925 wyników w czasie 195 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

PIECZONA SZYNKA 1 kg surowej wieprzowej szynki, 15 dag wędzonego boczku, ostra papryka w proszku, lubczyk, sól i pieprz do natarcia mięsa, 2 ząbki czosnku, łyżka octu, łyżka octu balsamicznego, łyżka sosu sojowego, ziarno kardamonu, olej Szynkę gotować przez 15 minut. Z wywaru zdjąć

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

SZYNKA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI Szynkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Obkładamy zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami i anyżem. Marynujemy około 48 godzin w chłodnym miejscu. Następnie pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 C i zmniejszamy temperaturę do 180 C, pieczemy

Re: Świętego Marcina - na stół rogal i gęsina

GĘŚ PIECZONA -PO STAROPOLSKU Zapis zgodny z oryginałem: "Gęś wymoczyć w wodzie, osuszyć płótnem i na godzinę przed pieczeniem natrzeć solą, zmieszaną z niewielką ilością majeranku lub bylicy. Można ją nadziać jabłkami nieobranemi, kasztanami ugotowanymi i obranemi z łupin, łazankami z szynką

Re: Świętego Marcina - na stół rogal i gęsina

GĘŚ PIECZONA Z MIGDAŁAMI PO CESARSKU 1 młoda gęś, 10 dag migdałów, tłuszcz, 4-5 łyżek przecieru ze śliwek, 1 szklanka śliwowej nalewki, sól, pieprz, sok z cytryny Sprawioną gęś umyć, odciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć przyprawami, naszpikować sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami, polać

Re: Wariacje na temat kurczaka

parmezanem i pieczemy 30 minut. Podajemy z zieloną sałatą.

Re: Wariacje na temat kurczaka

KURCZAK PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORKAMI 1 (1,5-2 kg) kurczak z wolnego chowu sól, pieprz oliwa 1 sparzona cytryna 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 gałązki lub 1 łyżka suszonego oregano 3-4 ziemniaki 500 g pieczarek 2 gałązki koktajlowych pomidorków Umytego i osuszonego kurczaka

Zdjęcia:

Re: Dekorowanie potraw

3. Posmarować ciasto jajem rozbitym z mlekiem, korpus posypać świeżo utartym parmezanem, ziarenkami maku i gorczycy. Piec w temperaturze 200 C przez 15-20 minut (główki trochę krócej) aż ciasto stanie się złocistobrązowe i zwiększy swoją objętość -- Madohora

Re: Wiersze, przysłowia z kalendarza z 1935 roku

I owoc trudu radośnie Pod Twoją najświętszą wodzą A potem patrzysz - gdy lato - Na bujne, orne zagony Żniwa - i pełne przed chatą Spichrze, gdzie plon jest zniesiony A potem w dni smutne, mgliste Gdy w dal odleciały ptaki Patrzysz na pastuszków Chryste Co w polu pieką ziemniaki A

Re: I nas nie omijały zarazy czyli jak kiedyś lec

W kuchni rządzi rozmaryn Rozmaryn w kuchni jest aromatycznym uzupełnieniem dań mięsnych, przede wszystkim doskonale komponuje się z drobiem, rybami oraz mięsem czerwonym. Pieczone ziemniaki z rozmarynem, to już klasyka, która nigdy się nie nudzi i przez cały rok smakuje wybornie. Rozmaryn wzmacnia

Re: Krzyżówka od A do Z

Sernik - rodzaj słodkiego ciasta, którego głównym składnikiem jest biały ser. Bazę pod ciasto stanowią jajka, cukier, masło, mąka pszenna, cukier wanilnowy, sól, proszek do pieczenia oraz twaróg. Niekiedy nawet gotowane ziemniaki zamiast mąki. Często masie serowej towarzyszy ciasto kruche na

Re: Wiersze, przysłowia z kalendarza z 1935 roku

Raj we śnie widziany Wśród wiecznej wiosny leży miasto zbudowane, Cudowne i przyjemne i rajem nazwane. Domy są o dwóch piętrach, przed oknami ganek, Wschody z wielkich pirogów a okna z kazanek, Piranki z naleźników, franzIe z makaronu, Zamki z szynek, pólgęsków;1 klucze z salcesonu

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

OPIEKANE ZAJĄCZKI Zajączki mające u spodu jeszcze barwę białą o średnicy 5 do 15 cm, obiera się ze skórki, obmywa z lekka kraje w plasterki, posypuje trochę solą, nurza w jajku i bułce tartej i piecze w maśle. Podawać można z tartym parmezanem. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

, 6 kawałków kurczaka (mogą być ze skórą), sól, pieprz 2 grubo posiekane ząbki czosnku Mieszamy kurki z ziemniakami, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Na wierzchu kładziemy natarte solą oraz pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy bez

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

OPIEKANE ZAJĄCZKI Zajączki mające u spodu jeszcze barwę białą o średnicy 5 do 15 cm, obiera się ze skórki, obmywa z lekka kraje w plasterki, posypuje trochę solą, nurza w jajku i bułce tartej i piecze w maśle. Podawać można z tartym parmezanem. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

, 6 kawałków kurczaka (mogą być ze skórą), sól, pieprz 2 grubo posiekane ząbki czosnku Mieszamy kurki z ziemniakami, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Na wierzchu kładziemy natarte solą oraz pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy bez