badania

badania

(1918 wyników)
  • Pediatra stwierdził u mojego 10 letniego syna ogniska bielactwa.Jakie zrobić badania przed wizytą u dermatologa potwierdzające lub wykluczające tą chorobę?Proszę o pomoc.
  • Moje dziecko skończyło 4 lata nigdy jeszcze nie miało robionej nawet standarowej morfologii krwii, badanie moczu tylko raz gdy miał podejrzenie infekcji moczowej. Czy uważacie ,ze powinno robić się kontrolnie co jakiś czas dziecku morfologię, czy lepiej bez powodu nie narażać dziecka na stres pobierania krwi?
  • jest taka metoda,nie wiem czy wiarygodna,robiłyście????
  • Moja młodsza córka (6 lat ) ma podwyższone kwaso (9%) i mono (10%), natomiast starsza (11 lat) podwyższone limfo (58%). Bardzo prosze o odpowiedź, czy to moze być cos poważnego i jakie badania dodatkowe ewentualnie zrobić.
  • moze wyda sie glupie to pytanie... ale dotad (kilka razy byla taka potrzeba) robilam synkowi badania (mial pobierana krew, gl podstawowe badania) i nie byl na czczo, zwykle po karmieniu piersia (i porzadnie napojony, zeby krew lepiej leciala ;)) i nikt nie widzial w tym zadnego problemu, wyniki nie byly nigdy zafalszowane, itp. synek teraz ma prawie 15mcy, bardzo wczesnie jemy sniadanie. czy powinien byc na czczo? jak robicie swoim dzieciom w tym wieku badania?
  • potrzebuje waszego wsparcia, rady i doświadczenia... pozdrawiam magda
  • Moja corka ma 4,5 miesiaca. Od urodzenia miala mocna sapke. Na poczatku nowego roku pojawil sie kaszel i katar. Dostalismi inhalacje z pulmicortu. Po 2 tyg bylo ok, zaszczepilismy Mala, ale po 3 dniach dostala znow kaszlu i znow katar. inhalacje znow z pulmicortu. Po tyg. skierowanie na rtg pluc. Wyszlo OK. Ale skierowali nas do szpitala. W szpitalu ze zapalenie oskrzeli. Tydz. trwalo leczenie. Potem wypisali, jak dla mnie w takim samym stanie jak przyjmowali. Mala nie goraczkuje, ladnie je i...
  • tytuł mało konkretny, więc wyjaśniam Mam dwójke dzieci syn 1,5 roku, córka 4 lata córka poszła do przedszkola i zaczęła bardzo chorowac, syn łapie wszystko od niej Najczęściej sa to infekcje gardła, oskrzeli i katar, bez gorączki 2 tyg. temu córka dostała w nocy ostrego zapalenia krtani, byłyśmy kilka dni w szpitalu. Mam chyba dobrego pediatrę. Zna moje dzieci od początku, jestem w sumie zadowolona, ale... nie zleca badań, przepisuje od razu antybiotyki, Zinnat i Klacid. Dzieciak...
  • Dziewczyny, czy toś z was przechodził specjalistyczne badania u dziecka na toksoplamozę , toksokarozę i ascaris?
  • córka miała parę objawów robali.w badaniu kału na pasożyty oczywiście nic nie wyszło-jednak jako,że objawy były dość charakterystyczne i dokuczliwe to pediatra przepisała zentel w ciemno. w międzyczasie córka złapała przeziębienie więc nie chciałam jej dodatkowo obciążać odrobaczaniem.jednak teraz objawy pasożytów zniknęły i nie wiem czy ten zentel w końcu podać czy nie? czytałam,że odrobacza się również profilaktycznie więc może faktycznie podać? w kropce jestem.. do pediatry zapytać na ...
  • Dziewczyny, dzisiaj odebrałam wyniki badań krwi mojej córeczki urodzonej w 37 tygodniu. Poziom żelaza wynosi 65 (dolna norma). Obecnie dostaje wit. B6 i kwas foliowy, po telefonie do pediatry stwierdziła niedokrwistość (HGB 9.2). Wizyta w poniedziałek, będzie dołączone żelazo. Dziewczyny, czy to jest coś poważnego u takiego maluszka? Niepokoją mnie jeszcze inne wartości: RBC 3.13 (NORMA 3.80-5.80) HCT 29.7 (norma 35-50) PLT 599 (norma 150-400) MCHC 31 (norma 32-36) Błagam, pomóżcie,...
  • Witam, chciałabym wykonać badania laboratoryjne sześciolatkowi. Synek często uskarża się na ból brzucha, ma słaby apetyt, bywa apatyczny i senny. Jakie wykonać badania poza morfologią, ob i badaniem ogólnym moczu aby się uspokoić że wszystko jest w porządku. Badania wykonamy prywatnie bo pediatra nie widzi powodu aby je zlecić. Dziękuję za sugestie i pozdrawiam gorąco.ela
