Forum   anemia

anemia

(179 wyników)
  • Mam 74 lata. Nie palę od 20 lat, prawie nie piję alkoholu. 3 lata temu zdiagnozowano u mnie anemię Addisona-Briemera. Seria zastrzyków B12 poprawiła sytuację na tyle, że wyniki analiz znalazły się nieco powyżej dolnej granicy normy i hematolog dawki B12 zmniejszyła do 100j/m-c [od 2 lat]. Wczoraj odebrałem kolejne wyniki badań [robię je okresowo - co 1/2 roku] i zaniepokoiłem się, bo mam: > wit. B12 - [b]172[/b], przy normie: 189,00 - 883,00 > żelazo [b]73[/b], przy normie: 61 -...
  • Witam, Od dwoch lat jetem slaba, wlosy wypadaja, ziemista skora i blada, lamliwe paznokcie, zadyszka gdy ide po schodach. Zrobilam morfologie , itd, moje wyniki: WBC 5,1 LYN - 2,1 MID - 0,7 GRAN - 2,4 RBC - 3,96 norma: 3,20 - 5,50 Hemoglobina 12,4 (12 - 16) HCT - 36 (37 - 47) MCV - 90,70 (80 -100) MCH - 31,3 (26-34) MCHC - 34,4 (31-36) RDW - 12,6 (11,5 - 14,5) PLT - 226 (140-440) MPV - 9,4 (0,0 - 99,8) TIBC: 325,80 (260 -390) Zelazo - 64,8 (49 - 151,00) UIBC 2...
  • Anemia

    (13)
    Witajcie. Mam pytanie.Od 3 tygodni byłam na diecie, przez ta spadła mi strasznie hemoglobina. Lekarz zalecił mi zrobic szczegołowe badanie krwi. Po uzyskaniu wyników stwierdził, że mam anemie i przepisal mi zelazo pod nazwa Tardyferon Fol. Co do zazywania tego leku mam obawy gdyz boje sie ze wzrosnie masa ciala. Oto moje wyniki: WBC 7,7 RBC 5,01 HGB 10,5 HCT 34,4 MCV 69,0 MCH 20,9 Czy jest koniecznosc zazywania tego leku ? Nie wystarczy ze zrezygnuje z diety i bede normalnie jadła ?...
  • Witam, proszę o pomoc. Choruje na hashimoto - odebrałam dziś badania ferrytyny: wynik 29 przy noremie 15-150. Czy to już anemia???czy powinnam przyjmować żelazo??w jakiej postaci, jakie najlepiej i kidy i jak?? moje ostatenie wyniki przy dawce leku 150mg letroxu: tf3: 3,34 norma 1,80-4,20, ft4 1,26 przy normie 0,89-1,76. Od jakiegoś miesiąca przyjmuję w związku z tymi wynikami 150mg plus 1/3 z 50mg. Jeszcze nie badałam się od zmiany dawki. Czy powinnnam ją jeszcze zwiększyć???
  • Mam 32 lata i z wyników wyszło mi: RBC erytrocyty obnizone 3,85 (norma 4-5,5) HGB hemoglobina obniżona 11,1 (12-16) HCT hematokryt obniżony 33,1 (37-47) ale RDW sz. histgram erytrocytów podwyższona 16,5 (11,5-14,5) Czy takie wyniki to już anemia, czy nic poważnego? wiem powinnam iśc do lekarza, ale muszę znalęźć czas, a może nie trzeba iść. Anka
  • Witam. Mam 16 lat i wczoraj odebrałam wyniki badania krwi. Od kilku miesięcy biorę żelazo, ale ono wcale nie pomaga, bo wyniki mi się coraz bardziej pogarszają, żelaza mam tylko 17 jak widać w wynikach poniżej. Aha i mam anemie. Ciągle źle się czuje: kręci mi się w głowie, jest mi strasznie gorąco i wtedy jestem blada, głowa mnie boli. Czy mogę być na coś chora jak mam takie wyniki? Oto moje wyniki: Leukocyty 5.31 (4,2-11) Erytrocyty 4.87 (3,7-5,1) Hemoglobina 11.7 (12-16) Hemat...
