alergie

(434 wyniki)
  • Mój synek ma 20 miesięcy i m-c temu pojawiła mu sie na skórze wysypka.Lekarz stwierdził alergię jak określił "na coś" ,przepisał Zyrtec i kazał obserwować.Wysypka trochę "wędruje" raz na brzuszku raz na pleckach a od 2 tyg.jest tylko na ramionkach,szyjce i za uszkami. Nie nasila się ale tez nie znika.Trudno jest mi zaobserwować przyczyny gdyż maluch je to co jadł zawsze, nigdy na nic źle nie reagował.Posiłki ma przeze mnie gotowane,te same produkty oczywiście cyklicznie sie zmieniające...
  • Co mogą oznaczać nawracające świsty w oskrzelach?Mała dostawała w szpitalu leki rozkurczajace i świsty ustały.Wyszłyśmy do domu i po tygodniu kaszel znów się nasilił i wróciły świsty.Pani doktor skierowała nas do pulmunologa-alergologa w celu obserwacji w kierunku alergii.Powiedziała że prawdopodobnie bedzie mała brała wziewy bo tylko to jej pomaga.Żaden antybiotyk nie jest skuteczny w naszym przypadku.Obecnie mała ma zapisane flixotide 2 razy dziennie po 2 wdechy i syrop salbut...
  • Witam, moi synkowie (8 mies) mieli wykonane testy alegriczne z krwi (podstawowy panel spożywczy) z powodu niepokojących objawów skórnych. Test nie wykazał uczulenia na białko mleka krowiego a jedynie bardzo słabą reakcje na soje i banany (1 w skali 0-6), W kale znaleziono za to candida albicans +++ i ++++ ! Karmie ich piersią, alergolog zaleciła wprowadzenie do mojej diety z powrotem nabiału (nie słodkiego), jednak po dwóch dniach widzę, ze pojawiły im sie zaczerwienione policzki i ...
  • Panie doktorze i doświadczone mamy, Synek ma półtora roku, cierpi na alergię pokarmowa (wyłącznie) bez problemów skórnych, tylko objawy ze strony jelit. Byliśmy w poradni alergologicznej, lekarz zapisał Ketotifen. Tyle, że na te wizytę czekaliśmy dobrych kilka miesięcy, więc w międzyczasie trafiliśmy prywatnie do innej pani doktor. No i tu schody, dwoje lekarzy ma inne zdanie. Pani dr twierdzi, że taką alergię leczy się wyłącznie odpowiednią dietą eliminacyjną i środkami regulują...
  • Witam serdecznie! Jestem mamą 3 letniego adasia. Bardzo proszę o pomoc w kwestii mojego dziecka. Adaś od 1,5 miesiaca narzekał na bóle brzuszka nieokreślonego pochodzenia. Chodziliśmy od lekarza do lekarza, aż trafiliśmy w końcu prywatnie na panią dr, która poleciła zrobić badania krwi, moczu i w ogóle te wszystkie podstawowe. W wyniku badania krwi z rozmazem wyszło, co następuje: WBC 6,9 % NEU 35,3 LYM 53 MON 6,7 EOS 4,5 BAS 0,5 RBC 5,3 HGB 13,3 g/dl HCT 39,1 % MCV 78 u...
  • Kubuś ma 11 m-cy i od ponad pór roku cierpi na zaparcia, choć od 2 miesiecy zaparcia stały sie normą.Pił mleko Bebilon, obecnie od 2 tygodni przeszliśmy na Pepti.Nie dostaje gotowanej marchewki, ryżu.Jedyne co mi przychodzi do głowy to alergia na białko (w mięsie, w deserkach)lub gluten (makaron, chleb).Do gastrologa dostaniemy sie najszybciej w przyszłym roku , do alergologa w styczniu Nie wiem co mam zrobić, czy dawać mu tylko mleko i wpprowadzać wszystko od nowa? Na pewno nie może j...
