Forum   żelazo

żelazo

(276 wyników)
  • Witam, mam stwierdzone Hashi od 3 lat i biorę Letrox + Novothyral na czczo rano. Robiłam badania kontrolne i okazało się, że hormony trzymają normy, ale żelazo, ferrytyna, hemoglobina, hematokryt, mcv, mch, mchc są poniżej, a płytki krwi, rdw-cv i ob powyżej normy. Byłam u lekarki 1 kontaktu i przepisała mi 2x dziennie sorbifer durules. Jednak mimo, że wiedziała o tarczycy nie wspomniała jak rozdzielić przyjmowanie żelaza i hormonów. Ja jeszcze wtedy nie wiedziałam, żeby rozdzielić przyjm...
  • jestem po wycięciu guzka 4 cm razem z prawą stroną tarczycy - czerwiec 2012. Moje wyniki tarczycowe: TSH- 2,3, a FT3 i FT4 to proporcje 58%/46%. Ale nadal moje włosy sypią się niesamowicie. Po przeczytaniu forum zrobiłam : - żelazo - 100 ( 37-170) - ferrytyna - 12,9 (13-150) lekarka powiedziała, że nie trzeba suplementować żelaza, bo ferrytyna tylko na granicy normy. Ale z tego co podczytywałam to niektórzy lekarze kazali Wam brać nawet przy większej ferrytynie. Kupić i brać dostęp...
  • Mam anemię (wyszła w morfologii). Lekarz zlecił zrobienie dodatkowo badanie żelaza (nie ferryny), które wyszło mi w górnej granicy normy, zrobiłam też B12 dodatkowo, które też mieści się w normie. Lekarz kazał łykać Falvit i powtórzyć morfologię za 3 miesiące (stwierdził,że anemia nie wynika ani z niedoboru żelaza ani B12)-więc o co chodzi? I tu pytanie do Was- w czym tkwi różnica (bo choruję na hashimoto) jeśli chodzi o badanie żelaza a nie ferryny? Moim zdaniem coś tu nie gra z tym m...
  • Witam, Zrobiłam ostatnio badanie poziomu ferrytyny i B12, oprócz hormonów tarczycowych, bo od stycznia podnoszę ciągle dawkę (teraz - Letrox 100) i wciąż nie czuję się zbyt rewelacyjnie - po każdym zwiększeniu dawki jest tydzień-dwa poprawy, a potem stopniowo zjazd w dół. No więc zrobiłam, wyszło tak: ferrytyna 19,6 (15-150) [b]3,41%[/b] B12 320,8 (191-666)[b] 27,33%[/b] Lekarz rodzinny problemu nie widzi, bo przecież w normie, a morfologię mam "piękną". Z hormonów tarczycowych też,...
  • Dwa dni po odstawieniu abx (chwilowa przerwa po Levoxie) zrobiłam wyniki wyszło żelazo 224,6 przy normie 50-175. Czy ktoś z Was maił podobnie podczas leczenia czy zaraz po nim? Może to wina tego ze przyjmowałam centrum i żelazo się odłożyło? nie znam przyczyny. Poradźcie mi jaką suplementację teraz zastosować? Co brać i w jakich ilościach? chce dołożyć chrząstkę rekina ale co do niej? Pozdrawiam
  • zatonski.pl/?p=1323 nie jestem naukowcem więc ciężko mi to obiektywnie ocenić ale poddaje pod dyskusję może dlatego hasho towarzyszy często niedobór żelaza.
  • Czy ktoś może ma podobny problem? Mimo brania różnych preparatów mój poziom ferrytyny niestety ani drgnie. Natomiast okresowo rośnie poziom żelaza we krwi i pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości: silne mdłości, wstręt do jedzenia, metaliczny smak w ustach, zawroty głowy, osłabienie i inne. Jaka jest przyczyna tego, że to żelazo nie chce się "wchłonąć", przetworzyć? Obecnie odstawiłam żelazo w jakiejkolwiek postaci i nie wiem co dalej. Ja wiem, że aby wyrównac poziom ferrytyny trzeba c...
  • Witajcie od 3 lat walczę z wypadaniem włosów, bywało już dobrze teraz znowu się sypia strasznie, wyciągam je garściami podczas mycia....eh nie będę tu powtarzać moich wszystkich wyników, które były skaczące może skupię się na bieżącym roku, to moje wyniki z 24.01.2011 Euthyrox 3/4 - 75 Novo 1/4 - 75 FT3 4,43 (norma 3,5-6,5) - 31% FT4 19,50 (norma 11,5-22,7)- 71,4% zmieniłam 02.21.2011 Euthyrox 3/4 - 75 Novo 1/2 - 75 15.03.2011 FT3 2,71 (norma 1,45-3,48) - 62,1% FT4 1,46 (n...
  • Witam po raz pierwszy na tym forum. Od 2 mies mam zdiagnozowane Hashimoto. Ponadto w wynikach krwi wyszła anemia, jestem po 2 mies brania żelaza i najmniejszej dawki tyroksyny, niedługo ponowne wyniki krwi. Poszłam do lekarza z powodu wypadajacych włosów.. i tak wynaleziono u mnie chorobę ;) [b]Ale mam pytanie, na które nie mogę znaleźc odpowiedzi:[/b] czy jeśli bedę na odpowiedniej dawce tyroksyny i będę miala wyniki tarczycowe doprowadzone mniej więcej do normy, czy dalej będą mi wypad...
  • Czy żelazo zawsze ma wpływ na obecność lambli. Z badań wynika że dziecko ma cysty lambli+, żelazo w normie. Lekarka stwierdziła, że nie skłaniałaby się ku lambliom, bo wyniki krwi dobre
  • Witam. Mam 16 lat i wczoraj odebrałam wyniki badania krwi. Od kilku miesięcy biorę żelazo, ale ono wcale nie pomaga, bo wyniki mi się coraz bardziej pogarszają, żelaza mam tylko 17 jak widać w wynikach poniżej. Aha i mam anemie. Ciągle źle się czuje: kręci mi się w głowie, jest mi strasznie gorąco i wtedy jestem blada, głowa mnie boli. Czy mogę być na coś chora jak mam takie wyniki? Oto moje wyniki: Leukocyty 5.31 (4,2-11) Erytrocyty 4.87 (3,7-5,1) Hemoglobina 11.7 (12-16) Hemat...
  • Witam! Nigdzie na forum nie znalazłem informacji, w jaki sposób zażywać te suplementy tak, aby wzajemnie nie przeszkadzały sobie we wchłanianiu, a przy okazji nie przeszkadzały we wchłanianiu Letroxu/Euthyroxu. Są pojedyncze informacje, np.: że żelazo 4h po hormonie, ale co z resztą? Czy selen i żelazo można łączyć podczas zażywania, itp., itd.. Załóżmy, że do rozplanowania dziennego mamy zażywanie następujących preparatów: 1. 1 tabletka Letrox/Euthyrox. 2. 2-3 tabletki żelaza SD/Ta...
  • Proszę o interpretację wyników. Nie robilam nigdy szczegolowych badan na przeciwciala. Mialam zapalenie tarczycy, przez 2 lata bralam lek na niedoczynnosc. TSH utrzymywalo sie w normie,ale inne wyniki mialam zle. Od dwoch miesiecy nie biore leku i TSH wzrosla znacznie. Problem w tym, ze mam inne wyniki zle, nie wiem czy to od tarczycy czy cos zupelnie innego. Moze mam Hasimoto, ale czy te wyniki maja z tym zwiazek. Podaje teraz moje wyniki, ktore mam zaznaczone, ze sa zle. Glucose 111 (norma...
  • Mam pytanie. Czy nie macie problemów po żelazie w...wc? Żelazo powoduje zaparcia, a ja już mam z tym problemy i boję się przyjmowania zelaza. Wypowiedźcie się proszę.
  • żelazo

