4 wyników w czasie 139 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Świętego Marcina - na stół rogal i gęsina

GĘŚ PIECZONA -PO STAROPOLSKU Zapis zgodny z oryginałem: "Gęś wymoczyć w wodzie, osuszyć płótnem i na godzinę przed pieczeniem natrzeć solą, zmieszaną z niewielką ilością majeranku lub bylicy. Można ją nadziać jabłkami nieobranemi, kasztanami ugotowanymi i obranemi z łupin, łazankami z szynką

Re: Świętego Marcina - na stół rogal i gęsina

GĘŚ PIECZONA Z MIGDAŁAMI PO CESARSKU 1 młoda gęś, 10 dag migdałów, tłuszcz, 4-5 łyżek przecieru ze śliwek, 1 szklanka śliwowej nalewki, sól, pieprz, sok z cytryny Sprawioną gęś umyć, odciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć przyprawami, naszpikować sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami, polać