  • SYnek 19 mscy. Od 2 mscy katar alergiczny plus kaszel (tylko w trakcie snu, w dzien rzadko w nocy raz). Zrobiłam morfologie z rozmazem, oto wyniki: Leukocyty: 10,2 Erytr: 4,9 Hemoglobina: 12,9 Hematokryt: 37 MCV 76 MCH 27 MCHC 34,9 Płytki 313 Limfocyty 51% 5,2 tys Inne(EO, Bazo i Mono) 9% 1 tys Neutro file: 40% 4,09 tys Rozmaz metodą Schilinga: Gran. segment. 39% kwasochłonne 2% limfocyty 47 % limfocyty atypowe 2% monocyty 10 (znacznie podwyższone,...
  • Moj synek (2 latka) kaszle od 2 m-cy. Ma mokry odrywajacy sie kaszel, w nocy kilka razy, glownie kaszle rano i w ciagu dnia tez pokaszluje. Juz 4 razy bylismy u pediatry (w srode idziemy kolejny raz do kontroli). Zaczelo sie przeziebieniem (kaszel + katar), maly dostal cebion i syrop tymiankowy, potem bral cebion i eurespal a teraz ambrosol + cebion ale kaszel jest dalej. Na oskrzelach nic nie ma, mial lekko zaczerwienione gardlo a teraz katar znow powrocil. Nie wiem juz co robi...
  • Witam Mam taki malutki problem. Olwia miala stwierdzona alergie na mleko kiedy miala miesiac (dostawala Nutramigen). Teraz ma 11 miesiecy i 2 tygodnie i Pani doktor zdecydowala ze mozemy podac jej przetwory mleczne. Kupilam sloiczek HIPPa jogurt z morelami (trzy dni temu) dalam jej trzy lyzeczki, przedwczoraj kolejne trzy lyzeczki, wczoraj pol sloiczka a dzis poszlam na calosc i dalam jej maly kubeczek Danonka waniliowego. No i nic... kompletnie nic... zero wysypki, zero p...
  • Witam. Mam 5,5 miesięcznego synka. Jest karmiony piersią ale ma rozszerzaną dietę. Ostanio robi rzedsze i częstrze kupki(już dwa dni). Czy mogą one byc reakcją na nowy produkt w diecie? Jakie są inne objawy alergii pokarmowej u niemowląt? Kiedy powinnam się niepoic i zgłosic się do lakarze? Dziękuje za pomoc. Mama Adasia
  • Moje 14 miesięczne dziecko od jakiegoś czasu ma na policzkach zmiany skórne. Są to czerwone plamki, szorstka skóra, czasami widać małe krosteczki. Przy okazji infekcji pytałam lekarzy co należy z tym robić. Dwukrotnie dostałam odpowiedź, że należy nawilżać, natomiast jeden z lekarzy zalecił obserwację dziecka, po czym zmiany się nasilają. Trudno mi to zaobserwować, bo dziecko wiele produktów już je, a te zmiany właściciwie utrzymują się przez cały czas. Proszę o radę, czy wystar...
  • Witam! Pytam, gdzie mogę, bo już mamy powoli dosyć. Synek od sierpnia kaszle z przerwami 2-4 tygodniowymi, z chorobą lub bez. Cały sierpień był zdrowy, ale strasznie kasłał w nocy, napady trwały około godziny, czasem więcej. Pulmunolog kazała dawać pulmicort i singular. We wrześniu był w miarę spokój, ale jak zaczął w październiku, tak do dziś kaszle (z przerwami jak wyżej). Obecnie od 30 grudnia. Wcześniej było 2 tygodnie przerwy po poprzednim kaszlu. Od 3 grudnia dostaje 2 razy dziennie pu...
  • alergia?

    (9)
    Syn kaszle już ponad 2 tygodnie. Różnie to wygląda, raz kaszel jest mokry, raz suchy, nawet z poświstem. Czasami ma napady kaszlu w nocy, czasami w nocy w ogóle nie kaszle. W dzień zwykle pokasłuje. Kaszle też przy zmianie temperatury , jak wychodzimy na dwór, wracamy z zimnego do domu. Laryngolog nam zasugerował, że kaszel na alergiczny wgląda. Dodatkowo syn ma katar bez wydzieliny-czyli nos zapchany, ale nic wysmarkać nie może. I teraz mam pytanie-na co dziecku może wyjść uczu...
