anemia

anemia

(179 wyników)
  • Witam wszystkich! Mam taką sprawę - zapewne dotyczy ona wielu osób... Czy leczenie przewlekłej depresji przy współistniejącej colitis ulcerosa ma sens? O co mi chodzi dokładnie: wiadomo, że przy tej chorobie dochodzi okresowo do anemizacji (u mnie nawet poniżej 8 g/dl HGB), a anemia pogłębia depresję; zauważyłem, że zwiększa się ona na jesieni, kiedy również WZJ daje o sobie znać:/ - ale latem, choć się zmniejsza, nie przechodzi zupełnie. Więc czy jakikolwiek lek (i jaki?), np. co...
  • BARDZO PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW KRWI. JESTEM 36 LETNIĄ KOBIETĄ ,NIE PALĘ /MYŚLĘ ŻE TO MA ZNACZENIE/ LEUKOCYTY 4,48 ERYTROCYTY 3,85 HEMOGLOBINA 10 HEMATOKRYT 30,5 MCV 79,2 MCH 26 MCHC 32,8 RDW 14,9 PŁYTKI KRWI 364 MPV 10,4 NEUTROCYTY 1,99 LIMFOCYTY 1,66 MONOCYTY 0,6 EOZYNOCYTY 0,22 OB 25 GLUKOZA W OSOCZU 99. BARDZO DZIĘKUJĘ
  • Zrobiłam w zeszłym tygodniu kontrolnie badania krwi. Wynik bardzo mnie zaskoczył. Hemoglobinę mam 8,0, a OB 54. Lekarz co do hemoglobiny wypowiedział się, że wynika z niedoborów żelaza i przepisał tabletki. Nie wiem zupełnie skąd taki spadek hemoglobiny. Bardziej martwi mnie wysokie OB. Lekarz stwierdził, że trzeba poczekać do następnych wyników za miesiąc, może spadnie? Czy wysokie OB może wynikać z anemii, którą mam?? Może któraś z was miała podobne wyniki w swoim życiu?
  • Witam, od dłuższego czasu źle się czuję, kręci mi się w głowie, jestem bardzo słaba, nie mogę sie skoncentrować, mam bóle głowy, bardzo szybko się meczę a miesiączki są bardzo skąpe. Poprosiłam lekarkę o morfologie i tu są wyniki. Ona twierdzi że to nie anemia a przyczyn mam szukać w poradni psychologicznej... Czy ma racje?? img358.imageshack.us/img358/9350/badaniaai9.jpg Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • Leczenie w ciemno to w Polsce zalosna i tragiczna, a jednoczesnie powszechna praktyka. Dzisiaj znowu czytamy o leczeniu raka jelita grubego preparatami zelaza przez kilka lat. Przeciez jesli pojawia sie jakikolwiek objaw ZAWSZE nalezy pomyslec o i wykluczyc ew. najpowazniejsze przyczyny tego objawu. A tymczasem lekarze nie zlecaja koniecznej diagnostyki, czy konsultacji. Lekarze, poprawcie sie!!! wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6074486,Proces_o_odszkodowanie_za_nierozpoznanie_r...
  • Córka ma trzy miesiące. TSH 1,800ulU/ml (0,27 - 4,2) FT3 4,83 pg/ml (2,00 - 4,40) O czym świadczy taki wynik?
  • Prawde mowiac nie wiem gdzie sie o to zapytac... Moze bede miala troszke szczescia i ktos KOMPETENTNY, co sie zna troszke na medycynie i prawie zarazem mi pomoze... Otoz w czym rzecz... Jak bylam przyjmowana do pracy na stanowisko biurowe mialam obowiazkowe badania okresowe. Ogolnie byly w porzadku jedyna rzecza ktora nie grala byla anemia. Nie byla ani wielka ani mala ( taka po srodku). Lekarka widzac moje wyniki dala leki oraz powiedziala, ze w zwiazku z tym daje mi zgode na po...
  • jestem na takim forum pierwszy raz dlatego jesli isze cos nie tak z gory przepraszam ... mianowicie mam problem ... a w zasadzie moja dziewczyna :( którą bardzo kocham. wszystko zaczeło sie od wizyty u ginekologa w celu przypisania jej tabletek antykoncepcyjnych . miala ona bardzo nieregularny okres i bardzo obfity dlatego przed przepisaniem tabletek lekarz w raazie czego dał skierowanie na podstawowe badania . okazalo sie ze ma anemie :( zalamalo mnie to jednak nie zdziwilo ......
  • zmeczenie