  • witam serdecznie niestety trafilismy do szpitala z powodu jakeigos wstretnego wirusa jelitowego, po przeprowadzeniu badan u mojej coreczki stwierdzono anemię, WBC - 3,5; RBC-3,92; MCV- 71, HGB - 9,1; Fe surowica zelazo <10 ug/ml zalecenie ferumm w syropie 3x2ml, mala ma duze klopoty brzuszkowe po teym ciagle jaczy palcze a noce to koszmar probuje znalesc jej cos lepiej przyswajalengo i nie powodujacego takich stanow wczesniej miala hemofer to podobnie z tym ze zatwardzenie lapala ...
  • moja oliwia ma anemię pije mleko modyfikowane nawet sporo teraz podaję jej kaszki i marchewkę.pediatra zapisała mi żelazo w płynie ale wymiotuje już po jednej kropli, miałam inne witaminy też w płynie i to samo, rozcieńczałam żeby nie czuła ale na nic i przestałam podawać. Poradzcie mi proszę co w tej sytuacji robiś co można podawać by zwiększyć to żelazo?? i czy ma to wpływ na termin operacji oby z tego powodu nie przesunęłli??? Co robić????
  • witam,moze jest tu jakas osoba ktora biegle porusza sie w sprawach anemii, otoz mam wszelkie objawy anemi, ale z wynikow morfologii nic na to nie wskazuje,moze ktos sie czegos dopatrzy tutaj?moze warto oznaczyc TIBC? *żelazo 130 (50-170) 67% -ostatnio troche suplementuje,moze dlatego *Ferrytyna 57.25, 4.63-204 *witamina b12 442, 189-883 Wbc 6,63 k/ul,4-11 neut% 56,3%, 38-70 lym% 34,3%, 21-50 mono% 6,6%, 3-11 eos% 0,8%, 0-7 baso% 0,1%, 0-2 luc% 1,8%, 0-4 Rbc 4,85 M/ul, 3,8-5,...
  • Ja właśnie zbadałam sobie ferrytynę mój poziom to >10< norma od 13 do 150. I wyobraźcie sobie że hemoglobine mam >13,5<norma od 12 do 16. Poziom żelaza mam <107> norma od 37 do 150.Czyli wydawać by się mogło że piękne żelazo.Moje objawy dusznosć kołatanie serca,męczliwość ,prążkowe paznokcie.straszne zawroty głowy ciało takie roztrzęsione jak z waty.Mam haszimoto i niedoczynność.HORMONY ŁADNE FT4 >17,9< A TSH 1,4.biore eutyrox co drugi dzień 12.5 mg.
  • Witam. Mam 16 lat i od października zeszłego roku mam stwierdzoną anemię z powodu niedoboru żelaza. [b]Wyniki badań z 20.2008[/b] RBC - 4,91 HCT - 32,9 MCV - 67 RDW - 19,0 HGB - 9,9 MCH - 20 MCHC - 30,1 PLT - 403 Wykonałam wtedy również szczegółowe badanie żelaza w moim organizmie. [b]ŻELAZO - 22,0[/b] Ponadto w wieku 3 lat byłam leczona na małopłytkowość na Oddziale Hematologii we Wrocławiu, leczona byłam enkortonem z trwałym efektem. W październiku lekrarz powiedział, że z...
  • Mam takie pytanie, nie chce za bardzo przytaczac całej historii życia i choroby ( tarczyca,poród),od dwóch lat męczy mnie anemia, tzn wyniki mam na granicy norm, biorę żelazo od dwoch lat z przerwami (kończy się i mija czas nimczas wybiore po kolejną receptę).Tą anemią zajmują się 3 lekarze tak przy okazji-rodzinny, ginekolog i endokrynolog.Nic nie pomaga,caly czas jestem blada i słaba, wypadają włosy. Wyniki morfologi zwykle bardzo kiepskie. Mam juz dosc tej męki i chce zmusi...
