, albo