Forum   śmietana

śmietana

(444 wyniki)
  • Witam, jakich firm śmietan używacie do mas śmietanowych do tortów? chodzi mi o smak słodka czy kwaśna? jak ubijam sama słodką np 30% z Piątnicy to wydaje mi się za mdła a jak samą kwaśną z President to za kwaśna:-( czy można mieszac słodką z kwaśną przed ubiciem? bo mam ochotę wymieszac po połowie Piatnica i President - wtedy pewnie uzyskałabym ten idealny dla mnie smak.... czy jest ryzyko, że źle się ubije lub zważy? Pozdrawiam!
  • Znajomy nas obdarował bardzo dużą ilością (pracuje w branży). Co można z niej zrobić ? Juz były śledzie w śmietanie i śmietana do góry placków ziemniaczanych oraz mizeria.
  • Chciałam zapytać na jakich obrotach miksera ubijacie śmietanę -kremówkę.
  • używam 18% , mieszam ją z wrzącą zupą a i tak zawsze mi się zwarzy:( Nie wpływa to na smak ale na wygląd-denerwuje mnie to! Jak wy to robicie? Jakiej śmietany używacie?
  • Od pewnego czasu spędzam sporo czasu na zakupach (;-)), bo dość uważnie studiuję etykiety produktów spożywczych. Ostatnio na tapecie mam śmietanę. Od zawsze używałam Piątnicy, ale po lekturze opakowania wiem, że sporo w niej zagęstników. Ze śmietan dostępnych w supermarketach (spędziłam ostatnio pół godziny przy ladzie chłodniczej na miłej lekturze) tylko Zott miał produkt, którego skład opisano: [i]śmietana homogenizowana[/i]. Cała reszta była dosmaczona zagęstnikami. Wiem, że najlepie...
  • Jak robicie śledzia w śmietanie, takiego do ziemniaków? Mam płaty śledzia solonego...co dalej?
  • Witam wszystkich, chciałam zrobić dziś sos grzybowy a jak na złość nie mam śmietany. Mam tylko jogurt naturalny. Myślicie, że mogę go dodać zamiast śmietany? Niestety nie mogę się wyrwać na zakupy teraz a obiad trzeba zrobić... Proszę o porady :-)
  • znalazłam tu przepis na śmietanówkę i chcę ja zrobic ale wszystkie znane mi śmietany 18% są raczej kwasne. jakiej użyć do śmietanówki jeśli w przepisie podana jest słodka 18%?
  • Mam dzisiaj gości, robię dla nich zapiekankę ziemniaczaną. Właśnie się dowiedziałam, że dwójka z nich nie może jeść śmietany :/ Nie bardzo mam jak zamienić zapiekanki na coś innego tak na ostatnią chwilę, bo musiała bym lecieć na zakupy. Czy można zastąpić w zalewie ( jajka + ser + śmietana) śmietanę jogurtem? Nie zrobi się z tego jakaś niesmaczna paciaja?
  • Jestem początkująca i zuupełnie nie znam się jaka śmietana do jakiego dania. Mam chęci by na powrót męża przygotować tartę z pomidorami i mozzarellą lub grzybami. W przepisie podano by do farszu użyć gęstej śmietany. Tylko czy są śmietany gęste słodkie i kwaśne?O jaką tu chodzi? Bardzo proszę o radę-najlepiej po prostu doradźcie mi jakiej firmy,czy w kartoniku itd.,żebym nie zepsuła tego dania...:)
  • Bardzo proszę o odp :)
  • Czemu moja śmietana nie chce się ubić? Zmarnowałam w sumie 2litry- 36%, 30%, Łaciata i Łowicz, schłodzona w lodówce, w zamrażarce, z fiksem i bez, z cukrem i bez, mikserem i ręcznie. Nie jest to kwestia zbyt długiego ubijania: jest bardzo płynna, płynna, a potem już oddziela się masło... A gdzie faza, w której można miskę do góry nogami odwrócić? Za gorąco, czy ktoś na mnie klątwę kulinarną rzucił...? A może jakaś zasada, że miesiączkujące psują przetwory, a ciężarne- ciasta i śmietanę...
  • robię tort z bitą smietaną, zapomniałam kupić śmietan-fix, czy on jest faktycznie konieczny, czy można go czyms zastąpić?
  • której kończy się okres przydatności do spożycia. Macie jakieś pomysły, do czego mogę ją wykorzystać?
  • Jestem jeszcze całkiem początkującym gotującym i wciąż istnieje dla mnie szereg kulinarnych zagadek. Może ktoś wyjaśni, - jak klasyfikuje się śmietany? W sklepach są 12-proc., 18-proc., 30- proc. Czy one jeszcze podlegają podziałowi na kwaśne i słodkie (jest np. śmietana 12 proc. w kubku i 12-proc w kartoniku – do kawy)? Które z nich można gotować bez obawy, że się zwarzą? Z której można zrobić bitą śmietanę? - co to znaczy, że ser żółty jest ostry? Czy to ma związek z zaw...
  • mam gar zupy z porów zagęszczonej śmietaną, czy mogę ją zamrozić? jeszcze jedno pytanie czy pieczone ziemniaki, które zostały z wczorajszej kolacji nadają się jeszcze do czegoś, czy można je zamrozić? dziekuje za odpowiedź.
  • Proszę bardzo ekspertki o opinię w sprawie dobrych śmietan do ubicia kremu, Pozdrawiam,
  • JEST PYSZNY I MAŁO PRACY POLECAM
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.