113 wyników w czasie 660 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

GRZANKI Z SZYNKĄ Szynkę drobno pokroić. Cebulkę pokroić, podsmażyć. Dodać do szynki. Wymieszać z rozbitym jajkiem, dodać parmezan. Chleb pokroić na grzanki. Grzanki pokropić śmietaną, gdy zmiękną posmarować tostową masą. Posypać bułką tartą i parmezanem. Zawinąć w lekko zwilżony opłatek

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

MAKARON WŁOSKI Z SZYNKĄ NA MUSZELKACH Ugotowany do miękkości makaron pokrajać na 2 cm kawałki. Wymieszać ze zrumienionym masłem, parmezanem i posiekaną drobno szynką. Dodać śmietany rozbitej z całym jajkiem. Nałożyć do muszelek, posypać z góry zrumienioną tartą bułeczką i parmezanem. Włożyć do

Re: A może wątek kulinarny X

GRZANKI Z SZYNKĄ Szynkę drobno pokroić. Cebulkę pokroić, podsmażyć. Dodać do szynki. Wymieszać z rozbitym jajkiem, dodać parmezan. Chleb pokroić na grzanki. Grzanki pokropić śmietaną, gdy zmiękną posmarować tostową masą. Posypać bułką tartą i parmezanem. Zawinąć w lekko zwilżony opłatek

Re: A może wątek kulinarny X

MAKARON WŁOSKI Z SZYNKĄ NA MUSZELKACH Ugotowany do miękkości makaron pokrajać na 2 cm kawałki. Wymieszać ze zrumienionym masłem, parmezanem i posiekaną drobno szynką. Dodać śmietany rozbitej z całym jajkiem. Nałożyć do muszelek, posypać z góry zrumienioną tartą bułeczką i parmezanem. Włożyć do

Re: Niezłe jaja z jajami w roli głównej

jeszcze tartym parmezanem i wstawić do gorącego pieca na 6 minut, uważając, aby żółtka się nie ścięły. Wydając, obłożyć naokoło półmisek smażonemi grzaneczkami z bułki wykrojonemi w kształcie grzebieni kogucich. Jest to bardzo smaczne i eleganckie podanie jaj na drugie śniadanie. -- http

Re: Niezłe jaja z jajami w roli głównej

JAJA NA GRZANCE Pokrajać bardzo cieniutko grzaneczki z bułki z wgłębieniami w środku, obsmażyć je na maśle, obsypać parmezanem, wpuścić na każdą po jednem jajku, opieprzyć, posolić i wstawić do pieca na 5 minut uważając, aby się tylko białko ścięło. Zamiast parmezanem można grzanki Posypać

Zdjęcia:

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

PIECZONE ZIEMNIAKI Z TYMIANKIEM 1/2 kg ziemniaków, 1 mała cebulka, masło do smażenia, sól, pieprz, świeży tymianek (można kupić w doniczce) Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Odcedzić. Rozmaryn opłukać, porwać na małe kawałeczki. Przygotować purée z dodatkiem tymianku. Przyprawić solą i pieprzem

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

PĄCZKI Z SERA 2 jajka, 250 g półtłustego twarogu, 2 łyżki śmietany 18% , 2 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka wódki, cukier puder do posypania, olej do smażenia, 1 dość duży ziemniak Do miski rozbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy do białości

Re: HALLOWEN

oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę usmażonej szałwii wraz z

Re: HALLOWEN

KOPYTKA Z DYNIĄ To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób purée i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym purée z upieczonej lub

Re: Jesień już, nostalgia, kasztany...

oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę usmażonej szałwii wraz z

Re: Jesień już, nostalgia, kasztany...

KOPYTKA Z DYNIĄ To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób purée i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym purée z upieczonej lub

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę usmażonej szałwii wraz z

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

ZUPA Z CUKINII I POMIDORÓW 1,5 k szklanki rosołu drobiowego, oliwa z oliwek, 1 cukinia, 3 ziemniaki, 1 cebula, 5 pomidorów, 2 ząbki czosnku, pęczek bazylii, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, parmezan, sól, pieprz Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

jeszcze tartym parmezanem i wstawić do gorącego pieca na 6 minut, uważając, aby żółtka się nie ścięły. Wydając, obłożyć naokoło półmisek smażonemi grzaneczkami z bułki wykrojonemi w kształcie grzebieni kogucich. Jest to bardzo smaczne i eleganckie podanie jaj na drugie śniadanie. -- http

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

boczek (można z niego zrezygnować, wówczas dajemy tłuszcz) Układamy ziemniaki a następnie cebulę. Układamy to warstwami, Każdą warstwę przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dajemy liście laurowe. Przykrywany papierem i pokrywką. Pieczemy tak aż ziemniaki będą miękkie. Trwa to około 20-30 minut. W

Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI płatów filetów śledziowych (mogą być takie z zalewy octowej, jak i z oleju) 1 mała fioletowa cebula (lub 2 łyżki cebulki ze śledzi) 1 mała lub 0,5 standardowej puszki groszku 3 średnie ziemniaki 1 średnie jabłko 3 średnie ogórki kiszone lub 4 konserwowe sól, pieprz 2

1 2 3 4 5