925 wyników w czasie 291 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

OPIEKANE ZAJĄCZKI Zajączki mające u spodu jeszcze barwę białą o średnicy 5 do 15 cm, obiera się ze skórki, obmywa z lekka kraje w plasterki, posypuje trochę solą, nurza w jajku i bułce tartej i piecze w maśle. Podawać można z tartym parmezanem. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

, 6 kawałków kurczaka (mogą być ze skórą), sól, pieprz 2 grubo posiekane ząbki czosnku Mieszamy kurki z ziemniakami, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Na wierzchu kładziemy natarte solą oraz pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy bez

Re: Cztery pory roku czyli o Śląskich Zwyczajach

Przed Świętami Tu mazurek już się piecze Szynka gdzieś na piecu skwierczy W piecu też dochodzi baba W telefonie skrzeczy żaba Jajka warzą się w cebuli Kot się gdzieś przy piecu tuli Żur na blasze już się warzy I kiełbasa w garze smaży Stoły suto zastawione Wciąż rozchodzą się tu wonie

Re: Cztery pory roku czyli o Śląskich Zwyczajach

MINI SZASZŁYKI roladki z bekonu, mini kukruydza, główki pieczarek, małe krewetki, pomidorki koktajlowe, czerwona i żółta papryka, kostki szynki, moreli, ananasa, cienkie plasterki imbiru Warzywa lekko podgotować, przepłukać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Pokrajać wszystkie składniki na kawałki

Re: Wielkanoc

Przed Świętami Tu mazurek już się piecze Szynka gdzieś na piecu skwierczy W piecu też dochodzi baba W telefonie skrzeczy żaba Jajka warzą się w cebuli Kot się gdzieś przy piecu tuli Żur na blasze już się warzy I kiełbasa w garze smaży Stoły suto zastawione Wciąż rozchodzą się tu wonie

Re: Wielkanoc

JAJKA W PIECZARKACH 6 dużych pieczarek, 6 jajek przepiórczych, 6 dag szynki gotowanej, 4 dag żółtego sera, sól, pieprz kolorowy mielony, masło, szczypiorek Pieczarki oczyścić. Oddzielić kapelusze od trzonków. Kapelusze wewnątrz posmarować masłem. Szynkę i ser kroimy w cienkie paseczki

Zdjęcia:

Re: Nietypowy wątek kulinarny

oraz pokrojoną cebulę. Przesypujemy przyprawami czyli sól, pieprz, liść lautowy jak ktoś lubi to papryka i przyprawy ziołowe. Kładziemy kolejną warstwę ziemniaków i dodatków. Na sam koniec dodajemy jeden listek z wiśni i zapiekankę przykrywamy warstwą ziemniaków, pergaminem oraz jakąś pokrywką

Re: Hallowen - czy nam jest potrzebne takie święt

SAŁATKA Z DYNI 500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido), oliwa, sól, pieprz, 100-120 g rukoli, ok. 50 g parmezanu, 4 łyżki podprażonych orzechów włoskich, orzechów włoskich, skórka + 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 3/4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu

Re: Hallowen - czy nam jest potrzebne takie święt

pokrojona), 5 jajek, 120 g startego parmezanu (lub grana padano albo sera Bursztyn), 200 g fety, świeżo starta gałka muszkatołowa, mielony cynamon, 100 g orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku i grubo pokrojonych) Mąkę miksujemy w blenderze z solą, oliwą i wodą. Z powstałego ciasta lepimy kulę

Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ

Marynowana polędwica wołowa Doskonała z dodatkiem pieczonych ziemniaków, do których możemy podać ubitą kwaśną śmietanę. W głębszym naczyniu zalej polędwicę sosem chimichurri (do sosu można dodać nieco musztardy Dijon i trochę pieprzu cayenne) i pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny. Od

Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ

TARTA ZE SZPINAKIEM 2 opakowania ciasta kruchego (na tartę) 250g świeżego szpinaku 250g pieczarek 2 łyżki oleju 250g sera ricotta 50g tartego parmezanu 3 jajka sól pieprz Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki i smaż aż odparuje z nich cała woda i delikatnie się zrumienią. Dodaj świeży

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

JAJKA W MUSZELKACH Z SZYNKĄ Dwadzieścia deka szynki surowej lub gotow anej pokrajać w cieniuchne paski. Dziesięć m uszelek wysm arować grubo masłem, posypać bułeczką, na to ułożyć w arstw ę szynki, robiąc lekkie w głębienie w środku. Muszelki ustawić na brytfannie z piaskiem , aby się nie ruszały

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

JAJKA Z CEBULKĄ W MUSZELKACH Piętnaście deka wędzonej sło n inki (może być słoninka od gotowanej szynki) pokrajać w jak najdrobniejszą kostkę. D w ie duże hiszpańskie lub cukrowe cebule pokrajać drobno i udusić z m ałą łyżeczką masła. G dy cebula m iękka, dodać słoninkę, wymieszać, popieprzyć

Re: Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844

"Ów prosty lud przyzwyczajony jest jeść tylko ziemniaki, nie mają pojęcia o przygotowywaniu potraw z mąki. Robią z tego rodzaj zupy zwanej kwas, którą kiszą przed spożyciem (chyba chodzi o nasz żur)M a także rodzaj chleba, który wyrabia się przez suszenie ciasta na piecu lub na węglach. Ulubiona

Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844 (początek wątku)

chleba, który wyrabia się przez suszenie ciasta na piecu lub na węglach. Ulubiona potrawa Górnoślązaka składa się z kiszonej kapusty, maślanki, ziemniaków i mąki nazywanej żur. Spożycie mięsa należy do bardzo wielkich wyjątków" Tak podobno w roku 1844 pisał o Górnym Śląsku młodziutki lekarz Rudolf

Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ

20 min. 5. Befsztyki nafaszeruj warzywami. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 6 min. z każdej strony. 6. Aby podkreślić smak dania, przygotuj sos Knorr, dodaj natkę. Polej befsztyki sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki. Do potraw z dziczyzny i wołowiny

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

? Topinambur ? z wyglądu przypomina ziemniaka z jasnożółtym miąższem. Ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać, wystarczy umyć. W trakcie gotowania lub pieczenia staje się coraz słodszy. Przegotowany rozpada się na papkę. Zawarte w nim pektyny i błonnik pomagają w oczyszczaniu organizmu, wiążąc

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

W kuchni rządzi rozmaryn Rozmaryn w kuchni jest aromatycznym uzupełnieniem dań mięsnych, przede wszystkim doskonale komponuje się z drobiem, rybami oraz mięsem czerwonym. Pieczone ziemniaki z rozmarynem, to już klasyka, która nigdy się nie nudzi i przez cały rok smakuje wybornie. Rozmaryn wzmacnia