Forum   baba

baba

(43 wyniki)
  • Bardzo proszę o pomoc... Organizuję siostrze baby shower i potrzebuję pomocy w przygotowaniu menu na taką imprezę. Zaproszonych będzie 20 kobiet, z czego nie wiadomo jeszcze ile przyjdzie, ale powiedzmy że 15 będzie na pewno. Na forum ciążowym, gdzie zapytałam o organizację, jedna z dziewczyn napisała, że u niej były trzy ciepłe posiłki - to chyba przesada? Myślałam raczej o popołudniu, podwieczorku, czyli ciastach, słodyczach, owocach, 2-3 różnych sałatkach i przegryzkach, bakaliach... ...
  • Witam przedświątecznie! Może ktoś mi poradzi. Gdzie można kupić tradycyjną formę do baby drożdżowej? Tzn. taką bez komina, wysoka i smukłą. Szukałam już w różnych miejscach od dużych supermarketów po mniejsze sklepy i niestety wszędzie tylko te niskie przysadziste z kominem. pozdrawiam Ania
  • znalazlam dzisiaj w T. mrozone "baby broad beans" - czy moze ktos gotowal? Nigdy nie jadlam gotowanego mrozonego bobu
  • brzmi smakowicie :) szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu :) w necie jest bardzo dużo przepisów...ale może macie swój ulubiony? :) dziękuje z góry :D
  • może macie jakiś pomysł? została mi piękna wielka baba. niestety nie zmieściła się do zamrażarki-na ogół mrożę, no i podeschła. za wszystkie sugestie z góry dziękuję!
  • Probuje reki w roznych przepisach na baby (w poszukiwaniu najlepszej na swiateczne przyjecie). Wlasnie skonczylam ta: kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,23309967,P_KOBIETA_PRZEPISY.html – ktora owszem wyszla ale – jest lekka, puchowa, ale, no coz, nie jest specjalnie dobra w smaku. (Robilam tak jak sie robi ciasto drozdzowe, sam przepis jest troche bez sensu napisany.) Poza tym nie przygotowana bylam na smak szafranu w niej – bardzo intensywny. Zastanawiam sie c...
  • Czy kupujecie jedzenie od (przepraszam za określenie) baby? Na targu na przykład? Masełko, ser itp? Pytam, bom ciekawa, czy warto.. ryzykować.
  • Witajcie, kupiłam taką formę do babki wielkanocnej smak-kuchni.pl/Forma-silikonowa-ROZA-wysoka--p839.html chciałabym zrobić pyszne ciasto na święta. Znacie może jakieś sprawdzone przepisy?
  • Co roku piekę paskę ukraińską według tego przepisu ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Paska_ukrainska_-_baba_swiateczna,,39175031,9495.html Z przepisu wychodzą dwie duże baby. Zawsze piekłam na dwie tury, ponieważ dwie tortownice nie mieszczą mi się w piekarniku, ale dwukrotne wyrabianie jest bardzo czasochłonne. Zastanawiam się czy nie można wydłużyć wyrastania jednej części ciasta o czas, w którym druga się piecze? Może nic by się nie stało jak porośnie około 40min dłużej? Proszę bardz...
  • od jakiegos czasu chodzi za mna deser z dziecinstwa przygotowywany przez moja mame. nazywal sie 'domek baby jagi';) ...byl na zimno...w ksztalcie trojkata, i podluzny;) na trzech bokach oblozony herbatnikami ('mokrymi'), w srodku jakas masa ze slodkiego twarozku. jadlo sie to w nastepujacy sposob: deser do lodowki, potem sie kroilo na male trojkaciki, w srodku tej twarozkowej masy czerwona 'kropka', z jakiejs konfitury zapewne. przygotowywane w siermieznych latach 80tych;) moj...
  • Czy zna moze ktos sprawdzony i dobry przepis na drozdzowa babe wielkanocna? Wiem ze w internecie jest sporo przepisow na ten temat jednak ja bede ja robic pierwszy raz i chicialabym zeby mi wyszla smaczna.
  • witam, właśnie zabrałam się do robienia babki ziemniaczanej (surowe ziemniaki + jajko + mąka + cebula i boczek) i uświadomiłam sobie, że zawsze wychodzi mi jakby trochę "zakalcowata". Przeczytałam przeróżne wątki, bo o babkach już było pisane całkiem sporo lecz niestety nie spotkałam się z takim problemem. Bardzo proszę o poradę - może robię jakiś błąd ?
  • jakieś 10-15 lat temu w czasach kryzysu robiło się napój pomarańczowy z gotowanych marchewek :) i chyba 1 szt pomarańczy z tego wychodziły 2 litry napoju. Nie potrafię przypomnieć sobie tego przepisu a mam takiego smaka... Jeśli ktoś wie o co proszę napiszcie przepis. Z góry wielkie dzięki
  • ... żeby nadawał się do sosu do makaronu zrobionego z dodatkiem gorgonzoli i śmietany 18%? Do tej pory używałam mrożonego Oerlemans, bardzo dobrze się sprawdzał, ale dziś kupiłam coś o nazwie jak w temacie postu, i nie wiem od której strony się do tego zabrać. Rozumiem, że wypłukać oczywiście, pytanie - czy obcinać mu ogonki? Czy tak po prostu rzucić na rozgrzaną oliwę i poddusić z czosnkiem, a dalej jak w przepisie na sos? (Przepis jest taki, że się zalewa smażący się na oliwie mrożon...
  • wywialo mnie ze slaska i brak przemyslenia swiatecznego w wakacje sprawil ze zostalam bez kompotu agrestowego do moczki Jak myslicie, czy agrestowy mozna zamienic takim prawdziwym, tloczonym sokiem z winogron? (on jest baaaardzo slodki, ale jakos tak mi sie wydaje ze niedaleko pada agrest od winogron ;) z gory wom dziekuJA :)
  • kochani, wiem odeslecie mnie do gugla, ale ja szukalam i wyprobowalam roznych przepisow i nie moge znalezc tego, czego szukam. chodzi mi o przepis na taki zwykly polski chleb, jak baltonowski, najzwylejszy. mam zakwas, pieke, ale jeszcze nie udalo mi sie znalezc przepisu, z ktorego wyszedlby mi chleb o takim wlasnie najzwyklejszym smaku, jak polski bialy zwykly chleb. jesli ktos moze wkleic lub podac linke do przepisu na takowy, bede dozgonnie wdzieczna.
  • Taki trardy, w plaskaneczce (1,5kg), tłusty - no bo jak inaczej - z dodaną śmietanką, może zamiast zjeść z solą albo miodem, coś innego z nim zrobić ?
  • Proszę, ktoś z Was napewni umie to zrobić. Ja usłyszałam przepis w radiu, niestety za późno i nie znam go w całości. Od ponad tygodnia to już obsesja. Pozdrawiam
  • czytam przepisy i jakoś niestety nie mogę sobie wyobrazić jak się te herbaniki później składa w trójkąt??? najpierw się wykłada masę na hernatniki,ale później niby jak?? może i niemądre pytanie, ale mnie zaćmiło;))
  • Wszystko w porządku, tylko absolutnie bez skórki pomarańczowej. Nie ma gorszego połączenia niż smak pomarańczy (a zwłaszcza skórki) do ciasta drożdżowego. Pozdrawiam.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się