22 wyników w czasie 306 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Ziemniaki pieczone z hekele (początek wątku)

na kratkę duże ziemniaki, wymyte, zawinięte w folię i pieczemy 1,5-2 h (lepiej założyć, że dłużej). Na łebka bierzemy po 1 większym ziemniaku lub 2 średnie, ale to zależy od możliwości. Hekele: na dwie osoby - bierzemy tackę śledzi (ok. 4 większych filecików; ja nie moczę), kroimy, dorzucamy

Re: Ziemniaki pieczone z hekele

poszłam na forum Judaica zadać pytanie, bo mnie to nurtuje ;) i chciałabym, żeby teoria z toporkiem się potwierdziła :) -- Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka") oraz Bica

Pieczona sarnina i zapiekane ziemniaki z selerem (początek wątku)

g będzie nam potrzebne za chwilę). Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wygładzamy, sypiemy resztę parmezanu, przykrywamy szczelnie folią alu i do pieca na 35-40 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy 10-15 min do zrumienienia się ziemniaków. Sarenka: potrzebujemy ładny

Re: Pieczona sarnina i zapiekane ziemniaki z sele

ale ja myślałam, że Ty takich zwierzątek nie lubisz; czy Ty tylko obrabiać surowych nie teges, a konsumować owszem ;)? osuszanie było w przepisie, więc wiernie przetłumaczyłam, ale ja tak robię zawsze (tj. od kiedy zamieszkałam z M, bo on tak robił, i od niego przejęłam... nie żebym wcześniej

szynka w coca-coli (początek wątku)

surowej szynki (1 kg, bez kości, bo z kością nie dostałam, a szkoda) natartej 24 h wcześniej solą peklową. Wszystko poza tym miałam jak w przepisie wyjściowym, tj. melasę i musztardę w proszku. Ponieważ szynkę miałam 1 kg i bez kości, skorzystałam z sugestii w książce, by piec ok. 30 min na każde 1

Zdjęcia:

ziemniaki zapiekane - gratin a la sos chlebowy (początek wątku)

Ziemniaki zapiekane w sosie śmietanowym, gratin - alternatywa dla zwykłych ziemniaków, świetne do pieczeni, drobiu. Nie wiem, czy smakuje jak sos chlebowy, ale jest aromatyczne, słodkawe, łagodne, kremowe - pyszne :). Przepis z Feast Nigelli. Proporcje dla 6 głodnych osób (dla 4 wzięłam połowę

duszona wołowina z sardelami i tymiankiem (początek wątku)

... i innym dobrem. Podana z pieczonymi ziemniakami i sosem chrzanowym ze świeżego chrzanu. Źródło: How to eat niezawodnej Nigelli Lawson. Proporcje podaję pełne, dla 6 osób - u nas na 2 głodne dorosłe 1/2 przepisu. Skład: ok. 1,5 kg wołowiny (nie lubię tzw. na gulasz, u mnie udziec

Kurczak z rożna i co z niego potem można zrobić (początek wątku)

kurczaka przekładamy. Następnego dnia umieszczamy kurczaka w brytfance, ząbki czosnku można wsadzić mu w kuperek i pieczemy 1 h w 200 st. Co jakiś czas można delikatnie podlać wodą z czajnika. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka, wyławiamy z płynu (który zostawiamy, o czym niżej!), solimy i umieszczamy na

królik w rozmarynie i winie (początek wątku)

dobry królik nie jest zły. zwłaszcza taki pieczony długo, a w niskiej temp. to samo btw tyczy kurczaka. korzystałam głównie z tego przepisu (dziękuję :): bakerlady.blox.pl/2007/09/Krolik-w-rozmarynie.html i

błyskawiczna sałatka z krewetkami (początek wątku)

to było w domu :). na to położyłam krewetki. całość posypałam mielonym pieprzem i grubo tartym (na oczkach do ziemniaków) parmezanem. podlałam odrobiną sosu Worcester i pomieszaną w słoiku oliwą (ok. 2 łyżek/2 talerze) + duża szczypta wegety + kilka kropli octu ryżowego, bo tak pasował mi

Pizza Casareccia, zgodnie z życzeniem

powietrze z ciasta naoliwionymi dłońmi, trochę ugniatamy i wylepiamy ciastem blachę (nasza okrągła, teflonowa). Układamy na cieście pomidory, doprawione solą, pieprzem i oregano. Umieszczamy w piekarniku na 20 min, wyjmujemy, dodajemy resztę dodatków wierzchnich i pieczemy ok. 5-10 min lub aż ser się

Sznycle wieprzowe z rabarbarem

Przepis zainspirowany przepisem z drugiego numeru Jamie Magazine, który nabyłam w Londynie. Jedynie zainspirowany, bo chęci zderzyły się z zawartością lodówki i zamrażarki. Składniki (na 2 porcje): 2 sznycle wieprzowe (łączna waga ok. 420g), 4-5 dużych łodyg rabarbaru, ząbek czosnku, garść

1 2 3