Forum   bakłażan

bakłażan

(140 wyników)
  • Mam bakłażana, cukinię i pieczarki. Chciałabym zrobić zapiekankę bezmięsną, ale prawdę mówiac myślałam, że to prostsze. We wszystkich przepisach jest mowa o podgotowywaniu, podsmażaniu itd. Czy rzeczywiście obsmażanie bakłażana i cukinii jest konieczne? Aha, chciałam też zrezygnować z pomidorów - jemy ich tak dużo, że raz chciałam inaczej, chciałam tylko warzywa polać śmietaną z żółtkami i posypać serem. Da się tak, czy pomidory w takiej zapiekance są niezbędne? Dziękuję za pomoc :)
  • poszukuję przepisu na bakłażany które jadłam na Krymie. Kupowałam je na targu w Gurcufie. Były chyba smażone na oleju z dodatkiem ostrej papryki albo czosnku nie mam pojęcia czego. i takie jakby lekko zamarynowane - smakowały nieziemsko a do wódeczki to już w ogóle bajka. Może ktoś wie jak je zrobić?
  • Witam:) Robię pierwszy raz lazanię z bakłażanem i szpinakiem. Poszperałam w necie i na forum i generalnie znalazłam takie 3 przepisy ale jakos nie jestem pewna, który jest dobry. Ma być na święta;) jako danie bezmięsne:) Jeśli ktos ma chwile, jakiś sprawdzony przepis albo czuje się ekspertem ;) albo chce coś doradzić, będę wdzięczna:) p.s. nie może być za dużo cebuli:) ew. mam pytanie jaki ser najlepiej: cheddar, parmezan? www.seromaniacy.pl/przepisy/serowe-przepisy/przepis,lasania-z-...
  • czyli takich Wielkości dużego malinowego pomidora. Myślałam o wrzuceniu ich do tajskiego curry, ale szkoda mi tych śliczności. Czymś nadziać i zapiec? Do tego to musi być coś w miarę niskokalorycznego (a przynajmniej zawierać mało tłuszczy zwierzęcych). Czy one różnią się jakoś smakiem od tych tradycyjnych?
  • bakłażan

    (12)
    czy macie jakies pomysły na dania z bakłażana?
  • ja dodałam oliwki i kaparki. wyszło wyśmienicie. smacznego!
  • Zaczynam swoją przygodę z bakłażanem ;) Proszę o przepis na farsz, poza tym mile widziane są wszelkie rady dotyczące przyrządzania tego warzywa. Dziękuję :)
  • Na oliwie extra virgine się nie smaży
  • Jak opiec nad płomieniem gdy ma się kuchnię elektryczną?;) Jak inaczej zdjac skórkę? Nad świeczką? :D
  • Witajcie. Zrobiłam piersi z kurczaka pieczone i chciałam z cukinią, a że miałam też bakłażana to wszytsko do naczynia żaroodpornego, oczywiście mięsko przyprawione, warzywka też posypane ziołami i ok. upiekło sie, ale było takie sobie, znaczy strasznie mdłe. Ja wiem, że cukinia i bakłażan to takie właśnie warzywa, bez wyrazu ale jak to doprawić? Macie jakieś dobre przepisy na właśnie takie połaczenie? Z góry dziekuję.
  • czy bakłażana się wekuje??? cukinie słyszałam, widziałam i jadłam:) moje pytanie brzmi: czy zna ktoś jakieś sprawdzone przepisy na weki bakłażanowe i cukiniowe???
  • Witajcie, prosze Was o pomysł na bakłażana:) kupiłam to cudo, ponadto mam w domu pomidory, czosnek, cebulę, oliwki, ser typu feta. Co byście zrobili z tego zestawu? Jutro nie kupię nigdzie już świeżego mięsa niestety :( Myslałam moze o zrobieniu jakiegoś sosu do makaronu?? ale jestem początkującą gotującą i wierzę, ze Wy będziecie mieli lepsze pomysły:)
  • Chciałam wczoraj zrobić po raz pierwszy pastę z bakłażana. W przepisie miałam: upiec połówki 20 minut w temp. 220 stopni i wydrążyć. Tylko mój bakłażan po upieczeniu (piekarnik elektryczny więc temp i czas były na pewno dobre) jest dalej dość włóknisty i gumowaty. Czy taka jest konstencja na pastę? "wydrążyć" się tego ne da, można najwyżej obrać ze skórki. Czy ktoś mi może podpowiedzieć, jaką konsystencję powinien mieć bakłażan do zrobienia pasty???
  • Czy to w ogóle jest możliwe?? Bakłażan co prawda był porządnie upieczony i zmiksowany z oliwą i czosnkiem. Zajadamy się ta pastą, ale przyrządzenie jej chwilę zajmuje, więc zastanawiam sie czy można zrobić sobie ilość przemysłową i zamknąć ten wspaniały smak w słoiczkach...
  • witam i prosze o pomoc i porade. pytanie może trywialne, naprawde lubie bakłażany, ale ... co zrobic, żeby ich skórka była bardziej miekka?? tzn po wyjeciu pysznej potrawy z piekarnika smak jest ok, ale skóry nie da sie zjęśc, jest twarda i gorzkawa. a w każdym przepisie twardo piszą, że piecze sie je ze skórą. jest na to jakiś sposób? macie jakis sprawdzone sposoby? bardzo proszę o rade. pozdrawiam
  • Jak w temacie
  • Kupiłam bakłażana chce go zamrozic zeby miec potem na leczo ale powiedzcie mi co sie z niego je? jak mam sie za niego zabrac??
  • wiem, ze zdziwi Was to pytanie, pewnie zuchwa Wam opadnie do samej ziemi, ale naprawde nie wiem kiedy jest sezon na bakłażany:( i czy jest szansa na kupno bakłażanów teraz?
  • Witam, Uwielbiam bakłażana w jogurcie, często jem u ulubionego Turka w Warszawie i jest pyszny . Niby nic, bakłażan, jogurt, czosnek, natka. Jednak gdy próbuję w domu odtworzyć, jest OK, wszystko smaczne, ale nie ma tego czegoś, takiego kwaśnego posmaku. Jest to kwestia jogurtu czy czegoś jeszcze?
  • Bakłażany przed smażeniem solić czy nie ? Obierać ze skóry czy nie ? google znalazło mi coś takiego a jakie są wasze doświadczenia? www.palcelizac.pl/przepis/451/baklazany_z_mozzarella_i_parmezanem/ Kanga ----- Nie trzeba solic jesli sa mlode (jasne nasiona po przekrojeniu) obżarciuch ---------- ale bakłazany lepiej nasolic na pol godziny az wypuszcza sok, umyc, odsaczyc w paieprowym reczniku i usmazyc na zloto na oleju lub oliwie, na patelni opanierowane NAJPIERW w mąke a późn...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.