1 094 wyników w czasie 2 268 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

ziemniaki smażono-pieczono-prażone

w rodzinie męża, a raczej jego ojca (gdzieś ze świętokrzyskiego) od czasów przedwojennych na Wigilię tradycyjnie do ryby podaje się takie dziwne (dla mnie), ale bardzo smaczne (moim zdaniem) ziemniaki. Zwyczaj przeszedł na rodzinę męża i teraz naszą. Ziemniaki kroi się ćwiartki i każdą z nich na

Re: szynka pieczona - ze skórą czy bez?

Jasne, że ze skórą. Do nacinania skóry nie trzeba silnej ręki, tylko ostrego noża. I o to właśnie TŻ-ta bym poprosiła:)

Tłumy opolan na święcie pieczonego ziemniaka [Z...

No faktycznie - 13 kartofli i tyleż samo ludzi. Tłummmmm

Tłumy opolan na święcie pieczonego ziemniaka [Z... (początek wątku)

Fajna impreza! Świetna zabawa. I pomyśleć że tylu ludziom jeszcze się chce robić coś dla innych:-)

Zdjęcia:

pieczone ziemniaki - jak w piekarniku? (początek wątku)

jak pieczecie ziemniaki w piekarniku? Chciałabym upiec takie z prawdziwego zdarzenia, takie jak podają w restauracjach. Kilka razy próbowałam, ale klapa. Piekłam ponad godzinę i nic - surowe w środku. Napiszcie mi proszę, jak je pieczecie. W jakiej temperaturze, jak kroicie (talarki, całe

Re: pieczone ziemniaki - jak w piekarniku?

Ja to robię jeszcze prościej - marynuję tylko kurczaka (najlepiej smakuje mi mieszanka "złocisty kurczak"), a potem wrzucam do rękawa wraz z obranymi i pokrojonymi ziemniakami, całkiem bez niczego. Fajnie się pieką razem z tłuszczem i przyprawami z kuraka. No, ale to dla dwóch osób, dla całej

Re:szynka...

momas napisała: > na marginesie - szukam temp pieczenia dla wołowiny, by wyszła taka czerwona i > soczysta...Moze ktos pomoze? Zdaje sie, ze ją się piecze długgo i w niskich temp. Ale szczegóły mi potrzebne :) > Polecam ten przepis

Re:szynka...

Zrobiłam szynkę :) Z przypraw zrezygnowałam z koperku i pietruszki Swiadomie:> Nieświadomie z pieprzu (zapomniałam). W przyprawach trzymalam całą dobę, bo rano (w dnie robocze)nie mam mozliwosci zajęcia się gotowaniem. No chyba, zebym wstala godzine wczesniej, ale chyba do takich

Re: ziemniaki z piekarnika

pieczenia - jest natłuszczony, nic nie przywiera, piekę w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, w połowie czasu pieczenia odwracam (przemieszam ?) je na druga stronę, roboty z przygotowaniem do pieczenia to 5-10 minut, w czasie kiedy ziemniaki się pieką, zdążę przygotować jakieś mięsko i prosta surówkę

Re: ziemniaki z piekarnika

Dziękuję za odpowiedź, wprawdzie 7 miesięcy po przyjęciu weselnym, ale zawsze. Natomiast mąki w życiu bym nie używała do ziemniaków, już wystarczy skrobia z ziemniaków, i oliwa, wystarczająco dużo kalorii, tym bardziej, że wiele osób po mące ma problemy. Zrobiłam z niezbyt za dużą ilością oliwy, i

pizza z ziemniakami (początek wątku)

ognioodpornej formie wymieszać ziemniaki z małą ilością oliwy, rozmarynu i tymianku. Piec 25 minut w temp. 180°C. W międzyczasie zmiękczone plastry bakłażana opłukać, osuszyć i usmażyć na oliwie. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami (metoda fachowców) lub rozwałkować (sposób dla zdesperowanych) na papierze

a jesli sie zdecydujesz na ziemniaki pieczone..

to czosnek i jakies ziolo (Koperek/pietruszka/bazylia) zdecydowanie nie powinny byc wymieszane z ziemniakami na poczatku pieczenia, bo zwykle zie przypalaja i traca aromat ja dodaje je do juz upieczonych ziemniakow i podpiekam (a nawet griluje) przez nastepne kilka minut - maja aromat swiezego

Re: obiad na naście osób-możliwy do podgrzania pr

podobno nie należy zostawiać ziemniaków w wodzie... w każdym razie ja rano wyszorowalabym te ziemniaki,wymamlała w miękkim maśle i czosnku i podpiekła w piecu,razem z mięsem. po powrocie włączasz piec i dopiekasz, spokojnie zdążysz zanim goście zjedzą zupę. moim zdaniem takie są smaczniejsze.

gotowane ziemniaki z obiadu

A jak mi zostają ugotowane ziemniaki z wczoraj, przeciskam je przez praskę, dodaję do nich tyle samo mąki i połowę tłuszczu (margaryna, smalec, masło, co tam jest w lodówce), zagniatam, robię paluszki, maziam rozmąconym jajem, posypuję makiem albo kminkiem, albo niczym i piekę 15-20 minut w

pieczone warzywa z rozmarynem i lawendą (początek wątku)

, obsypujemy lawendą (ostrożnie z ilością jest bardzo aromatyczna, warto nią jedynie podkreślać smaki), oprószamy solą w niewielkiej ilości i pieprzem. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach od czasu do czasu mieszając całość drewnianą łopatką

Re: pieczone warzywa z rozmarynem i lawendą

Pieknie i smakowicie to wyglada !!!! mam 2 pytania : jakim warzywem moglabym zastapic buraki bo za nimi nie przepadam ? cukinia ? ale cukinia piecze sie o wiele szybciej niz ziemniaki ........... I jeszcze jedno, moze glupie : w jakiej dokladnie foremce te warzywa byly pieczone ? Czy

1 2 3 4 5 6