Ja często piekę z czosnkiem i majerankiem, w jednym naczyniu z warzywami. Zazwyczaj są to ziemniaki, czarna rzepa, biała rzepa, marchewka, pasternak, cebula. Uwielbiam tą mieszankę, a jak jeszcze mogę sobie pozwolić na mizerię do tego to jestem w niebie. -- Jeśli w nocy stoisz za kimś w kolejce
wybieram pasujące do siebie kombinacje i przyprawiam. Np. Imbir, gałka muszkatołowa, szałwia, pieczony czosnek, parmezan. Albo czosnek, imbir, ostra papryczka, kolendra. -- Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
Cebulę, czosnek, pokrojonego w kostkę surowego ziemniaka, imbir (świeży li i jedynie) wrzucam do gara i przesmażam na maśle. Dolewam wodę, gotuję, miksuję, doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Jeśli masz szałwię to tez superaśnie pasuje. Na wierzch można dać kleks śmietany, albo zetrzeć
Pieczone skrzydelka i "skrzydełka" z kalafiora. Tych drugich doradzam więcej, bo są zarombiste. Do tego pieczone ziemniaki, szparagi, jakieś sałaty. -- Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
Dwa solidne buraczory i jednego małego ziemniaka piekę do miękkości (muszą byc upieczone) i rozgniatam z ćwierć kostką tłustego twarogu. Doprawiam kminkiem i miętą, mozna dać trochę soku imbirowego. Do pierogowego ciasta można dosypać trochę maku, wychodza takie fajne, piegowate. -- moralność
Mieszkałam kiedyś w mieszkaniu bez piekarnika, za to z mikrofalą. Dobrą mikrofalą, z termoobiegiem. Bardzo dobry jest kurczak w tym urządzeniu, piekłam w nim też ziemniaki, buraczki (z powodzeniem) i marchewkę (wyszła niedobra). Odgrzewać w niej nie lubię, chyba, że zupę. -- http
Na śniadanie- galaretki z szynki i groszku z ziołami, marmurkowe jajka, faszerowane jajka, pieczone mięso (jeszcze nie wiem jakie), jakaś lekka sałatka i jakaś majonezowa. Jeśli zdobędę maszynkę do mielenia to będzie dziczy pasztet, jak nie to będzie pieczeń z dzika, ale chyba nie na wielkanoc. Do
czosnkowym. Z kozimm twarozkiem (dodaję małe kawałki do już rozbełtanej masy jajecznej) jawiorem i koperkiem. Z zimną szynką, pieczoną papryką i pietruszką. Omlet traktuję trocchę jak czyszczenie lodówki, więc różne koncepcje mi się rodzą. Niemal zawsze dodaję do niego gałkę muszkatołową i pieprz, często tez
tacosach, z kleksem dobrego jogurtu, sokiem z limonki, siekanym chili i mnóstwem kolendry. Lubię też z pieczonymi ziemniakami. Tak, tacosy często robię sama :P -- Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
W czym problem? Jako "zapychacz" ziemniaki, ryż, albo kasz jaglana. Do tego jakieś mieso, byleby nie w panierce i nie zagęszczone mąką. I jakieś warzywo. Mogą być kurze nogi z ziemniakami i sałata do tego, albo duszona marchewka, byleby nie robić zaklepki z mąki. Warto też uważać na przyprawy, bo
jogurt z miętą, jeden z moich hiciorów grillowych. Ryby, tylko tu musisz mieć pewność, że ci się nie rozlezą. Super sprawdzają się małe śledzie w całości, marynuję je w oleju z czosnkiem i pietruszką, najlepiej piec je na tackach czy coś. Albo filety z dorsza ze skórą, albo jak masz dużo czasu pstrągi w