25 wyników w czasie 299 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Szparagi, szynka, parmezan

Śliczne! Można sprytnie ominąć etap obgotowywania i zaoszczędzić trochę czasu i naczyń. Uduś szparagi (skropione stopionym masłem, przyprawione solą, pieprzem i cukrem) w piekarniku pod papierem do pieczenia. 10-12 minut i są au courant: soft, still crunchy, absolutely not soggy. Sprawdzone

Re: Pieczona łopatka jagnięca

No właśnie! Jorksher puddingu zabrakło! Musisz pokazać jak się go robi, i to nie dlatego, że tam mieszkasz, ale dlatego, że to najprostszy przykład ciasta parzonego, które podawać można na wiele sposobów. Jako zamiennik/uzupełnienie ziemniaków, o wiele lepiej spisujący się od nich w roli

Szufla z lamy

Zrobiłyśmy i my na dzisiejszy obiad, w ziołowo-czosnkowo-szalotowej marynacie z czerwonym winem. Na wjazd była czarna róża buraczana. Do mięsa podałyśmy pieczone ziemniaki, budynie jorkowskie, sałaty mieszane z winegretem i dwa sosy: jeden zwykły pieczeniowy z czerwonym winem i drugi niezwykły

Kluski przeciskane rodem z Emilii-Romanii (początek wątku)

odcinka "Planet Food" poświęconego środkowej i północnej Italii, nabrałam ochoty na pokazane tam passatelli z parmezanu i bułki tartej. Program, dostępny na Travel Channel, polecam gorąco. To takie makłowiczowe podróże, tylko w wykonaniu prawdziwych kucharzy. Najczęściej passatelli gotuje się "in

Zdjęcia:

Lazania porowo-szpinakowa (początek wątku)

; * pół łyżeczki soli. Zagnieść, uformować kulę i zostawić szczelnie przykryte na ok. 30minut. Rozwałkować cienko, wykroić płaty i obgotować. Na sos śmietanowy z porem i szynką: * jeden duży por, pokrojony w pół-plasterki; * jedna duża szalota, podobnie pokrojona; * 3 plastry szynki

Zapieczonka ziemniaczano-selerowa (początek wątku)

. Żaroodporne naczynie nasmarowałam masłem. Ułożyłam najpierw jedną warstwę ziemniaków. Posoliłam. Na to warstwa selera i czosnku. Zalałam 1/3 śmietanki. Popieprzyłam, przytymianiłam i przyprószyłam odrobiną parmezanu. Na to druga warstwa ziemniaków, posoliłam, druga warstwa selera, itd... W sumie wyszły

Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. (początek wątku)

, jakie sobie można wyobrazić: pszenna mąka związana mlekiem i spulchniona proszkiem do pieczenia, albo sodą. Do tego wzbogacone cukrem i niewielką ilością masła (lub margaryny, dla przesadnie oszczędnych). Jeśli zamiast proszku do pieczenia korzystamy z sody, to warto postarać się o jakiś kwaśny

Re: No i przepadłam

kremowodrobnolumpiasty, ale robią go Ci lepsi Miemcy, bo z Austrii. No i Blutwurst to nie to, co putog dubh. Masło z Kerry nie bez powodu do nabycia na wyższych półkach w Pietrze i w Pawle. Za to czarnoleska szynka to prawie parmeńska. Wiem, co mówię, choć we Włoszech nie byłam. W Australii także. 11. Przegrzebki w

Z nagiego rusztu

wstawiłam do miseczki, do wyrośnięcia na jakieś 60km jazdy rowerem. Po powrocie przygotowałam sobie trochę pesto genueńskiego, bo ser się skończył (z wyjątkiem lekko pleśniejącego parmezanu), za to orzeszki piniowe, bazylię w doniczce i resztki oliwy miałam. Obkład uzupełniły plasterki niesezonowego

Pizza, pizza, pizza! Z gryla (początek wątku)

wyłuskane i kawałki skórki też się zdarzyły. Taką passatę dorzuciłam do patelni z czosnkiem i zredukowałam do odpowiedniej konsystencji. Dosmaczyłam i git. Obkład: * starta mozzarella (3 kulki), niestety nie bawola, bo bida piszczy aż chwaszczy; * kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej, na parmeńską

Wykonanie - ostatnie cięcia i wypiek

Każdy chleb, a już w szczególności bagietki potrzebują wysokiej temperatury i duuuużej wilgotności w piecu. Im suchsze powietrze, tym twardsza się skórka uformuje. Czas wypieku jest równie ważny. Bagietka z racji sporej powierchni względem objętości potrzebuje mniej czasu na przepieczenie od

Re: kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety!

> Poczytałam i wyszło,że > Hiszpanie jedzą tylko paelle i tortille z ziemniaków. No i chleb figowy jeszcze. I tarty migdałowe. I wieprzową polędwicę suszoną. I najlepsze na świecie suszone szynki. I pieczone kasztany. I chleb. I chłodnik czosnkowo-migdałowo-chlebowy. I ryby... Podam

1 2 3