  • Pani Doktor, bardzo proszę o interpretację wyników badań dziecka. Niepokoję się bradzo. Badanie było robione 17/12/2012. Tego samego dnia dziecko pojawił się kaszel i katar. Dodatkowo synek jest alergikiem. Morfologia: Leukocyty 9,7 norma (4,5-13) Erytrocyty 4,4 (3,9-5,0) Hemoglobina 11,5 (10,9-14,2) Hematokryt 34 (34-41) MCV 79 (72-87) MCH 26 (26-30) MCHC 33,6 (32-37) Płytki 442 (210-490) RDW-CV 12,9 (11,6-14,8) MPV 10,1 (9-17) P-LCR 25,7 (13-43) Neutrofile 6,44tys (1,5-7,...
  • Moja córka za 2 miesiące skończy 3 lata od 1,5 roku ma czerwone plamy na skórze (na dłoniach zgięciach nóżek i rączek)a ostatnio już na twarzy przez co nawet miała oczy spuchnięte.Pół roku temu miała robione testy alergiczne skorne ,wcześniej pani dermatolog przepisala jej maści sterydowe przeszło jej to całkowicie jednak po przestaniu smarowania znów to nawracało do dziś jedzie cały czas na cet alergin i maściach.Na testach wyszło że jest nie znacznie uczulona na pleśnieDopóki ...
  • Mam dwa pytania: 1) na ostatniej wizycie nasza pediatra wysłuchała u mojej córki (14 miesięcy) "miękkie szmery nad serduszkiem" i pytała czy coś wcześniej podobnego było obserwowane. Jednak do tej pory nikt tego nie zauważył i ta pediatra nie pierwszy raz ją badała i wcześniej też nic nie słyszała. Trochę mnie to przeraziło że to może jakaś wada serduszka:(. Jednak moja pediatra powiedziała żeby nie martwić się i mieć to na uwadze jak będziemy chodzić do lekarza. A w okolicach 2 urodzin gdy ...
  • Karmie synka piersia ma 9mies.jadłam truskawki po których synkowi pojawiły się suche plamy na raczkach w okolicy łokci.Mineły już dwa tyg.a plamy nie znikają
  • Witam, moja 4 miesięczna córka od 5 tygodnia życia jest na karmieniu mieszanym (miała podejrzenie o nietolerancję laktozy, po wykluczeniu padło że to najprawdopodobnmiej skaza białkowa). Najpierw podawałam jej Nutramigen, kupy były wprawdzie zielonkawe ale ich ilość i konsystencja poprawiły się. Kilka tygodni temu przeszłyśmy na Humanę SL (na bazie mleka sojowego). Jakaż była moja radość, gdy córka zaczęła robić śliczne żółte i gładkie kupki (co drugi dzień), niestety, od jakiego...
  • Witam wszystkich; Pisze tu, bo byc moze ktos ma podobne doswiadczenia. Moj syn ma od ponad dwoch lat chrypke, nie caly czas oczywiscie, ostatnio coraz rzdziej, ale np. poprzedniej zimy bylo tylko kilka kilkudniowych - tygodniowych przerw, gdy mowil normalnie + powiekszony 3 migdal, chrapanie w nocy, oddychanie wylacznie ustami. Przez wieksza czesc roku (zima, jesienia) bierze zyrtec. Dodam, ze byl u foniatry, ktora stwierdzila, ze ma guzki spiewacze, ale nic nie zalecila. Nastepna wizy...
  • Witam Pisałam kiedyś, dawno temu post na ten temat...ale mam wrażenie, że sprawa się pogorszyła... Młody ma 6 lat, od bardzo dawna bez względu na porę roku często pocił się, tuż po zaśnięciu, na tyle mocno, że koszulka do wymiany! Potem była mała przerwa i ostatnio znów to samo, ale... np, wczoraj mały spocił się tak bardzo, że oczywiście koszulka cała mokra, poduszka, prześcieradło i kołdra! Przeraziłam się! Wcześniej była mokra głowa, poduszka trochę - wiadomo, kawałek klatki piersiowej...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.