Forum   babka

babka

(109 wyników)
  • Dwie próby, druga próba miała być udana,a wyszło gorzej niż z pierwszą... Piekłam babkę wg przepisu Dorotus, maślano-limonkowa: mojewypieki.blox.pl/2012/03/Babka-maslano-limonkowa.html. Pierwszą upiekłam limonkową, za wcześniej wyjęłam, patyczek był suchy, ale była zupełnie blada, a połowa przykleiła się do formy na amen. To, co udało się wyjąć - całkiem smaczne. Druga wersja - pomarańczowa - lepiej nie mówić. Tłusty gniot, przypominający raczej twaróg niż ciasto, kompletnie do niczego, o...
  • Czy kto robił tę babkę z kaszy jaglannej z kakao i bakaliami i zna prporcje na nie. Dziś w radiu,podawali "na oko",ale ja wolałabym wiedzieć proporcje.Proszę ,jeśli kto robił o listę i czego ile? A czy robiliście ciasta które zamiast jajek, dawaliśćie siemie lnianne,bardzo polecali w programie "Cztery Pory Roku" ale oczywiście bez konkretów. Proszę o proporcję jeśli która z Was ma.!
  • z czego można zrobić środek w formie do babki żeby babka miała dziurkę, myślałam nad cienkim kieliszkiem od szampana, ale czy nie pęknie
  • Co robić, żeby ciasta ucierane ładnie rosły? Trzymam się ściśle przepisu, babka rośnie w piekarniku, a pod koniec opada. Albo wina piecyka (nie mam termoobiegu, tylko góra i dół), albo nie mam ręki, albo? :(
  • Kochani pomozcie - za kazdym razem gdy pieke babke, niezaleznie jaka ( kokosowa, czekoladowa etc.) ciasto jest takie suche :/ Raz kiedys sprobowalam od kogos ciosto i bylo takie sprezyste i wilgotne, niesztety nie mam mozliwosci sie juz tego dowiedziec. dodam ze do ciasta uzywam margaryne albo maslo, zalezy jak w przepisie podane, ale zastanawiam sie czy nie dac wiecej masla niz jest w przepisie ??? a moze powinnam uzyc olej???
  • Czy ktoras z Pan wie moze jaka nazwe po angielsku nosi >Forma do Babki Gotowanej>??? Nie chce tego wlec we walizce z Polski bo to spore i nie lekkie. Szukalam : <cooked cake mold> <cooked cake form> i nic:( ale tez <pudding form>, ale to nieco inna forma? Moze Ktoras z uroczych pasjonatek pieczenia mieszkajaca w krajach anglojezycznych mi poradzi? Padam do stopek.
  • Wszystko w porządku, tylko absolutnie bez skórki pomarańczowej. Nie ma gorszego połączenia niż smak pomarańczy (a zwłaszcza skórki) do ciasta drożdżowego. Pozdrawiam.
  • Proszę o wyrozumiałość, jeśli pytanie wyda Wam się głupie... Czy plamienie i ból piersi utrzymujący się tuż po owulacji, to prędzej objaw ciąży czy raczej zaburzeń hormonalnych? Dodam, ze staramy się o dziecko od kilku miesięcy, ale taką sytuację (plamienie i ból) tuż po owulacji to mam po raz pierwszy i nie wiem czy maszerować do lekarza, czy poczekać na test.
  • Na Allegro sprzedają formy szczelnie zamykane na babkę gotowaną. Zdaję się że to gotuję się w wodzie.Czy ktoś wie jakie ciasto i jak to się robi? Pozdrawiam.
  • Mam od kilku dni automat do chleba, eksperymentuję wypieki chlebów i ciast. Naszła mnie taka myśl (może szalona), a może by upiec babkę ziemniaczaną? Używając oczywiście tylko programu pieczenie. Czy to całkiem szalona myśl? Może ktoś ma w tej mierze jakieś doświadczenia? Pytam o to , bo automat oczywiście pojedzie ze mną na wakacje na działkę, gdzie nie mam piekarnika.
  • Dziękuję bardzo, za przepis na babkę. Wyszła wspaniała, powiem szczerze, że jeszcze takiej pysznej babki nie jadłam. Zostało jeszczetroszkę i co mnie bardzo dziwi nadal jest świeża. Jeszcze raz bardzo dziękuję za przepis.
  • Kupiłam wczoraj dwie formy do babek - jedna w kształcie zająca, druga to baran. Wymyśliłam sobie, że dam w prezencie rodzince takie świąteczne babeczki. Dzisiaj zrobiłam próbę generalną. Wzięłam książkę kucharską, przepis na babkę piaskową i zrobiłam. Urosła ładnie, bardzo smaczna, ale co z tego jak otwierając formę oba zwierzaki połamały mi się :( mam wrażenie, że nie ta konsystencja, że potrzebuję przepisu na inną babkę. Czy któraś z szanownych forumowiczek poratuje mnie przepisem na ...
  • babka

    (5)
    Potrafię upiec rózne wymyślne ciasta,ale babka wychodzi z zakalcem.Piekę w prodiżu,wyrasta pięknie a po pewnym czasie opada,nie otwieram prodiża.
  • Upiekłam babkę piaskową i dodałam do niej aromat cytrynowy i kandyzowaną skórkę cytrynową. Babka wyszła smaczna, tylko jakaś taka bura mimo użycia mąki typ 500 i "bladych" jaj. Czy można rozbielić jakoś tę babkę? Dodać może sodę? Czy macie jakieś doświadczenie w tej spawie?
  • Czy może ktoś z forumowiczów wie gdzie mogę kupić taką formę (Warszawa)?? Mam ochotę upiec (ugotować) taką babkę i nie mogę nigdzie znaleźć formy. Kiedyś widziałam w sklepie, nie kupiłam a teraz nie pamiętam gdzie. Dzięki serdeczne za pomoc.
  • Czy ze starkowanych ziemniakow nalezy odlac wode czy wszystkie skladniki zmieszac razem z ziemniakami i woda, ktora sie z nich wytracila?
  • Co zrobic aby babka nie zrobiła sie czarna ? ostatnio tak sie dzieje co to jest??/
  • Macie może łatwy przepis na babkę? Nie chcę żadnych linków na strony kulinarne, chcę przepis wypróbowany, łatwy, który za każdym razem się udaje, bo mi przeważnie wychodzi babka z zakalcem.
  • Mam przepis na babke do której do ciasta daje się twaróg i 200g potartej masy marcepanowej. Jezeli nie dam masy to czy musze doypać więcej mąki?
  • szukam sprawdzonego przepisu na taką właśnie a chodzi mi w szczególności o to żeby była bardzo puszysta, kremowa i wilgotna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.