  • Anemia

    (6)
    Witam!! Od 5 lat choruje na anemie. Nikt nie postawił mi odpowiedniej diagnozy. Nieustannie po odstawieniu tabletek mam duży spadek poziomu żelaza. Byłam w Gdańsku-nic, we Słupsku-powiedzieli że jeśli Gdańsk nic nie powiedział to i oni nic nie powiedzą. Nie wiem już gdzie się zwrócić o pomoc
  • Prosze od rade, co z ziół mozna stosowac by wspomagac leczenie anemii? slyszalam o krwiotwórczym dzialaniu pokrzywy, czy ktos ją stosował? Bede oczywiscie brac preparat z zelazem, ale slyszalam ze najlepiej jednak wchłania sie zelazo z naturalnych źródeł. Z gory dziekuje.
  • Witam, po kilku zasłabnięciach postanowiłam zrobić badania - wyszła anemia (najprawdopodobniej przez 10-14 dniowe miesiączki odkąd 1,5 roku temu założyłam spiralę). Czy taki stan zdrowia może mieć wpływ na spadek odporności i fakt, że średnio co 2-3 miesiące mam grzybicę? Czy szczepionki na grzybice działają????
  • Tak się ostatnio zastanawiam nad tym nieszczęsnym żelazem (czytałam oczywiście cały wątek na ten temat:)), które w moim przypadku wynosi 6,5 ng/ml przy normie 15-250, czyli -3,62%... stosuję sorbifer durules, piję soki z pokrzywy i jem wszelkie możliwe produkty roślinne bogate w Fe, bo bardzo przejęłam się tym wynikiem. Coraz częściej jednak zastanawiam się nad skutecznością mojej diety, skoro nie jem w ogóle mięsa. Wiem, że produkty zwierzęce zawierają żelazo hemowe, czyli to łatwiej p...
  • Czesc, mam 22 lata, jestem wegetarianka..od jakiegos czasu w moim kale pojawia sie krew...Wiem ze to powazny symptom chorob wrzodowych, polipow itp., ale ja zastanawiam sie czy nie jest to przypadkiem objaw anemii, na co wskazywalby rowniez bardzo niski poziom hemoglobiny w mojej krwi... Jutro spiesze do lekarza po skierowanie na badnaie kalu, ale zanim sie wszystko wyjasni, to troche czasu minie...Co o tym myslicie? Czy mial ktos doczynienia z anemia?
  • Cześć dziewczyny. Mam niedoczynność tarczycy od czasu operacji usunięcia guzka tarczycy wraz z częścią tego gruczołu w 1998 r. Moje ostatnie wyniki 17.05.2010 ft3 45,50% ft4 78,21% TSH III 2,63 (0,35-4,94) TGO 0,71 (0,00-4,11) TPO 0,23 (0,00-5,61) Dotąd brałam Eutyrox 100 - 5 razy w tygodniu i Eutyrox 75 – 2 razy w tygodniu. Lekarka u której byłam z wynikami, stwierdziła tylko, że muszę zwiększyć dawkę do Eutyroxu 100 do 6 razy w tygodniu, biorąc pod uwagę to, że planuję c...
  • Czy ktoś z Was miał problem z anemią? Karolek ma 8 miesięcy, 17 marca miał wyznaczony termin operacji. Po zrobieniu potrzebnych badań okazało się, że ma anemię ( hemoglobina 6,3 przy normie 6,5- 8,7). Czy ktoś z Was miał taki lub podobny problem? Nie wiem jak długo będę znów czekać natermin operacji i jak długo może trwać leczenie. Jak wygląda cenowo operacja na Koziej?
  • tak jak kiedyś pisałam, moja anemia to kilkuletnia sprawa. Nic tylko wciąż jest. Wiem, że po przeprowadzonych badaniach stwierdzono iż brak przyswajania. Przedstawia moje wyniki i proszę o wasze opinie! WBC 4.7 K LYM 1.5 Mid 0.2 GRan 3.0 RBC 4.40 HGB 7.9 HCT 25.8 MCV 58.7 MCHC 30.6 RDW 20.2 PLT 391 poziom Fe 12 ug/dl Rozmaz to polichromacja awizocytoza krwinek czerwonych Dodam że moje miesiączki sa bardzo normalne wiec nie tey ucieczka mojego żelaza!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się