Forum   świąd skóry

świąd skóry

(10 wyników)
  • Od jakis 2 m-cy mam problem ze skórą - głównie nóg, ale również rąk. Skóra nie jest sucha, hormony w granicach normy (choć ostatnio miałam krótki okres gdzie popadłam w lekką nadczynność w związku ze zbyt wysoką dawką tyroksyny, ale owa nadczynność była tylko na papierze, bo objawów żadnych). Problem w tym, że nie jest to zwykły świąd. Drapie się dosłownie do krwi! Na nogach mam same siniaki od tego drapania. Nie są to też problemy typowo skórne. Ten świąd jakby pochodził gdzieś z gł...
  • Od ponad roku odczuwam "napadowy" i uporczywy świąd skóry na obu ramionach. Oprócz tego w tych swędzących miejscach wyczuwam pewne zgrubienia pod palcami. Czy oprócz podłoza alergicznego lub nerwicowego może to być zwiastun jakiejś innej choroby? (Od kilku dni stosuje maść sterydową.) Dziękuję za odpowiedź
  • zwracam się z pytaniem do dermatologów lub kogoś zorientowanego w temacie,mam 93 letniego dziadka,jest w ogólnym stanie bardzo dobrym,cierpi na niewydolność krążenia mózgowego,ma gruczolaka w drogach żółciowych-okresowo wymieniany ma stent w tych drogach.Ostatnio cierpi na straszliwy świąd skóry,bilirubina i transaminazy w normie.Świąd jest zlokalizowany na plecach,gdzie jest mała łuszcząca się krostka.Stosowaliśmy maść hydrokortisonową,leki p/alergiczne,hydroxyzynę ,ale bez rezultatów....
  • Witam, moja znajoma leczyła się długo na Boreliozę (testy były dodatnie). Leczenie pomogło, ustąpiło m.in. silne zmęczenie (obecnie sił dużo), ale nadal ma kilka objawów, których nie może się pozbyć i nie wiadomo co to jest (lekarze tez nie bardzo mogą dojść). Spytałem się jej czy miała badaną tarczycę. Miała - w 2007 r. Wyniki były następujące: TSH 1,22 NORMA 0,35 - 5,0 FT4 29.46% [wynik 12.83, norma (9 - 22)] FT3 17.67% [wynik 4.76, norma (4 - 8.3)] Poradziłem jej aby powtórzył...
  • Moja mam przyznała sie wczoraj, że od miesiąca swędzi ją cała skóra. Nie ma żadnej wysypki, więc to nie jest chyba tło alergiczne. Zaczęłam szukać w necie, jakie mogą byc przyczyny, ale jeszcze bardziekj sie zdenerwowałam, bo świąd wymieniony jest jako objaw towarzyszący chorobie nowotworowej, cholestazie, cukrzycy... Nie wiem właściwie jakie badania Mama powinna zrobić
  • Pod koniec stycznia na szyi centralnie pojawiła się czerwona plamka. Była sobie tak z kilka tygodni potem takie plamki pjawiły sie na dekolcie i piersiach. Poszłam do miejscowej pani dermatolog która przepisała mi asorutical i maść Lakoid po paru dniach plam (podbnych do liszai ) Miałam coraz więcej całe piersi pod biustem na brzuchu , plecach, szyi i w głowie. Lekarka znowu przepisała mi lakoid który nic a nic nie pomógł. Zmieniła mi potem maść na Elekom plamy zeszły od pasa w gó...
  • Witajcie. Od 12 lat mam kłopoty ze zdrowiem. Osiem lat temu cały układ chłonny zamanifestował nieznacznym powiększeniem i ten stan trwa do dzisiaj. Wszystkie dolegliwości wskazują na HCV ( łącznie z uciskiem w okolicach wątroby i nieznacznie zwiększoną echogenicznością, świądem skóry itp,itd) Cztery lata temu dwukrotnie odpłatnie w odstępie 6mieś. zrobiłem na wolskiej w Warszawie HBsAg, antyHCV, Anty HIV. Wyszły ujemnie :) Morfologia i transaminazy zawsze jest OK ( wszystko w środk...
  • Od jakiegoś czasu strasznie swędzi mnie skóra, zwłaszcza na plecach, szyji, ramionach...Wiem że muszę z tym się wybrać do dermatologa ale na taką wizytę trochę się czeka, więc chciałam zasięgnąć porady tutaj. Jak sie zaczne drapać to nie mogę przestać takie to uporczywe,często wyskakują mi takie małe(naprawdę małe) , białe bąbęlki(jakby od pokrzywy). Myślałam już , że to może uczulenie na proszek, ale nic z tych rzeczy(ostatnio prałam ubrania w proszku dla dzieci i swędzenie dalej się ...
  • Od dość dawna cierpię na przykrą dolegliwość skóry odbytu. Przebiega cyklicznie: zaczyna się od silnego świądu skupionego w jednym miejscu( placek ok.1-2 cm ),po kilku dniach skóra zaczyna się łuszczyć, następnie wszystko znika i przez kilka dni mam spokój, po czym wszystko powraca. Skóra w tym miejscu w momencie ustąpienia dolegliwości jest cienka i biała. ponieważ to miejsce znajduje się niedaleko wejścia do pochwy, pokazywałam swój problem kilku ginekologom, żaden do tej pory m...
  • objawy symptomy

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.