925 wyników w czasie 449 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Zaskocz go w Walentynki

winegretem. Dodać plasterki pomarańczy, przemieszać. Parmezan wsypać do ziemniaków. Udka wyjąć z pieca, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wywar z pieczenia wymieszać z wytrawną sherry i pozostałym sokiem pomarańczowym. Całość wlać do rondelka, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z

Re: Zaskocz go w Walentynki

KARMAZYN ZAPIEKANY Składniki: 30 dag mielonego szpinaku, 70 dag ziemniaków, 2 cebule, tarta gałka muszkatołowa, 150 ml rosołu, sól, pieprz, 60 dag mrożonych filetów z karmazyna, sok z 1 cytryny, po 1 pęczku tymianku i natki pietruszki, po 10 dag pieczywa tostowego i parmezanu, 4 dag masła

Re: Zaskocz go w Walentynki

plasterki pomarańczy, przemieszać. Parmezan wsypać do ziemniaków. Udka wyjąć z pieca, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wywar z pieczenia wymieszać z wytrawną sherry i pozostałym sokiem pomarańczowym. Całość wlać do rondelka, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i

Re: Zaskocz go w Walentynki

KARMAZYN ZAPIEKANY /b] Składniki: 30 dag mielonego szpinaku, 70 dag ziemniaków, 2 cebule, tarta gałka muszkatołowa, 150 ml rosołu, sól, pieprz, 60 dag mrożonych filetów z karmazyna, sok z 1 cytryny, po 1 pęczku tymianku i natki pietruszki, po 10 dag pieczywa tostowego i parmezanu, 4 dag masła

Re: Kilka przepisów z Ugotowanych

, kroimy na ćwiartki i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Można też chwilę podgotować. Grzyby dodajemy do sosu i dusimy jeszcze chwilę z mięsem. Na koniec do wytworzonego sosu wlewamy 150 ml śmietany, może być kremówka 30%. Następnie dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość można posypać parmezanem

Re: Kilka przepisów z Ugotowanych

*FARSZ Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 350 g filetów świeżego łososia, 350 g łososia wędzonego, 80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego), 1 jajko, około 5 łyżek tartego parmezanu, 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz

Zdjęcia:

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

PIECZONE ZIEMNIAKI Z TYMIANKIEM 1/2 kg ziemniaków, 1 mała cebulka, masło do smażenia, sól, pieprz, świeży tymianek (można kupić w doniczce) Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Odcedzić. Rozmaryn opłukać, porwać na małe kawałeczki. Przygotować purée z dodatkiem tymianku. Przyprawić solą i pieprzem

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

, następnie utrzeć z masłem, posiekaną natką i żółtym serem. Masę doprowić pikantną przyprawą do grilla. Nafaszerować kapelusze pieczarek. Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować. Pokroić na osiem kawałków. Na każdym ułożyć pieczarkę z farszem, zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze

Re: Potrawy z grzybów

. Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać widelcem, osolić, obłożyć plasterkami czosnku i owinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 o C piekarniku ok. 50 min. 2. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć . Cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, oprószyć majerankiem i smażyć

Re: Potrawy z grzybów

. Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać widelcem, osolić, obłożyć plasterkami czosnku i owinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 o C piekarniku ok. 50 min. 2. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć . Cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, oprószyć majerankiem i smażyć kilka

Re: Wiersze i przysłowia ze starych kalendarzy IV

Wciąż pachną mi w Zamarskach ląki fiolki, przylaszczki, śnieżyczki, wciąż pachną mi ogniska, pieczone przy blasku księżyca ziemniaki. Wciąż widzę wyboistą, wiejską drogę miedze i ścieżki przez pola wiodące i szept bajek o duchach w pól mroku opowiadanych słyszę, drżenie

Re: A może wątek kulinarny IV

ZAPIEKANKA Z MIELONEGO MIĘSA I ZIEMNIAKÓW 40 dag surowej szynki wieprzowej, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 35 dag ziemniaków, jajko, 2 pomidory, 3 łyżki śmietany 22%, 1/2 cebuli, przyprawa do ziemniaków, bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie

Re: A może wątek kulinarny IV

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 800 g ziemniaków, szklanka śmietany, szklanka mleka, jajko, 200 g szynki, 100 g startego sera, sól, pieprz Ziemniaki obrać, umyć, ugotować 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić, pokroić w cienkie plastry. Śmietanę roztrzepać z mlekiem, jajkiem i serem

Re: A może wątek kulinarny V

RULONIKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ Z GRUSZKĄ 2 gruszki, 1 łyżeczki soku z cytryny, 1 pęczek rukoli, 16 plasterków szynki parmeńskiej 30 g parmezanu startego na grube wiórki Umyte gruszki kroimy na pół (mogą być ze skórką), usuwamy gniazda nasienne i każdą połówkę dzielimy na 4 cząstki

Re: A może wątek kulinarny V

ROLKI Z SZYNKI I GRUSZEK 2 gruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 pęczek rukoli, 16 plasterków szynki parmeńskiej, 30 g parmezanu startego na grube wiórki Gruszki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój na 4 cząstki, skrop sokiem z cytryny. Gałązki rukoli umyj

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

GRZYBY W PIECZONYCH ZIEMNIAKACH mieszane grzyby leśne, 1/2 kg duże ziemniaki, 4 szt cebula, 1 szt czosnek, 1 ząbek wędzony boczek w plastrach, 10 dag siekany majeranek, 1 łyżka lub suszonego, kilka gałązek do dekoracji śmietana 18 %, 200 ml sól, pieprz, masło, 3 łyżki 1. Ziemniaki dokładnie umyć

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

przyprawami. Zawinąć w plastry szynki. Następnie oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce. Kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz, usmażyć. Podawać z ziemniakami i surówkami. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny XI

ricotta (lub twarożku). W oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i

Re: A może wątek kulinarny XI

PASZTECIKI Z MAKARONU WŁOSKIEGO Ugotować w słonej wodzie 10 deka połam anego na krótko makaronu włoskiego. Gdy miękki wyrzucić na durszlak, przelać zimną wodą i wymięszać z rozpuszczonem masłem, aby się nie zlepił, 10 deka okrawków z szynki posiekać dość grubo, wrzucić do makaronu, wlać dwie łyżki