Forum   śliwka

śliwka

(174 wyniki)
  • Nastał sezon na węgierki i w związku z tym nasila się moja węgierkowa mania. Dodaję je do wszystkiego (z różnym skutkiem). Robię makaraon "a la polonaise":) - tak jak bolognese, ale ze śliwkami.... Zapiekam węgierki wraz z pokruszoną czekoladą 85%.... Robię sałatki: por\węgierki\prażone orzechy laskowe lub roszponka\węgierki\wątróbka drobiowa\czerwona cebula z sosem: balsamico\wino\oliwa (ew. rozdrobnione maliny).... Dodaję do smażonych warzyw (cukinia\por\kalarepka\cykoria)... Czy uży...
  • Czy ktoś może pomóc mi w znalezieniu tego specjału? W sklepach, w których już szukałam są tylko zwykłe suszone, kalifornijskie, a wędzonych brak. Bardzo proszę o info, jeśli ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - gdzie......
  • Kupiłam aż 500g (nie mieli mniejszych opakowań), zużyłam 5 śliweczek do bigosu. Co zrobić z resztą?
  • Mamy w okolicznym lesie kilkadziesiąt drzew z dzikimi śliwkami. Są żółte, czerwone i fioletowe; czerwone i fioletowe są już bosko dojrzałe. Nadaje się toto na powidła/marmoladę śliwkową? I czy ktoś mógłby podać mi sprawdzony przepis na boską śliwkową marmoladę? Dziękuję!
  • mam pytanko chcę zrobić konfiturę ze śliwek ale chciałabym żeby ta konfitura była gęsta jak galaretka co mam do niej dać ?? pomyślałam o cukru żelującym czy to dobry pomysł a może jedną galaretkę śliwkową ??już sama nie wiem doradzcie
  • Wiecie może, gdzie w Warszawie ? W Organic Farma zdrowia mają nektar, wolałabym sok bo to dla małego dziecka. Ale nie spotkałam się nigdzie. Byłam przekonana że jest w kartonach, ale to chyba Fortuna ma sok ze zwykłych śliwek węgierek, ale nie suszonych.
  • Witam, dostałam w prezencie powyższe. co można z nich zrobić? nie mam zupełnie pojęcia, a suszonych śliwek na surowo nie lubię. z góry dzięki za poradnictwo
  • Dostałam wielkie wiadro w/w śliwek. Nie są bardzo słodkie, i nie tak aromatyczne jak węgierki, więc powidła odpadają. Na dżem chyba za mdłe. Pomyślałam, żeby zrobić je jak brzoskwinie w syropie, ale czy się nie rozlecą ?
  • Robie piernik straopolski (Apolki) zwykle przekładam go powdłami w tymroku postanowiłem wypchać go bakaliami (na wzór tego od Bliklego) we wszytskich przepisach jakie piejrzałem sa różne bakalie, ale nigdy nie wymienia się śliwek suszonych... czy jest jakiś powód czy spokojnie mogę je (słodkie kalifornijskie) posiekać i dodac do masy? Czy brak w przepisach może wynikać z tego ze nasze polskie śliwki wedzone sa raczej kwaśne i maja specyficzny zapach (dlatego nie szły z piernika...
  • Piekłam ostatnio ciasto drożdżowe, na wierzch położyłam połówki węgierek i wszystko posypałam kruszonką. Po 50 min. ciasto samo w sobie było upieczone, tylko miejsca pod śliwkami były nadal surowe. Musiałam dodać chyba ze 30 min (!) do czasu pieczenia, żeby w końcu wszystko się ostatecznie dopiekło. Dlaczego tak się dzieje? Z innymi ciastami (np. ucieranym ze śliwkami) tak nie mam. O co kaman?
  • Mam słoik śliwek węgierek w jakiejś pikantnej marynacie. Czy pasuje natrzeć tą marynatą kurczaka i upiec go z tymi śliwkami ? Dostałam w ogóle kilkanaście słoików różnych przetworów i teraz zastanawiam się co z nimi zrobić ,ale te śliwki najwięcej kłopotu przysparzają....
  • Bardzo lubie zupy, teraz na starość stały sie podstawą mojego pożywienia i zresztą z przyjemnością je gotuję szczególnie różne wielowarzywne; od kilku lat dodaje do zup po kilka kawałków suszonych grzybów ze dwa trzy plasterki suszonego pomidora i kilka suszonych śliwek naszych lub kalifornijskich co zdecydowanie jakos poprawia smak zupy; czy tez tak gotujecie? Moze macie jeszcze jakies inne fajne dodatki?
  • Witam, mam pytanie: co zrobić z dużą ilością suszonych śliwek - tak dużą, że nie da się tego schrupać w ramach "zdrowych chipsów". Mam też nieco suszonych jabłek. Odpada kompot z suszek, mam na myśli coś do zjedzenia, czy to na słodko, czy to w ramach dania obiadowego.
  • Mam wszystkie składniki ale nie wiem dokładnie jak to dobrze zrobić?? A może jest jakiś przepis ze wskazówkami. Nie znam orginalnej nazwy tego przysmaku. Kuchciki pomóżcie ! ;]
  • Wiecie co? Ponieważ bardzo lubię karkówkę, postanowiłam zrobić ją tym razem inaczej, tylko, że nie wiem, co z tego wyjdzie ...:) A mianowicie wymyśliłam sobie, że potnę ją jak na kotlety, rozbiję, obłożę śliwkami suszonymi (wcześniej muszę je wymoczyć, prawda?) i zawinę jak roladkę i podam własnie jako taką małą roladkę, albo potnę po upieczeniu na plastry ... Taką mam wizję ...:) ALE 1) Czy muszę te "roladki" zawinąć nitką, bo inaczej w pieczeniu mi się rozpadną? 2) Jak długo ...
  • jw
  • Witajcie. Dziś zebrałam śliwki mirabelki oraz mam kilkanaście sztuk śliwek węgierek. Chciałabym je zasuszyć. Proszę poradźcie mi jak mam to zrobić. Czy suszenie w piekarniku jest dobrym sposobem i jaka temperatura jest odpowiednia? A może sa inne sposoby. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Edyta
  • śliwki

    (4)
    Dostałam wiaderko śliwek węgierek. Ponieważ kompotów ze śliwek nie lubimy, chciałabym je przerobić na dżem, ale musi być on nałosłodki i taki "lużniejszy" tzn nie zwarty jak typowe powidła. Czy ktoś robił próbę z cukrem żelującym i śliwkami oraz jaki był tego efekt
  • no właśnie czym jeszcze? zrobiłam przepis z opakowania fasoli: Fasola po peruwiańsku: ugotowana fasola, do tego dodana dobrze przysmażona cebula i suszone śliwki + sos sojowy i przyprawy. Wyszło świetne danie - bardzo, bardzo mi pasowały te śliwki do fasoli. Chciałabym teraz zrobić wersję bezcebulową - cebulę lubię ale nie za często więc wolałabym uniknąć. co jeszcze by pasowało do połączenia fasola + śliwki? Może ktoś ma jakiś pomysł, albo jadł coś podobnego?
  • Poproszę o przepisy na jakieś dżemiki, konfitury itp. Mam ich całe wiadro a nigdy wcześniej nie robiłam nic ze sliwek. Serdeczne dzięki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się