  • Dziewczyny może ktoś z was miał podobny problem. Na usg kontrolnym brzuszka okazało się że moja dwumiesięczna córeczka ma kamienie na nerce 1,6mm w kielnicach dolnych i środkowych. Dodam że wydaje mi się że małą nic nie boli, je normalnie, nie ma gorączki, mocz też oodaje normalnie. Usg robiliśmy ponieważ leżąc w szpitalu z żółtaczką mała miała robiona usg brzuszka i radiolog stwierdził że jedna nerka jest większa od drugiej. Teraz inny radiolog powiedział ze wielkości są ok tylko te...
  • 3-letnia córka miała w przedszkolu robione komputerowe badanie wzroku i wyszło jedno oczko +0,25 -0,75cyl a drugie +0,50 -1,00 cyl. Czy to oznacza ze bedzie musiala nosic okularki? czy komputerowe badania sa wiarygodne? zapisze dzis corke do okulisty ale pewnie dlugie terminy.
  • Witam, za tydzień 3 grudnia mój 4 latek będzie miał zabieg usunięcia 3 migdała w Tychach (na śląsku) i dzisiaj miał robione badania krwi o moczu przed zabiegiem. Niby wszystko ok tyko ma dość sporo podwyższone OB, wynik OB jest 23 gdzie przedział jest do 12 ... wspomnę o tym że w ostatnich 2 miesiącach brał 3 razy antybiotyk bo jak poszedł do przedszkola to choroba za chorobą, kończył brać anatybiotyk w sobotę, od poniedziałku szedł do przedszkola a w piątek już była gorączka i ...
  • Witam, Proszę, nie wiem o radę, pocieszenie. Wiem jedno na pewno pójdę do lekarza, ale chciałabym się po prostu spytać czy powinnam się martwić? Ostatnio tyle się słyszy o wzroście zachorowań na cukrzycę u dzieci. Otóż mój synek strasznie dużo pije. A co za tym idzie robi duże ilości siku. A wiem, ze między innymi objawami cukrzycy są wyżej wymienione symptomy. Ale jakie jeszcze są objawy cukrzycy? Aha, i jakie badania robi się w celu wykrycia, wykluczenia cukrzycy? Synek ma 21m...
  • moją córkę(l. 5,5) średnio od roku pobolewa brzuch w okolicy pępka. Miała robione już badania Kał na pasożyty(przez 3 dni): wynik: pasożytów, jaj pasożytów i cyst pierwotniaków nie stwierdzono badania moczu w normie usg brzucha: [URL=http://img685.imageshack.us/i/obraz861.jpg/][IMG]http://img685.imageshack.us/img685/4153/obraz861.jpg[/IMG][/URL] wczoraj brzuch ją bolał tak mocno że szła zgięta z przedszkola. Jak wróciła do domu zrobiła kupkę(wyglądała normalnie) brzuch ją bolał wtedy t...
  • mam 5-dniowe dziecko w domu wypisane ze szpitala w trzeciej dobie, już w szpitalu było widać że żółte, pytałam lekarza przy wypisie czy nie za bardzo, ale powiedział mi że każde dziecko przechodzi żółtaczkę po urodzeniu a tylko niektóre wymagają interwencji, moje nie. Problem w tym że codziennie coraz bardziej żółknie. Czy trzeba pojechać pokazać je lekarzowi czy to normalne że się jeszcze nasila. Dziecko jest tylko na moim pokarmie, ładnie je.
  • Zaplenie oskrzeli i to znowuuuuuuuuuuuu , 2 razy dziennie inhalacje z pulmicortu plus 4 razy sol fizjologiczna ,na maj mamy termin do pulmonologa ,z kataru,chrypki ma zapalenie oskrzeli moja corka super normalnie .A nie dostalam skierowan na wymazy z gardla i z nosa ,mam ja podleczyc inhalacjami zalecenie lekarki .Dzisiaj mi sie dusila pare razy .Rece opadaja .
  • Witam, mój 3-letni synek odkąd poszedł do przedszkola boryka się z róznymi przeziębieniami. Generalnie jest blady i do tego dużo się poci, ma sińce pod oczami. Lekarz trochę bagatelizuje jego wygląd, ja jednak się martwię i chcę porobić badania na własną rękę. Mam zamiar zrobić morfologię krwi, poziom żelaza i badanie ogólne moczu. Co jeszcze warto sprawdzić kontrolnie, doradźcie, bo na lekarza nie mogę specjalnie liczyć?

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.