    (4)
    Zauważyłam że strasznie szybko sie męcze.. Gram w siatke .. po rozgrzewce jestem juz bardzo zmeczona sucho w ustach , nie raz kreci mi sie w głowie.. Co robic aby miec lepsza kondycje? ..
  • mam wyniki: hematokryt 34 (37-47) hemoglobina 6,7-10,80 (12-16) erytoyty 3,5-5,2 (3,5-5,2) MCV "OB" 20 limfocyty 33% kwasochlonne 1% segm.podziel. 66% jakie to są winiki w miare dobre??? jesli sie nie leczy anemie to co wtedy winiki beda sie pogarszac?
  • Co jeść? Jak się jej pozbyć? Mam ją 10 lat a może dłuzej. Jak się lecze jest lepiej,jak przestaje to wraca????
  • Dziś odebralam wyniki: Ob 51 max. jest do 15 Hemoglobina 11,1 min. jest do 12,0 Hematokryt 35,6 min. jest do 37 MCV 91,3 MCH 28,5 MCHC 31,2 Plytki krwi chyba jest dobrze 336 Limfocyty 25,2 Inne (Eo,Bazo,Mono) 10,4 Neutrfile 64,4 Limfocyty 1,1 RDW-CV 13 PDW 11,3 MPV 9,3 P-LCR 21,6 Pani doktor kazala się nie przejmować wysokim OB robilam parę dni po chorobie. Mam brać witaminy z większą dawką żela...
  • Czy są jakieś leki homeopatyczne leczące anemię niedobarwliwą?
  • Prawde mowiac nie wiem gdzie sie o to zapytac... Moze bede miala troszke szczescia i ktos KOMPETENTNY, co sie zna troszke na medycynie i prawie zarazem mi pomoze... Otoz w czym rzecz... Jak bylam przyjmowana do pracy na stanowisko biurowe mialam obowiazkowe badania okresowe. Ogolnie byly w porzadku jedyna rzecza ktora nie grala byla anemia. Nie byla ani wielka ani mala ( taka po srodku). Lekarka widzac moje wyniki dala leki oraz powiedziala, ze w zwiazku z tym daje mi zgode na po...
  • Fragment rozmowy na gg z moją dziewczyną: Kasia:* 18:39:43 juz wiem skad mam te bole glowy Ja 18:39:51 skąd? Kasia:* 18:40:36 bo zaczyna mi sie anemia i jestem strasznie oslbiona Ona ma z tym problem,lekarz jej przepisal tabletki jakies smieszne,pomóżcie prosze!!!
  • Witam. Lubię zdrowo żyć. Dbam o dietę, odpowiednią ilość sportu i takie tam. Możnaby powiedzieć, że jestem przewrażliwiona na tym punkcie, ale to dlatego, że miałam bardzo nieprzyjemny okres związany ze szpitalem jak miałam koło 18 lat:( W każdym razie lubię wiedzieć co się ze mną dzieję i zwracam uwagę na sygnały, które wysyła do mnie mój organizm. Już od jakiegoś roku nie sypiam za dobrze, jestem niestety często narażona na stres w pracy, często zarywam nocki i uznałam to za n...
  • Witam! choruje na nadczynność tarczycy. moje wynikiz marca: TSH < 0,005 N: 0,27 - 4,20 fT3 8,6 N: 3,95 - 6,80 fT4 25,83 N: 12,00 - 22,00 moj endokrynolog przepisal mi metizol 2x3talb. ale pojawilo sie uczulenie i zmienil mi na thyrosan 3x2tabl. po dwoc miesiacach robilam badania jeszcze raz. oto one: TSH 0,014 fT3 4,81 (w normie) fT4 11,47 (ponizej normy) po obejrzeniu tych wynikow powiedzial ze wszystko jest na dobrej drodze. to ze TSH nie uroslo za duzo to normalne, ze to...
  • Chce zapytać, czy orientujecie się, jeśli badania krwi nie są prawidłowe, jaki wpływ na wynik, ma pokrzywka barwnikowa. Jakie parametry mogą być nieprawidłowe? Ostatnie badania krwi miał robione w lutym i ostatnio. Pediatra powiedziała, aby skonsultować to z poradnią w Gdańsku.A może po prostu wyniknął jakiś błąd.Pozdrawiam.
  • Witam! choruje na nadczynność tarczycy. moje wynikiz marca: TSH < 0,005 N: 0,27 - 4,20 fT3 8,6 N: 3,95 - 6,80 fT4 25,83 N: 12,00 - 22,00 moj endokrynolog przepisal mi metizol 2x3talb. ale pojawilo sie uczulenie i zmienil mi na thyrosan 3x2tabl. po dwoc miesiacach robilam badania jeszcze raz. oto one: TSH 0,014 fT3 4,81 (w normie) fT4 11,47 (ponizej normy) po obejrzeniu tych wynikow powiedzial ze wszystko jest na dobrej drodze. to ze TSH nie uroslo za duzo to normalne,...
  • witam, za 2 tygodnie mam planowana cesarkę. Jaką potencje i w jakich dawkach i od kiedy do kiedy mam brać? Po poprzednim cc miałam "zejscie" i przetaczaną krew...

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.