    (20)
    Od jakiegos czasu żle sie czułam ciągle spałam, byłam zmeczona i wypadały mi włoscy wręcz garsciami.Przy przypadkowych badaniach laboratoryjnych wynik żelaza był niski ( 2.7) ale morfologię mam ok. Od ponad 2 miesięcy biorę preparaty żelaza i wit B, czuję sie lepiej ( nie jestem już tak senna) ale włosy nadal wypadają straszliwie. Kontrolne Fe takie samo. Czy może tak być że Fe jest niskie a morfologie w normie? i ile trzeba łykać tab by wróciło wszystko do normy- przeciez to ju...
  • Endo zaleciła mi przyjmowanie 2 tabletek żelaza ale niestety czuję się okropnie po dwóch tabletkach, czuję się cięzko, słabo, strasznie. Po jednej tabletce jest OK. Wiem, że żelazo trzeba przyjmować wieczorem, czy jest mośliwość przyjmowania tego wcześniej, aby rozbić dawki. Moje żelazo jest w granicach 23% więc nie wiem czy trzeba aż 2 tabletki, ale F3 mam niższe niż FT 4 systematycznie spada a rośnie F4 więc pewnie to dlatego. Drugie pytanie czy selen można przyjmować jak się...
  • moje ostatnie badania z 9.04 na dawce 112,5 - 9 tygodni od wprowadzenia tej dawki fT3 - 30% ft4 - 78% duża rozbieżność, kiedyś miałam za mało ferrytyny, więc nie zmieniałam dawki tylko zaczęłam łykać żelazo (Biofer folik) - mnie ładnie podnosi ferrytynę badania z 2.06 fT3 - 76% fT4 - 122% Mam w związku z tym takie pytanie: czy to możliwe, że samo żelazo tak podniosło przyswajanie hormonów? Czy też może ktoś zauważył, że robienie badań co 6 tygodni to za często i wyniki są/bywa...
  • O czym może świadczyć słaba morfologia (HGB 10,8, HTC 32,6,RBC 3,61) przy dobrych wartościach żelaza (134)?
  • Przepraszam jeśli mnożę wątki ale nie znalazłam odpowiedzi na dwa pytania: - co ile badać ferrytynę i żelazo ? (a może nam hashimotką wystarczy samo badanie ferrytyny???) czy jak hormony co ok 4-6 tyg ? - i jak przygotować się do badania ? tj. czy przed badaniem można zażyć / zażywać żelazo ??? Pytam, bo pediatra mojego dziecka patrząc na moją szczęśliwą reakcje jak bardzo podniosło mi się żelazo po miesiącu zażywania Sorbiferu z 8,8 na 24,0 (norma 6,6 - 30,4) uświadomiła mnie, że t...
  • No właśnie, proszę pomóżcie bo "jestem w kropce". Dzisiaj lekarka mnie nastraszyła, że nie można brać długo żelaza bo można sobie bardzo zaszkodzić, że ono będzie się gdzieś zbierało, albo w wątrobie albo w płucach i można nawet dostać krwotoku... :-(. Ja biorę już 2 miesiące, w zeszłym tygodniu robiłam badania i ferrytynę mam 34 (zaczęłam od 21) odrobinę lepiej się czuję i jak pomyślę, że mam wrócić do stanu poprzedniego to mnie to przeraża. Jak długo Wy suplementujecie żelaztwo bez sz...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.