86 wyników w czasie 840 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

pieczenie ziemniaków w piekarniku

Wiadomo, ziemniaki pieką się strasznie długo... Zaleca się obgotowanie przez kilka minut. I to jest ok, ale mi się nigdy nie chce bawić z dodatkowym garnkiem. Ostatnio zobaczyłam (w tej samej Nigelli), że można je poprzekłuwać metalowymi szpikulcami do szaszłyków. Podobno metal się

Re: pieczenie ziemniaków w piekarniku

Moj patent na pieczone ziemniaki na szybko z londyńskich czasów. ZIemniaki w czystej skórce ponakłuwać i "obgotować" na szybko w mikrofalówce, a potem tylko "dopiec" w piekarniku żeby się trochę skórka zrobiła chrupka... -- If you sit by a river for long enough, you will see the body of

Re: a co z takim zakwasem z lodówki

upieczenia, surowy jest wrazliwy na wstrzasy przy przenoszeniu. No i wymaga dojrzalego zakwasu. Wiekszosc chlebow zytnich zawiera troche innej maki, wlasnie dlatego, ze sa latwiejsze w pieczeniu i obsludze. Z trojfazowych polecam ten

Re: Seler i mrożone wiśnie

, jabłka, białego wina, śmietany i warzywnego bulionu można zrobić też wspaniałą zupę. Ugotowanego selera można połączyć z ugotowanymi ziemniakami, wędzoną szynką i podawać z vinaigrette jako odmianę sałatki ziemniaczanej. I chyba jesteś też niemieckojęzyczna? Ja sama się zdziwiłam, co jeszcze można

Re: Dania łatwo zamrażalne

gulasze (do tego od razu możesz zamrozić np kaszę, też przeżyje mrożenie). Rozwałkowane spody do tart (wystarczy rzucić jakąś szynkę na wierzch i trochę sosu śmietanowego), lub też gotowe upieczone tarty z nadzieniem. pieczone frittaty z ziemniakami i makaronem też.Ogółem ciężko wymienić, bo ja mrożę

Zdjęcia:

Re: Szparagi

1. Risotto z zielonymi szparagami i prosciutto (może być inna szynka dojrzewająca). Do wykonania jak każde risotto (bazę już podano wyżej) 2. Szparagi (białe i zielone albo tylko jedne) zawinięte w boczek, posypane oscypkiem lub parmezanem i zapieczone. 3. Makaron ze szparagami i ziołami

Re: cukinia i inne warzywa

Cukinię można grillować plastrach, smarowaną oliwą z czosnkiem, tak samo można zgrillować bakłażana, ziemniaki. Można też zrobić pieczone warzywa w folii aluminiowej - bierzemy warzywa typu cukinia, bakłażan, pomidory (dają sosik), papryka, cebula, trochę czosnku dla smaku, polewamy oliwą

Re: frytki

Raczej jak pieczone ziemniaki ;) Ja piekę w podobny sposób i mi smakuje, ale frytki to zupełnie inna para kaloszy. Ostatnio jadłam pyszne z okienka na Polnej w Warszawie.

Re: frytki

, by równomiernie się rumieniły. Można wtedy dodać jeszcze pokrojoną paprykę, cukinię, kilka ząbków czosnku w łupinach, gałązkę rozmarynu, skropić znowu odrobiną oliwy i piec pozostałe 20-25 minut (te warzywa nie potrzebują tak długo jak ziemniaki). Doskonałe do mięsa, ale także solo, z twarożkiem

tarta z porami

się takie rozlazłe. Przyprawiasz solą, pieprzem (dużo) i ewentualnie gałką muszkatołową. Jeśli jest woda, odparuj. Wykładasz formę ciastem, na to pory, przygotowujesz zalewę: 2-3 jajka (jak masz dużą formę to 4) bełtasz ze śmietaną, dodajesz starty ser o ostrym smaku, wylewasz i do pieca

szpinakowa

Ciasto kruche: 30 deko mąki, 15 deko margaryny (najlepiej Kasia), dwa całe jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, sól. Margarynę z mąką posiekać, dodać sól i proszek, ponownie posiekać, dodać jajka i śmietanę, szybko wyrobić. Wyłożyć na formę posmarowaną tłuszczem

Zupa z pokrzyw, placki z żołędzi.

luksusowych. Trudno, nie będzie parmezanu, suszonych pomidorków z Sycylii, syryjskich czarnych oliwek, win ą-ę, kaparów, szynki parmeńskiej, a przynajmniej nie wszystkie te rzeczy znajdą się w domu naraz. Wystarczy raz kupić pomidory z Turcji, kapary w ogóle sobie darować i już na cenę cukru nie trzeba się

Re: Religia i nadwaga

. :) Ja miałam cudowną katechetkę i tylko dzięki niej to załapałam. Ależ mi nie musisz przypominać, ja sobie Twoje napominania wzięłam do serca i pędziłam (dziś też pędzę) na zajęcia ruchowa. I ugotowałam dobrą zdrową zupkę. Nie zjadłam pieczonych ziemniaków. I w ogóle. Ja tak UWIELBIAM Twoje

Re: BMI > 35 to kalectwo!

też smaczny. Panierka jest pyszna, frytki też, ale równie smaczne są ziemniaki pieczone w ćwiartkach z kapką oliwy oraz mięso upieczone w rękawie lub na blaszce. Smak inny, ale to też pyszne jedzenie. No i zdziwiłabyś się, jak szybko po zmianie nawyków żywieniowych "stare jedzenie" staje w

Re: Wasze ulubione potrawy z dzieciństwa

Najlepsiejsze rzeczy kojarzą mi się z wakacjami na wsi. No to tak: -ziemniaki kradzione z parownika (te przeznaczone dla świnek) -marchewka, którą z kuzynką podpieprzałyśmy prosto z pola, wiecie, piasek w zębach i te sprawy, wujek później pomstował na zwierzynę jakąś, że kradnie -ziemniaki i

Re: Wasze ulubione potrawy z dzieciństwa

, truskawki, maliny, marchewki, ogórki, pomidory ze szklarni, śliwki, jabłka (w ogrodzie rósł starking :), gruszki. A jak dziadek zbierał miód! Właściwie łatwiej mi wymienić, czego nie lubiłam: tłuszczu na szynce, żółtka na twardo, sera żółtego. A. wszelkiego wiórowatego i suchego mięsa, jak pierś z

1 2 3 4 5 6 7