1 356 wyników w czasie 9 229 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

pleśniak ?

-- aankaamałpagazetakropkapeel

Pleśniak (początek wątku)

Skladniki: 2,5 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru pudru 3 zółtka 20 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3 białka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao dżem porzeczkowy lub wiśnie lub co kto ma Ze sklanikow z pierwszej części zagnieść ciasto. Oderwać 1/3 ciasta i dodać kakao, wyrobić ci

Re: Pleśniak

Ja pleśniaka zwykle robię w wersji super lekkiej - a mianowicie: żadnego cukru do ciasta! (cukier jest już w biłakach i powidłach) duszone jabłka zamiast powideł (jabłka, cukier, cynamon) Ciasta nie wałkuję! Wkładam na pół godziny do zamrażalnika i trę na tarce. Wychodzi przepyszna szarlotka

Pleśniak! (początek wątku)

Co zrobic aby po upieczeniu Plesniaka warstwa bialka (wyrosnietego do super rozmiarow) nie opadala gdy ciasto stygnie? probowalam trzymac ciasto w pomalutku stygnacym piekarniku, wyjac je radykalnie z ciepla....itd. Efekt zawsze ten sam: imponujacy wypiek opada! A moze cos powinnam dodac prze

Re: Pleśniak!

To nie jest tak. Cukier chlonie i zatrzymuje wode, wiec nie utrwala piany. Piana bedzie sztywniejsza, jesli doda sie do niej troche maki ziemniaczanej - ale tez nie ma co liczyc na efekt chrupkiej i trzymajacej wysokosc bezy, bo wysuszyc zamiast upiec plesniaka jak bez sie nie da. Wiec racz

Zdjęcia:

Pleśniak (początek wątku)

Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich rodzajach) to to samo? Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?

Re: Pleśniak

"Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich rodzajach) to to samo? Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?" "Pleśń w bleu cheese i brie to smakowo dwie różne rzeczy i wrzucać ich "jednego garnka" tej samej kategorii "pleśniaków" moim zdaniem

pleśniak (początek wątku)

Szukam przepisu na placek, który ja znam pod nazwą "Pleśniak". Kruche ciasto dzielone na trzy części, w tym kakaowa. Formuje się z nich trzy kule i mrozi. Ściera się je potem na tarce z dużymi oczkami na przemian z dżemem i ubitą pianą z białek. Po upieczeniu ta piana wygląda jak pleśń - stąd

Re: pleśniak

Ja też robię w ten sposób, tylko zamiast zwykłej mąki w przepisie mojej mamy jest mąka krupczatka. Jest pyszny i wszyscy twierdzą że mój jest najlepszy :-)

pleśniak (początek wątku)

Czy któraś z Was ma dobry przepis na pleśniak? Taki ze skorupką bezową, mniam? bardzo bym była wdzięczna, bo to jedno z moich ulubionych ciast, a jakoś nikt ze znajomych tego nie piecze. Z góry dzięki Berek i Żaba

Re: pleśniak

Chętnie podam Ci ten przepis. Jest sprawdzony przeze mnie i kilka innych osób. Z góry zaznaczam,że nie jestem talentem w pieczeniu, więc jeśli mnie udaje się to ciasto to musi być ono stosunkowo proste. A teraz przepis: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 5 jaj 25 dag margaryny (k

pleśniaka

a oto przepis: PLEŚNIAK Składniki: 3 szkl. mąki krupczatki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietany, 2 mleka 1 łyżeczka (kopiasta) proszku do pieczenia 3 żółtka Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (2/3 w lodówce, 1/3 w zamrażalniku). Ciasto (2/3) wyłożyć na blachę

Krycha79!!!

Ciasto włoskie zrobiłam ale... musiałam dodać pół szkl. wody i pół szkl. oleju bo chyba niemożliwe żeby udało się bez tłuszczu? W każdym razie udało się pysznie! Jak zjemy to spróbuję zrobić pleśniaka. Dziękuję za przepisy

Pleśniak (początek wątku)

Czy macie moze przepis na ciasto pod wdzięczną nazwą pleśniak? ;o)

Re: Pleśniak

Hm...no dobra, jak sie upieracie :) Moja Mama robi GAGARINA tak:warstwa krychego jasnego ciasta, podpieczona, na to dzemik z czarnej porzeczki, ciemne ciasto, piana z bialek z czerwonym kisielem i jasne ciasto (wszystkie cwarstwy ciasta utarte na tarce).Porzeczkowy dzem sie swietnie komponuje

pleśniak

murzynek/brownie, szarlotka i tarta tatin z lodami.. -- pozdrawiam, matania gg408045

pleśniak (początek wątku)

nie wiem czy już był na forum czy nie (wyszukiwarka jakoś mi nie znalazła) więc wklejam :) PLEŚNIAK 500 g mąki 1 paczka cukru waniliowego 4 żółtka 1 kostka margaryny 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 białka 1 szklanka cukru

Re: pleśniak

Był już, a jakże, ale to nic nie szkodzi:) Twój jest taki apetyczny i taki....solidny, wysoki (wypasiony?;), że aż miło popatrzeć. A ja to zawsze z powidłami robiłam, może czas na jabłka?

1 2 3 4 5 6