17 wyników w czasie 380 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Keks z szynką parmeńską i rozmarynem (początek wątku)

180gr mąki opakowanie suchych drożdży 3 jajka 80gr tartego gruyère’a 20gr parmezanu 50 ml oliwy 100 ml mleka 200gr pokrojonej w paseczki szynki parmeńskiej garść posiekanego rozmarynu sól pieprz Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jaja ubić z mlekiem i oliwą, połączyć z

Risotto z dynią Hokkaido i pieczonymi pomidorkami (początek wątku)

¾ pestek dyni, pomidorki, parmezan i masło. Wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut na wyłączonym, gorącym palniku. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać udekorowane plasterkami pieczonej dymi i oprószone pozostałymi pestkami. *przepis na pieczone pomidorki - piekarnik

Zupa z pieczonej pietruszki (początek wątku)

°C piekarniku przez około godzinę lub do momentu kiedy pietruszka stanie się miękka. Czas pieczenia zależy od grubości korzenia. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w krostę. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki pietruszkę. Zalać mlekiem i bulionem

Zdjęcia:

Tarta z serkiem ricotta, pomidorami i bazylią (początek wątku)

nagrzać do 180°C. Pomidory przekroić na pół, oprószyć solą, pieprzem, i cukrem, skropić oliwą. Piec w przez około 50 min. W tym czasie serek ricotta dokładnie wymieszać z parmezanem i jajkami, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dodać poszatkowaną bazylię. Gdy pomidory będą już ładnie podpieczone

Zielony keks z pistacjami (początek wątku)

nasmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. Piec około 50 min w nagrzanym do 180°C piekarniku (do suchego noża) Smakuje wybornie z szynką parmeńską i szklaneczką czerwonego wina :) Przepis pochodzi z książki „Quiches, cakes & compagnie”

Wiem, nudna się robię... ;-P (początek wątku)

Keks z szynką parmeńską, figami i porto Baza jak zwykle, czyli: 180gr mąki opakowanie suchych drożdży 3 jajka 80gr tartego gruyèrea 20gr parmezanu 50 ml oliwy 100 ml mleka Oraz: 200gr pokrojonej w kostkę szynki parmeńskiej lub innej suszonej wędliny 100gr suszonych fig

Dyniowe gnocchi z ricottą (początek wątku)

nagrzać do 200°C. Umyć dokładnie dynie hokkaido. Nie obierać ze skóry! Wydrążyć pestki i pokroić na kawałki. Dynię ułożyć na papierze do pieczenia, oprószyć solą i skropić oliwą. Piec w piekarniku, aż zrobi się miękka, co zajmuje około 30 minut. W tym czasie wymieszać ricottę, starty parmezan z kaszą

Zupa-krem z zielonym sosem (początek wątku)

Zielony sos: 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany 18% 3 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 spora garść rukolii sól Poszatkowany czosnek podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz cukinię. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Zalać gorącą wodą i

Re: kaczka z jabłkami

i piekę w zależności od wielkości kaczki (coś około półtorej godziny). Na mniej więcej 40 min. przed wyjęciem z piekarnika dorzucam pokrojone w na ćwiartki ziemniaki. Podaję z buraczkami na gorąco :)

Re: czy moge tak?

gnocchi, to takie włoskie kopytka:-) Niestety nie wiem, czy są do dostania w Polsce. Nigdy sama nie robiłam, ale znalazłam taki oto przepis : 1 kg ziemniaków 0,25 kg mąki 3 łyżki masła 0,1 kg parmezanu 5 gałązek szałwi sposób przygotowania Ziemniaki zgotować, obrać z łupin kiedy